Γενική Συνέλευση Περιφερειακού Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας. Λόγος για τις δικαστικές εκκρεμότητες

 


Πραγματοποιήθηκε χθες στις 6 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση του Περιφερειακού Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας

Στη διάρκεια της συνέλευσης εκτός του Διοικητικού Απολογισμού και τον προγραμματισμό δράσης έγινε λόγος για τις δικαστικές εκκρεμότητες από την κυρία Καγιόγλου για τα μισθολογικά από τον κύριο Παπατέρπο και για την πορεία της ΔΕΗ και τις τιμές του ρεύματος από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ συνάδελφο κύριο Αδαμίδη.

Επίσης εγκρίθηκε και ο οικονομικός προορισμός και αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η σύγκλιση ειδικής γενικής συνέλευσης για την τροποποίηση του καταστατικού.
Παραθέτουμε την εισήγηση του προέδρου για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα.

Πέρασαν δύο χρόνια από τις τελευταίες εκλογές του σωματείου μας που έγιναν στα τέλη του Ιούνη του 2020, εκλογές οι οποίες έγιναν εν μέσω κορωνοιού Lockdown αλλά παρά ταύτα είχαν μεγάλη συμμετοχή

Δύο χρόνια στα οποία είχαμε ελάχιστες δυνατότητες να οργανώσουμε μαζικές συγκεντρώσεις, ούτε καν συνηθισμένες ενημερωτικές εκδηλώσεις αλλά και ψυχαγωγικές όπως εκδρομές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα τις Aπόκριες το Πάσχα και λοιπά.

Ως εκ τούτου ο απολογισμός δράσης του σωματείου κινήθηκε μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που όριζαν τα πρωτόκολλα του COVID και τα συνεχή επαναλαμβανόμενα Lockdown.

Η αλλαγή του χώρου των γραφείων του σωματείου μας, και λόγω της συγκυρίας μας βοήθησε να μη διακόψουμε ούτε μία μέρα τη λειτουργία μας ακόμα και στο πολύ σκληρό lockdown επιτρέποντας έτσι εκατοντάδες συναδέλφους να εξυπηρετηθούν για τα διάφορα θέματα που προέκυψαν όπως αναδρομικά, οι δικαστικές αγωγές, η έκδοση των συντάξεων καθώς και την υποδοχή των νέων συνταξιούχων.

Οι βασικοί στόχοι της νέας διοίκησης ήταν:

 • Η βελτίωση της εξυπηρέτησης των συναδέλφων για όλη την γκάμα των θεμάτων που τους απασχολούν

 • Η προστασία των συντάξεων και των εισοδημάτων μας

 • Η ενδυνάμωση της φωνής μας και οι παρεμβάσεις μας στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας


Στο ζήτημα της εξυπηρέτησης των συναδέλφων η γραμματειακή υποστήριξη, τα μέλη του Δ.Σ .αλλά και έμπειροι συνάδελφοι που δεν είναι μέλη του ΔΣ βοήθησαν με τις γνώσεις τους να δώσουμε απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα. Νομίζω ότι τα πήγαμε αρκετά καλά έχοντας υπόψη πάντα τη συγκεκριμένη συγκυρία η οποία προσέθετε επιπλέον δυσκολίες στην επικοινωνία με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και τη μεταβατική φάση που διέρχονται οι δομές του ΕΦΚΑ οι οποίες θα πρέπει να εννοποιήσουν μία σειρά επιμέρους ταμεία τα οποία έχουν ακόμα ένα μέρος αυτόνομης λειτουργίας.

Για όλες τις παραπάνω δυσκολίες και προβλήματα που δημιουργούσαν οι λειτουργίες των υπηρεσιών ενημερώθηκε η ιεραρχία του ΕΦΚΑ αλλά και η πολιτική ηγεσία του νομού μας.

 • Στα επιμέρους η έκδοση των κύριων συντάξεων αλλά και του εφάπαξ έχουν σχεδόν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο καθώς επίσης και οι συντάξεις χηρείας

 • Ενώ στην έκδοση των επικουρικών ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα αφού η αναμονή ξεπερνά τους 40 μήνες

Όλες αυτές οι αλλαγές και η μεταβατική φάση δημιουργούν διάφορα θέματα στους τρόπους επικοινωνίας και εξυπηρέτησης και παρουσιάζουν δυσλειτουργίες όπως είναι τα εξωιδρυματικά επιδόματα, τα έξοδα κηδειών, τα ιατρικά, οι βραβεύσεις, οι κατασκηνώσεις και άλλα πολλά ζητήματα, αφού οι διευθύνσεις αλλάζουν καθημερινά και τα αντικείμενα των εν λόγω υπηρεσιών μετακομίζουν από γραφείο σε γραφείο μέχρι να βρουν την τελική τους θέση.

Ένα άλλο θέμα που μας ταλαιπώρησε είναι η κακή διαχείριση των αναδρομικών από τις περικοπές του μνημονίου σε σχέση με τη φορολογία των αναδρομικών. Το σωματείο μας για το εν λόγω ζήτημα έκανε πολλές προσπάθειες να υπάρξει ειδική φορολογική κλίμακα προβάλλοντας μία σειρά από επιχειρήματα όπως η μη έντοκη καταβολή των αναδρομικών και συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις και παραστάσεις που έγιναν στην Αθήνα στο υπουργείο και στον ΕΦΚΑ για το σκοπό αυτό.

Οι συνεχείς επανυπολογισμοί  του εργασιακού βίου των προ του 2016 συνταξιούχων ανεβοκατέβαζε έως ότου σταθεροποιηθεί, τις προσωπικές διαφορές με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία στο σύνολο των συνταξιούχων.

Το θέμα της ασφάλισης των έμμεσα ασφαλισμένων επίσης δεν έχει ακόμα οριστικά λυθεί με αποτέλεσμα ακόμα να παρουσιάζονται κάποια μεμονωμένα προβλήματα.

Η δυσλειτουργία στην επικοινωνία των διαφόρων ταμείων προκάλεσε αρκετά μεγάλες καθυστερήσεις σε μία σειρά από συναδέλφους για την έκδοση των κύριων συντάξεων και των επικουρικών.

Η λειτουργία της Ομοσπονδίας μας δεν ήταν αντίστοιχη με τις ανάγκες των σωματείων της επαρχίας παρά τις προσπάθειές της κυρίας Μαυροφυλλίδου πού ήταν η εκπρόσωπος μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣ/ΔΕΗ μία προσπάθεια που αναμένεται να συνεχίσει ο κύριος Στέργιος Τσιόπτσιας που είναι το νέο μέλος της διοίκησης μετά τις τελευταίες εκλογές και στον οποίο ευχόμαστε καλή θητεία .

Η ΑΓΣΣΕ δεν έχει ακόμα κάνει καμία διαδικασία, εκεί έχουμε 2 συνέδρους τον κύριο Γρηγοριάδη και την κυρία Μαυροφυλλίδου.

Όσον αφορά την περίοδο που έχουμε μπροστά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη βελτίωση των υπηρεσιών του σωματείου απέναντι στους συναδέλφους.

Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας θα είναι οι μισθολογικές και θεσμικές διεκδικήσεις τα γενικότερα θέματα, αλλά και η κατά το δυνατόν υπηρέτηση όλων των πλευρών των αναγκών που συνθέτουν τη ζωή ενός συνταξιούχου από την υγεία η πρόνοια ψυχαγωγία η επιμόρφωση η αλληλεγγύη πράγματα για τα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω:


Οι οικονομικές και θεσμικές διεκδικήσεις μας:


 • Αυξήσεις σε όλους άμεσα, για να καταπολεμήσουμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού οι οποίοι μειώνουν ραγδαία το εισόδημα μας, οι συνταξιούχοι έχουν να δουν αύξηση από το 2009 αντίθετα είδαν τεράστιες μειώσεις που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 40%.


 • Άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.


 • Καταβολή των οποίων αυξήσεων δικαιούνται όσοι έχουν αρνητική προσωπική διαφορά σε μία δόση και υλοποίηση των αυξήσεων από την 13/05/2016 ημερομηνία από την οποία ισχύουν οι επαυπολογισμοί με βάσει τον νόμο Κατρούγκαλου.


 • Επιστροφή των Δώρων – Μειωμένο Τιμολόγιο.


 • Άμεση καταβολή σε όλους των αναδρομικών και μάλιστα εντόκως, που αποφάσισε το Σ.τ.Ε. και αφορούν στις περικοπές του 11μηνου από τον Ιούνιο 2015 έως και το Μάιο του 2016 των αντισυνταγματικών νόμων 4093/12 και 4051/12 καθώς και των δώρων.


 • Κατάργηση και στους συνταξιούχους της εισφοράς αλληλεγγύης και όχι μόνο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσό.


 • Στις συντάξεις χηρείας να μην αφαιρείται η προσωπική διαφορά η οποία στους παλαιούς συνταξιούχους είναι 400 και 500 ευρώ και η οποία μειώνει δραματικά τις συντάξεις χηρείας.


 • Ποσοστά αναπλήρωσης και για τα ΥΒΑΕ ή προσθήκη 20% στον ασφαλιστικό χρόνο τουλάχιστον για τον μη θεμελιωμένο χρόνο. 


 • Κατάργηση του πλαφόν και στους παλαιούς συνταξιούχους και αλλαγή της βάσης υπολογισμού θυμίζουμε εδώ το πλαφόν του 2773. 


 • Επιτάχυνση στην έκδοση και καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

 • Ορθός Επανυπολογισμός των Επικουρικών συντάξεων.


 • Υλοποίηση της ΕΣΣΕ του 2021 και για τους συναδέλφους συνταξιούχους οι οποίοι δούλευαν το διάστημα από 01/01/2019 έως 31/05/2020 και αφορούσαν την καταβολή των περικοπών των ειδικών επιδομάτων από την 01/01/2019 με τη λήξη των μνημονίων.


 • Δυνατότητα προσθήκης ασφαλιστικού χρόνου σε όσους κατέθεσαν τα δικαιολογητικά πριν από τις 16/11/2020 ημερομηνία στην οποία εκδόθηκε η εγκύκλιος η οποία αναφέρει ότι όλος ο ασφαλιστικός χρόνος πρέπει να ζητείται με την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης. Σημειώνουμε εδώ ότι όταν ίσχυαν τα 27/27 και τα 32/22 πολλοί συνάδελφοι για να μην μπλέξουν δεν κατέθεταν τα επιπλέον χρόνια αφού δεν είχαν καμία επίπτωση στη σύνταξη.


 • Ταχύτερη εκδίκαση των ενστάσεων προσφύγων για έκδοση αναθεωρητικών συντάξεων οι οποίες λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο.


 • Εκσυγχρονισμός και στελέχωση των υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος. Για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και των διαφόρων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι


Τις παραπάνω διεκδικήσεις θα επιχειρήσουμε να προωθήσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα δηλαδή κινητοποιήσεις – παρεμβάσεις – ενημερώσεις όλων των εμπλεκομένων αλλά και με την δικαστικό οδό όπου μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε αγωγές οι οποίες θα έχουν προοπτική.ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Ενίσχυση των δομών της υγείας στην περιοχή, σοβαρή αναβάθμιση των νοσοκομείων και στελέχωση με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.


Δομές πρόνοιας που σήμερα δυστυχώς εκτός των ιδιωτικών δομών, όπου απαιτούνται και μεγάλα ποσά, δεν υπάρχουν δημόσιες δομές για να υποδεχτούν ανθρώπους με προβλήματα σε ένα νομό που μεγαλώνει οι δομές πρόνοιας για την τρίτη ηλικία είναι ελάχιστες.ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ


Η χώρα μας ακολουθούσε ένα σχέδιο απολιγνιτοποίησης με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις του Ρίου του Παρισιού του Τόκιο και όλων των διεθνών συμφωνιών που αφορούν το περιβάλλον και ήταν απόλυτα συμβατή σε ότι αφορά τα όρια των εκπομπών ρύπων.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε σχέδιο βίαιης απολιγνιτοποίησης και να σταματήσει τελείως τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στη χώρα μας και τρομακτικές για την περιοχή μας. Δυσμενέστατες επιπτώσεις στη χώρα γιατί μπαίνει σε ένα σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας και η επιλογή του φυσικού αερίου στο μεταβατικό στάδιο εκτόξευσε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το σχέδιο μετάβασης που παρουσιάστηκε στην περιοχή μας είναι γεμάτο ευχές και αοριστίες με χρηματοδοτικά εργαλεία τελείως ανεπαρκή για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Οι επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης για την περιοχή της θα είναι τεράστιες αφού η περιοχή της είναι παντελώς ανέτοιμη για να περάσει στη νέα εποχή και ο χρόνος που της δίνεται είναι ελάχιστος.

Το κυβερνητικό σχέδιο μετάβασης δεν έχει καμία σαφή διαδρομή η οποία θα οδηγήσει την περιοχή στη Νέα Περίοδο. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται χωρίς να διαφαίνεται πουθενά τι θα δημιουργήσει τις νέες θέσεις εργασίας οι νέοι άνθρωποι τα παιδιά μας τα εγγόνια μας φεύγουν κατά εκατοντάδες από την περιοχή στην Ευρώπη και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η δραματική μείωση του πληθυσμού είναι ήδη προ των πυλών και αποτυπώνεται και στην απογραφή του 2021.

Η επιλογή της κυβέρνησης και της τοπικής ηγεσίας για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών έχει ελάχιστα οφέλη για την τοπική κοινωνία αφού η εγκατάσταση τους αφορά πέντε μεγάλες εταιρίες και ελάχιστες ενεργειακές κοινότητες, το θέμα αυτό το θέσαμε σε διάφορες διαδικασίες και προβάλαμε την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν μεγάλες ενεργειακές κοινότητες για να δοθεί η δυνατότητα σε όποιους συνταξιούχους επιθυμούν να μπορούν να επενδύσουν ένα ποσό 10000- 20000 ώστε να εξασφαλίσουν ένα μικρό ετήσιο εισόδημα για τους ίδιους αλλά και την περιοχή.

Δυστυχώς από όσο βλέπουμε οι μεγάλοι έχουν δεσμεύσει τα δίκτυα μεταφορών με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται και όσοι μικροεπενδυτές επιχειρούν να πάρουν άδειες, η επένδυση, εγκατάσταση του μεγάλου φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ και τα όσα ακούγονται δεν δίνουν καμία ελπίδα διάχυσης του πλούτου στην τοπική κοινωνία.

Και δεν μας έφτανε η βία η απολιγνιτοποίηση έρχεται και η δραματική συρρίκνωση του πανεπιστημίου αλλά και η δραστική μείωση των φοιτητών στην περιοχή που άφηναν ένα εισόδημα.

Και αν όλα τα παραπάνω τα συνδέσουμε την ανυπαρξία σχεδίου δεσμεύσεων για τα μεγάλα δημόσια έργα υποδομών σιδηροδρόμου αεροδρόμιο οδικοί άξονες το το μέλλον φαίνεται εφιαλτικό.

Τα δήθεν κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων είναι ψίχουλα και δεν δημιουργούν καμία ελπίδα καθώς και οι επενδύσεις, το σχέδιο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα αλλά και του κτηνοτροφικού τομέα τα ίδια βέβαια ισχύουν και στους άλλους τομείς δίκτυα τουρισμός και λοιπά όπου δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επενδύσεων .

Εμείς θα δώσουμε το παρόν όπως κάναμε και στην προηγούμενη περίοδο όπου συμμετείχαμε σε όλους τους αγώνες σε όλες τις συγκεντρώσεις για τη βίαιη κινητοποίηση των πολιτών της περιοχής αλλά και των απεργιών της ΓΣΣΕ και σε ότι άλλο κληθούμε να συμμετέχουμε μαζί με τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Και βέβαια να καταθέσουμε τις απόψεις μας στις οποίες διεργασίες λάβουν χώρα στην περιοχή μας μήπως και αλλάξουν τα πράγματα και δημιουργηθεί μία ελπίδα για τον τόπο.


ΑΛΛΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ


Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ αλλά και οι υπόλοιποι έξω από τα μισθολογικά και τα κοινωνικά έχουν και μικρές καθημερινές ανάγκες οι οποίες είναι πολλές φορές καθοριστικές στη διαμόρφωση μιας ενδιαφέρουσας καθημερινότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή για να υλοποιηθεί αυτός ο προγραμματισμός απαιτούν τη βούληση της διοίκησης πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και κυρίως τη συμμετοχή των μελών του σωματείου

Θέλουμε οι συνάδελφοι που θέλουν να εμπλουτίσουν την καθημερινότητας, τους που θέλουν να νιώσουν πιο δημιουργικά που θέλουν να κάνουν πράγματα θα βρουν το σωματείο δίπλα τους.


Οι δραστηριότητες οι οποίες θα προσπαθήσουμε να πάρουμε μπροστά αφορούν:

Την υγεία την πρόνοια και την αλληλεγγύη

Την ψυχαγωγία

Τον αθλητισμός στην τρίτη ηλικία

Τον πολιτισμό με όλες τις εκφάνσεις του

Και την επιμόρφωση των συναδέλφων σε μία σειρά από θέματα


Αγαπητοί συνάδελφοι μακάρι τα πράγματα να είναι καλύτερα φέτος και να μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε ένα σωματείο με πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες με πιο αποδοτικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια