Eπιστολή εργαζομένων ΔΕΥΑΚ στον Κυριάκο Μητσοτάκη . Αναλυτικά τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση

 



Με την επιστολή που σας αποστείλαμε στις 24/11/2021 σας εκθέσαμε αναλυτικά τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), τα οποία προκλήθηκαν λόγω της απόφασης για την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. 

Προβλήματα που διόγκωσε και επιδείνωσε η ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό, σήμερα η Επιχείρηση μας βρίσκεται σε πολύ δυσκολότερη θέση, αφού, δυστυχώς, τίποτα απ’ όσα σας εκθέταμε στην επιστολή της 24/11/2021 δεν αντιμετωπίσθηκε.   

Με αφορμή την επίσκεψή σας στην περιοχή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια ακόμα φορά γι’ αυτά τα προβλήματα, που η άμεση και χωρίς καμιά καθυστέρηση επίλυση τους είναι περισσότερο αναγκαία και επιτακτική από ποτέ άλλοτε για να συνεχισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος της τηλεθέρμανσης, η οποία ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό αφενός εξυπηρετεί μόνο στην Κοζάνη 70.000 πολίτες, καλύπτοντας τις ανάγκες θέρμανσης τους, και αφετέρου προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον.

 Η ΔΕΥΑΚ και οι εργαζόμενοι αγωνίζονται με όλες τις δυνάμεις τους να κρατήσουν σε λειτουργία το σύστημα τηλεθέρμανσης, αλλά η εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έχουν δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

 

Για να γίνει κατανοητό το παραπάνω η δαπάνη της ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 σε σχέση με το 2021 αυξήθηκε κατά 102,31% περίπου ή 4.230.490,33€ για το σύνολο των εκμεταλλεύσεων. Το αποτέλεσμα της χρήσης 2021 κατέγραψε ζημία 10.211.192€, όταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν πάντα θετικό. Εκτός αυτού μόνο τα δικαιώματα εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα, τα τιμολογημένα, από το 2016 μέχρι τέλους του 2022 είναι  12.356.237€ και η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι θα ξεπεράσουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνουμε ότι: α) η πρώτη τιμολόγηση έγινε το 2021 και μέχρι τέλους του 2023 θα κληθεί η επιχείρηση να εξοφλήσει το παραπάνω ποσό και β) η τιμή μονάδας (tCO2) των δικαιωμάτων εκπομπών το 2020 είχε φθάσει στα 25€/tCO2, το 2022 η συγκεκριμένη τιμή ξεπέρασε και τα 80€/tCO2.

 Με δεδομένο πως ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Επιχείρησης δεν ξεπερνά τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως υπάρχει πραγματική και αντικειμενική αδυναμία για να μπορέσει να εξυπηρετήσει η ΔΕΥΑΚ ένα τέτοιο κόστος, το οποίο προκαλείται εξ αιτίας της απόφασης για την απολιγνιτοποίηση, χωρίς να τύχει της ανάλογης χρηματοδότησης. Ένα κόστος που επί της ουσίας δημιουργεί διαρκώς ένα τεράστιο χρέος- θηλιά στο λαιμό της Επιχείρησης.

 

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τις αυξημένες τιμές της Ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου θέρμανσης που αύξησαν το κόστος παραγωγής της τηλεθέρμανσης κατά 67,19% για τα έτη στα οποία αναφερόμαστε.

Η ίδια η Κυβέρνηση σήμερα αποδέχεται ότι το ενεργειακό κόστος δεν μπορεί να το επιβαρυνθεί ο πολίτης γι’ αυτό και το επιδοτεί. Εμείς με ποιο δικαίωμα και πώς θα το μετακυλήσουμε στους πολίτες;

Γι’ αυτό ζητάμε το λογικό και το αυτονόητο. Την στιγμή που υπήρξε ανάλογη χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, να ισχύσει το ίδιο για το σύνολο των τηλεθερμάνσεων της περιοχής από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης χωρίς εξαιρέσεις, για να σταθούν στα πόδια τους αυτή την δύσκολη περίοδο ή έστω να ισχύσει η ρύθμιση του Ν.5007/2022 άρθρο 105 (Μέθοδος υπολογισμού Μέσης Τιμής Φυσικού Αερίου).

Αλλά και η χρηματοδότηση των παρόχων της ενέργειας στην χώρα μας για τον ίδιο λόγο δεν έγινε;

Αυτή η άδικη, κατά τη γνώμη μας, αντιμετώπιση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης πρέπει να σταματήσει τώρα και να επιλυθεί το πρόβλημα οριστικά.

Κύριε Πρόεδρε

Για όλους εμάς στην ΔΕΥΑΚ η τηλεθέρμανση δεν είναι ένας λογαριασμός είσπραξης χρημάτων, αλλά ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ το οποίο επιστρέφει στον καταναλωτή στο πολλαπλάσιο τα όποια χρήματα δαπανά για να το έχει. 

Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουν να το απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι του τόπου μας, σήμερα, αύριο, για πάντα.

Απαιτείται όπως ήδη έχει προταθεί

1.               Στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του ΕΣΕΚ, να προβλεφθεί η περαιτέρω λειτουργία των μονάδων 3, 4 και 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που μέχρι και πρόσφατα παρέχουν θερμική ενέργεια στην πόλη της Κοζάνης. Η διασφάλιση παροχής θερμικής ενέργειας, μέσω των παραπάνω μονάδων, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των συμφωνηθέντων έργων στο πλαίσιο του υπογεγραμμένου MOU.

Αυτό προϋποθέτει την παρέκκλιση/ρύθμιση/νομοθετική παρέμβαση που να επιτρέπει την κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα των μονάδων αυτών έναντι των άλλων.

2.               Να χρηματοδοτηθεί στο 100% το κόστος κατασκευής των έργων διασύνδεσης με την ΣΥΘΗΑ.

Πρόκειται για ένα κόστος που η  Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αδυνατεί, αντικειμενικά, να αναλάβει, αφού αφορά μια επενδυτική επιλογή στην οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει όχι από δική της επιλογή αλλά λόγω της Κυβερνητικής απόφασης για την απολιγνιτοποίηση.

3.               Να ενταχθεί και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στην χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τηλεθερμάνσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Μέχρι σήμερα τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εξασφαλισμένο και δρομολογημένο παρότι τρία χρόνια τώρα πολλά στελέχη της Κυβέρνηση σας πάνε και έρχονται στην περιοχή μας.

 

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Πιστεύουμε πως με τα στοιχεία που σας παραθέτουμε, εκ νέου, θα έχετε ήδη αντιληφθεί το πόσο σημαντική είναι η συνέχιση της τηλεθέρμανσης και πόσο κρίσιμη η αποδοχή των λογικών και δίκαιων αιτημάτων που σας θέσαμε.

Ευελπιστούμε πως θα προχωρήσετε στην άμεση ικανοποίηση τους.

Το δικαιούται η περιοχή μας, το αξίζουν οι κάτοικοι της.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια