5η Οκτώβρη Παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών. Άρθρο του Σάκη Κωτούλα

 


Η 5η Οκτώβρη καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO, για να μας υπενθυμίσει τον   καθοριστικό ρόλο που παίζει ο Δάσκαλος μέσα στην κοινωνία. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα δίνεται η ευκαιρία για την ανάδειξη της σπουδαιότητας του έργου των εκπαιδευτικών και του καθοριστικού τους ρόλου στην κοινωνία. Εκπαιδευτικός, Δάσκαλος, Διδάσκων, Παιδαγωγός πλήθος λέξεων που δηλώνουν την ίδια ιδιότητα.

     Στη δύσκολη σύγχρονη εποχή της κοινωνίας, που δέχεται χιλιάδες ερεθίσματα και αποπροσανατολίζεται, ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι εκπαιδευτικοί είναι σημαντικότερος από ποτέ. Καλούνται να μεταδώσουν ιδανικά και αξίες, να διαμορφώσουν κριτικά σκεπτόμενους πολίτες που θα αγωνιστούν για τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η 5η Οκτώβρη είναι μια μέρα που θέτει στο επίκεντρο τους εκπαιδευτικούς, τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, τιμώντας το πολύτιμο έργο τους και τον αγώνα που καταβάλλουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους μαθητές.

 Σπουδαίοι άνθρωποι …μιλούν για τους δασκάλους

·       Εάν δεν ήμουν λειτουργός του Ευαγγελίου, θα ήθελα να ήμουν δάσκαλος σχολείου.  Λούθηρος

·       Κάθε αλήθεια έχει τέσσερις γωνίες. Σαν δάσκαλος θα σας δείξω τη μία: τις άλλες τρεις, πρέπει να τις βρείτε εσείς.  Κομφούκιος

·        Μεγάλος δάσκαλος δεν είναι αυτός που διδάσκει το καλό με ωραία λόγια, αλλά εκείνος που το διδάσκει με το παράδειγμά του .  Πεσταλότσι

·        Μόνο όταν ο δάσκαλος γίνει μαθητής, μπορεί να γίνει καλύτερος δάσκαλος. Ψυχάρης Ι. 

 «Το σχολείο αλλάζει. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η υπομονή, το ενδιαφέρον, η αγάπη του εκπαιδευτικού»

                                          Κωτούλας  Αθανάσιος

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης

Δάσκαλος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρόκου

                                                                                      

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια