Υπόμνημα βιβλιοθηκονόμων στον Κυριάκο Μητσοτάκη

 




Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα βιβλιοθηκών απευθυνόμαστε σε εσάς για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τις Βιβλιοθήκες της χώρας και ασφαλώς τους επαγγελματίες βιβλιοθηκονόμους με κυριότερο το πρόβλημα της ανεργίας.

Μια Σύγχρονη Εθνική Πολιτική Βιβλιοθηκών θα πρέπει να καλύπτει με
συνεκτικό τρόπο όλες τις μορφές Βιβλιοθηκών (Δημοτικές, Δημόσιες, Ακαδημαϊκές, Σχολικές, Ειδικές, Κυβερνητικές) που απευθύνονται στους πολίτες καθώς μπορούν ν’ αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την εκπαιδευτική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική, οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την ενδυνάμωση της κοινωνίας και την ευημερία των πολιτών.

Αυτό θα συμβεί από εξειδικευμένους επιστήμονες βιβλιοθηκονόμους που με την αξιοποίηση των προκλήσεων και των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η τεχνολογία, οι ψηφιακές δεξιότητες και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα καταστήσουν τις Βιβλιοθήκες ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες περισσότερων αναγνωστών ανεξαρτήτου χρώματος, φύλου, οικονομικής επιφάνειας, μορφωτικού επιπέδου. Ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως παιδιά, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, πρόσφυγες κ.α.

Είναι γεγονός ότι οι βιβλιοθήκες στο σύνολό τους, έχουν περιορίσει το εξειδικευμένο προσωπικό τους με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή να κλείνουν επειδή οι Βιβλιοθηκονόμοι συνταξιοδοτήθηκαν ή αποχώρησαν αφού έληξε η σύμβαση τους ή ακόμη υπολειτουργούν γιατί δεν στελεχώθηκαν ποτέ με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Επειδή οι βιβλιοθηκονόμοι - αρχειονόμοι απασχολούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα σε βιβλιοθήκες και αρχεία, η ανεργία μαστίζει τον κλάδο μας και οι νέοι συνάδελφοι είναι απογοητευμένοι μην έχοντας διέξοδο για εργασία στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Χρειάζεται πολιτική υποστήριξης και οικονομικής ενίσχυσης ώστε οι βιβλιοθήκες να μετατραπούν σε κέντρα μάθησης και έρευνας με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό. Για το λόγο αυτό ζητάμε από εσάς κ. πρωθυπουργέ να μεριμνήσετε ώστε:

-Κάθε Βιβλιοθήκη και αρχείο να στελεχώνεται πρώτα από όλα από επαγγελματίες επιστήμονες της πληροφόρησης, Βιβλιοθηκονόμους – Αρχειονόμους με μόνιμη σχέση
εργασίας και βοηθητικά με συμβάσεις ή μέσω προγραμμάτων ώστε να οργανώνουν τις συλλογές με τη χρήση επαγγελματικών εργαλείων και διεθνών
προτύπων για να προάγεται η μάθηση, η συνεργασία και η εξωστρέφεια εθνικά και υπερεθνικά.

- Να στελεχωθούν οι σχολικές βιβλιοθήκες με επιστήμονες βιβλιοθηκονόμους, οι οποίες παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, ώστε και να υποστηρίζεται επιστημονικά το εκπαιδευτικό και μαθησιακό έργο. Ένα σχέδιο ρεαλιστικής υλοποίησης μπορεί να προταθεί από μας, ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα κατά το δυνατόν.

-Να αυξηθεί το εύρος των ηλικιακών ορίων στα κοινωφελή προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, όπως επίσης να μειωθούν οι περιορισμοί όπως το όριο της πενταετούς ανεργίας και τα τέσσερα έτη από τη λήψη του πτυχίου.

-Να προβλεφθεί ένας κεντρικός προϋπολογισμός εμπλουτισμού των συλλογών των λαϊκών βιβλιοθηκών (δημοτικών, δημοσίων, σχολικών, παιδικών), ανεξαρτήτως φορέα στον οποίο υπάγονται.

κ. Πρωθυπουργέ

Όσο αφορά την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ), προσδοκούμε στην υποστήριξή σας ώστε να συμβάλλει η ΚΔΒΚ στην τοπική ανάπτυξη και να ευοδωθεί το όραμα και οι προσδοκίες των κατοίκων για το στολίδι της περιοχής. Σας ενημερώνουμε ότι λειτουργεί με τέσσερις βιβλιοθηκονόμους σε δύο βάρδιες, δύο βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ενώ οι άλλοι δύο προσλήφθηκαν πριν από 28 έτη. Όσο για τους συναδέλφους από τα κοινωφελή προγράμματα σήμερα (14η Φεβρουαρίου 2023), είναι η τελευταία τους εργάσιμη ημέρα ή στην καλύτερη η ημερομηνία έως και την παράταση του προγράμματος.




Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και αναλυτικές προτάσεις.

Με τιμή


Ελένη Μαργαρίτη

Βιβλιοθηκονόμος MSc

Πρόεδρος του Περιφερειακού

Τμήματος Βορείου Ελλάδoς

Δρ. Ανθή Κατσιρίκου

Βιβλιοθηκονόμος PhD, MSc

Πρόεδρος της ΕΕΒΕΠ


ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

(ΠΕΤ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ)

Κοζάνη, 14 Φεβρουαρίου 2023


















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια