Επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης από τον πρώην Δήμαρχο Αιανής Στέφανο Βαβλιάρα

 Στέκομαι με σεβασμό κι απεριόριστη εκτίμηση απέναντι σας.  Αναγνωρίζω το μεγάλο βάρος και τις ευθύνες που έχετε στα χέρια σας για να φέρετε σε πέρας τα διοικητικά ζητήματα του μεγάλου έργου του Συνδέσμου και των Μουσείων, τόσον του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, όσο και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στον Μπούρινο. Τιμή σας να ακολουθείτε τα βήματα του αεικίνητου οραματιστή κι αείμνηστου Μεγάλου Δασκάλου Κώστα Σιαμπανόπουλου. Τιμή κι σ’ όλους εμάς που διδαχτήκαμε τα ” γράμματά ” του και τις αξίες της ζωής, της δημιουργίας, της ελευθερίας, της φιλοπατρίας και της αγάπης της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Αυτή η ιδιαίτερη πατρίδα μας η Ελίμεια και οι πρόγονοι μας, απλοί, αγράμματοι, αλλά ένθερμοι πατριώτες, στάθηκαν στο ύψος τους κι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας και της Μακεδονίας.

Προξενικό έγγραφο, με ημερομηνία 10/02/1878 μαρτυρεί, την σημαντικότατη στάση, των απλών, αγράμματων, αλλά ένθερμων πατριωτών, κατοίκων της περιοχής μας, στην ηρωική εξέγερση κατά της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου…” Αι ενέργειαι γίνονται εις τα χωρία Κάλεν ( Αιανή ), Καισάρεια, Βιλίστα ( Λευκοπηγή ), Ραδοβίστα ( Ροδιανή ), Βάντσα ( Άνω και Κάτω Κώμη ), Σπούρτα (Καρυδίτσα), Κερασά και Χτένι…”. Όλα αυτά εν έτει 1878. Οι πρόγονοί μας παρόντες με ψυχικό και ηρωικό σθένος, στάθηκαν στο κάλεσμα και δίπλα στην Μακεδονία μας.
Σήμερα ( χθες 2/10/2022 ), εμείς οι απόγονοί τους, ( χιλιάδες περισσότεροι, αριθμητικά ) ανταποκριθήκαμε, στο κάλεσμα της πρόσκλησης των ” υπερήφανων παππούδων ” μας..; Αναζήτησα γνωστούς, φίλους από τα ” χωρία ” της Ελίμειας, λιγοστοί, μετρημένοι στα δάχτυλα….!
Γιατί τόσοι λίγοι δώσαμε το παρόν της τιμής και μνήμης; Γιατί;
Πού ήταν όλοι αυτοί, που ακολουθούσαν τα βήματα του οραματιστή κι αείμνηστου Μεγάλου Δασκάλου Κώστα Σιαμπανόπουλου;
Πού ήταν όλοι αυτοί που, ως αιρετοί ( πάλαι ποτέ και νυν ) ή ως υπηρεσιακοί παράγοντες, πολιτιστικοί φορείς και σωματεία, χορευτικά συγκροτήματα, κατέθεταν δαφνοστέφανα και πύρινους λόγους….;
Πού ήταν οι μαθητές, οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές των σχολείων της επαρχίας Ελίμειας…;
Πού ήταν οι απλοί πολίτες, να ακολουθήσουν τα βήματα των ηρωικών προγόνων μας, για να ανέβουν στις πλαγιές του ηρωικού- μυθικού αυτού τόπου και να αναπνεύσουν τον αέρα (….της κορυφής του Μπούρινου,
με την αντάρα την πολλή, που
εκεί ‘ ναι οι κλέφτες οι πολλοί… )
για να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων, της αγάπης προς την Πατρίδα …; Αναρωτιέμαι, γιατί όλα αυτά…;.

Η φιλοπατρία είναι το υψηλότερο ιδανικό, χωρίς ιδεολογικές και κομματικές διαφορές και πρέπει να το προστατεύσουμε, με γνώση, αγάπη, εκτίμηση, σεβασμό, αλλά και με συμμετοχή. Το νόημα των εκδηλώσεων, προς τιμή του αγώνα των προγόνων μας του 1878, πρέπει να γίνει κτήμα όλων των μελών της κοινωνίας και κατοίκων της επαρχίας Ελίμειας, με αβίαστο τρόπο. Οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές στα πλαίσια διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες διδαχής τούτου του ανεπανάληπτου ιστορικού γεγονότος, ως προπομπός του Μακεδονικού αγώνα που ακολούθησε.

Θα παρακαλούσα, με πρωτοβουλία σας και με αίτημα προς τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης του Νομού, το Πανεπιστήμιο, Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, στα σχολεία της επαρχίας Ελίμειας, στον Δήμο Κοζάνης, στις Κοινότητες και τους Πολιτιστικούς Φορείς Ελίμειας, να γίνουν συμμέτοχοι, ώστε ο εορτασμός της Μνήμης της Επανάστασης του Μπούρινου ή της Ελίμειας να ξαναπάρει την αίγλη και τον παλλαϊκό χαρακτήρα των πρώτων χρόνων εορτασμού. Οι νεότερες γενεές θα μας επιρρίψουν τεράστιες ευθύνες.

Σήμερα η Ελλάδα παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, οι σχέσεις μας με την Βουλγαρία είναι άριστες και μάλιστα έχουμε αναπτύξει και σε μεγάλο βαθμό αδελφικές σχέσεις με τις αδελφοποιήσεις πόλεων. (Αιανή – Hisaria) .

Ο όρος “βουλγαροποίηση” , δεν ευσταθεί ιστορικά, αλλά “προσάρτηση”. Τέλος, σας ευχαριστώ που μου δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας, τονίζοντας και προσθέτοντας τούτο, ο εορτασμός της Μνήμης της Επανάστασης του Μπούρινου, είναι ο προπομπός του Μακεδονικού αγώνα, είναι μνήμη και τιμή στους Ελιμειώτες κατοίκους, σ’ αυτούς τους απλούς κι αγράμματους πατριώτες. Μην μας ” κλέβετε” και την κάνετε γιορτή μόνον των επισήμων και της Κοζάνης.

Φιλικά
Στέφανος Βαβλιάρας

Συνταξιούχος δάσκαλος
Πρώην Δήμαρχος Αιανής

ΥΓ..: Ουδεμία προσωπική ευθύνη σας καταλογίζω.
Πλην όμως, οι συνυπογράφοντες την πρόσκληση, να θέσουν και κάποια άλλα όρια, σε νέα βάση, για το τελετουργικό των εκδηλώσεων.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια