Πράσινη ενέργεια και προστασία των σημαντικών και σπάνιων πουλιών από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες. Άρθρο του Αντώνη Σαββίδη

Πρασινη ενεργεια και προστασια των σημαντικών και σπανιων πουλιων απο προσκρουση σε ανεμογεννήτριες. 

Μέχρι σήμερα, στον Έβρο και τη Ροδόπη έχουν καταγραφεί 27 νεκρά αρπακτικά πουλιά λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες (μεταξύ των οποίων 15 γύπες), περισσότερα από 100 πουλιά μικρότερων ειδών.

 Στις 9 Αυγούστου 2020, στην κορυφογραμμή του όρους Βαρνούς, κάτω από τη σκιά των ψηλών ανεμογεννητριών βρέθηκαν διαμελισμένοι τρεις νεκροί Αργυροπελεκανοι.

Οι Αργυροπελεκανοι στις Πρεσπες διατηρούν την μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής στον κόσμο και αποτελεί προστατευομενο είδος..

Οι λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας φιλοξενούν 260 ειδη σπάνιων πουλιων και κάποια εξ αυτών απειλούνται υπό εξαφάνιση. 

Αμεση θανάτωση των πουλιών συμβαίνει:
α. λόγω πρόσκρουσης στα πτερύγια .
β. λόγω των ρευμάτων ώθησης προς το έδαφος, που αναπτύσσονται πίσω από τους έλικες εν ώρα περιστροφής.
Όταν τα αιολικά πάρκα καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις δημιουργούνται πολλά προβλήματα μετανάστευσης σημαντικών και σπάνιων πουλιών.

Επίσης εκτοπίζονται πολλοί πληθυσμοι πουλιών από τους υδροβιοτοπους λόγω όχλησης από τον θόρυβο που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες. 

Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών φιλοξενεί πληθώρα σπάνιων πτηνών και είναι η μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία Αργυροπελεκάνων στον κόσμο.

Στην ελληνική επικράτεια εντοπίζονται 2.720 ανεμογεννήτριες.
Στην Δυτική Μακεδονία έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής από το 2010 -2021 , ενενήντα δυο (92) Ανεμογεννήτριες μπορει και παραπάνω (4 στα υψώματα Γρεσκου Καστορια,34 στο Ανθοβουνι Φλώρινα,19 στο Ανατολικό και Δυτικο Ασκιο ,10 στην Μελλα Βοιου,16 στις Λευκες,Κερασια,Ζωοδοχο Πηγή, και 9 στην Ράχη Φλαμουργια Σερβια.
Υπό διαβουλευση είναι να κατασκευασθουν Ανεμογενητριες στον Δημο Μουρικιου, Βευη και αλλού. 

Μετά από τα παραπάνω, επιτακτική αναγκη ειναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να υποχρεωσει στους παροχους Αιολικής ενέργειας να εγκαταστήσουν Συσκευες υπερήχων απωθησης,συσκευες τεχνικής νοημοσύνης, που να προστατεύουν τα πουλια που βρίσκονται σε πορεια σύγκρουσης , που πρώτα να ενεργοποιούν σε ηχεία ηχους και σε περίπτωση που δεν απομακρύνονται τα πουλια που κατευθυνοντσι στις ανεμογεννήτριες, να απενεργοποιουν τα συστήματα λειτουργίας των ανεμογενητριων.

Μπορεί να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη της πανίδας και της πράσινης ενέργειας αρκεί να είμαστε ποιο ευαίσθητοι στο περιβάλλον που κληρονομησαμε και θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια