Τα πε “τσεκουράτα” ο Γιώργος Μητλιάγκας για τα νοσοκομεία μας: ‘Δεν είναι κρίμα ένα υπερσύγχρονο-διεθνών προδιαγραφών Νοσοκομείο όπως το Μποσοσάκειο να μένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο λόγω αναχρονιστικής τοπικιστικής αντιπαλότητας;’




Δεν είναι κρίμα ένα υπερσύγχρονο-διεθνών προδιαγραφών Νοσοκομείο να μένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο λόγω αναχρονιστικής τοπικιστικής αντιπαλότητας και ανεδαφικού μεγαλοιδεατισμου που καλλιεργούν κάποιοι πολιτικοι και κυριως αυτοδιοικητικοι «ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ» κυρίως παράγοντες...!

Ο Μποδοσάκης αφού εκμεταλλεύτηκε ,με το αζημίωτο βέβαια , επι μια εικοσαετία (1955-1975-οπότε η ΛΙ-ΠΤΟΛ πέρασε στη ΔΕΗ ) τους λιγνίτες της περιοχης μας , προωθώντας συγχρόνως το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, προς ανταπόδοση για τον πλούτο που του προσέφερε η περιοχή μας , με απόφαση του ιδρύματος του το 1979 ίδρυσε το ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ Νοσοκομείο για την υγειονομική εξυπηρέτηση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας κι όχι μόνο της Πτολεμαΐδας .!

Κτίστηκε , από το 1982 και εγκαινιάστηκε το 1992 , σ έναν πανέμορφο λόφο βορειοδυτικά της Πτολεμαΐδας με υπερσύγχρονους όρους από αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική άποψη , ώστε να καλύπτει στα πλαίσια διεθνών προδιαγραφών όλες τις προϋποθέσεις κτιριακών δομών και χώρων καθώς και ιατρικού εξοπλισμού που θα το ζήλευαν και το ζηλεύουν τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της χώρας.!

Τι να περιγράψει κανείς που θα το δει είτε σαν επισκέπτης είτε σαν νοσηλευόμενος .!

Εγώ λίγα θα πω από την πρόσφατη εμπειρία μου λόγω βραχείας νοσηλείας συγγενικού μου προσώπου στην ουρολογική κλινική , με το θαυμάσιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της , γιατί τα πιο βασικά τα «διηγείται» το βιντεοκλίπ που ακολουθεί..!

-Υπερσύγχρονα δωματια νοσηλείας τα περισσότερα δίκλινα-το πολύ τετράκλινα με υπερσύγχρονο εξοπλισμό .

-Υπερσύγχρονα τμήματα εξωτερικών ιατρείων και Επειγόντων Περιστατικών συνοδευομενα και υποστηριζόμενα με υπηρεσίες και ιατρικά όργανα κάθε ειδους εξετάσεων των ασθενών

-Παιδιατρικός Τομέας με βρεφονηπιακό σταθμό με πλούσια παιδική χαρά ..!

-Μεγάλος χώρος πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση του εργαζόμενου προσωπικού-νοσηλευόμενων και συνοδών τους .

-Καταπράσινο περιβάλλον κατάφυτο με μεγάλες δασικές εκτάσεις και ποικίλης χλωρίδας που θυμίζουν τα θαυμάσια σανατόρια της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης .!

-Δυο αμφιθέατρα εσωτερικό και εξωτερικό με εξαιρετικό κυλικείο .

-Ακόμα και Ελικοδρόμιο διαθέτει για κατεπείγουσας περιπτώσεις που μένει δυστυχώς παντελώς αναξιοποίητο .

Το Μαματσειο Νοσοκομείο Κοζανης που ιδρύθηκε με δωρεά του Κ Μαματσιου το 1923.!!! ό,τι και να το κάνεις δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες και προδιαγραφές ενός αναγκαίου περιφερειακού Νοσοκομείου · είναι απαρχαιωμένο και ακατάλληλο από κάθε άποψη πλέον γιατί κτίστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της Κοζανης που το 1923 δεν είχε ούτε 10.000 πληθυσμό.!

Σεβαστη η διαχρονική αλλά ανεδαφική η απαίτηση μας να γίνει ένα νέο περιφερειακό πανεπιστημιακού επιπέδου Νοσοκομείο , ανάμεσα Κοζάνη Πτολεμαΐδα , για δυο κυριως λόγους:

Πρωτα γιατί χρειάζεται να στηρίζεται από Ιατρική Σχολή που το Πανεπιστήμιο Δυτικης Μακρδονιας δε διαθέτει όπως των Ιωαννίνων της Πάτρας κ α πρριφερριακα , διότι το πανεπιστήμιο μας έχει άλλον εκπαιδευτικό προσανατολισμό...

Δεύτερο στις σημερινές οικονομικές δυσκολίες και με τα προβλήματα που δημιουργεί η βίαιη απολιγνιτοποιηση, ιδιαίτερα στην περιοχή μας , κανείς δεν πρόκειται να διαθέσει τα απαιτούμενα τεράστια κονδύλια για ένα τόσο μεγαλόπνοο εγχείρημα , όταν οι τοπικοί μας παράγοντες περί άλλων τυρβάζουν , αντί να απαιτήσουν την εναλλακτική οικονομική ανάπτυξη που έχει υποχρέωση να παράσχει η πολιτεία έναντι της απολιγνιτοποιησης.

Και τριτο και τελευταίο · ώσπου να γίνει το «περιβόητο» περιφερειακό Νοσοκομείο Πανεπιστημιακού χαρακτήρα , που δεν μπόρεσαν παρ ότι το υπόσχονταν επι δεκαετιες κάποιοι να το κάνουν όταν θήτευσαν και ως υπουργοί, δεν είναι κρίμα να παραμένει αναξιοποίητο ένα έτοιμο μεγάλο νοσοκομείο όπως το Μπδοσακειο.!!!

Γνωρίζω βέβαια ότι κάποιοι μπορεί να με επιτεθούν , που υποστηρίζω αυτή την άποψη παρ ό,τι λογίζομαι κοζανιτης , αλλά δε με πειράζει αρκεί να στηρίξουν τη διαφορετική τους άποψη σε ρεαλιστικά επιχειρήματα που θα πατούν στο έδαφος...\

Γιώργος Μητλιάγκας 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια