Ένας αγώνας που μας λείπει…





Του Σπύρου Γκαραβέλλα

 
Την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο 8ος Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» με το δρόμο των 1000 μ. για τους μαθητές  και τους αγώνες των 5 χλμ , 10χλμ και του μαραθωνίου.
Η όλη διοργάνωση ήταν μια πραγματική γιορτή για τη συμπρωτεύουσα, αφού με τη βοήθεια του καιρού,  οι παραλιακοί δρόμοι έσφυζαν από ζωή  ενώ συνολικά έτρεξαν περίπου 12.000 συνάνθρωποί μας από όλη τη χώρα κι όχι μόνο!  Ο αριθμός των συμμετεχόντων φέτος ήταν  υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με πέρσι ένδειξη της διάθεσης που υπάρχει για διασκέδαση  μέσω του αθλητισμού. Οι λαϊκοί αγώνες δρόμων είναι η πραγματική έκφραση του μαζικού αθλητισμού για τον οποίο πολύ συχνά μιλούν οι πολιτικοί κι όσοι προΐστανται του χώρου. Σήμερα διοργανώνονται πάνω από 2 αγώνες κάθε σαββατοκύριακο σε όλη την επικράτεια.
Η πόλη της Κοζάνης  είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα σε σύγκριση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων πόλεων για 2 λόγους.
1) 150 περίπου συμπολίτες μας είτε μέσω συλλόγων είτε ατομικά, συμμετείχαν στα δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι που έλαβαν μέρος σε αυτή τη μεγάλη αθλητική γιορτή κι ακόμη περισσότεροι όσοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών για επαρχιακή πόλη ενώ τους συνόδευαν οι φίλοι και οι οικογένειές τους γιορτάζοντας μαζί τους.
2)Ο Λασσάνειος δρόμος των 10 χλμ ήταν για χρόνια θεσμός. Ο 13ος στη σειρά αγώνας πραγματοποιήθηκε το 2011. Αναίτια πέρσι δεν έγινε γεμίζοντας με θλίψη όλους όσους ασχολούνται με το τρέξιμο. Ο αγώνας αυτός μας  λείπει!
Η κρίση δεν είναι λόγος να αναβάλλονται τέτοιες εκδηλώσεις όταν όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας τις εντάσσουν στο πρόγραμμά τους.  Σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη πλέον έχει τον ημιμαραθώνιό της (δρόμος 21,1 χλμ) και μάλιστα οι πιο οργανωμένοι  τον πραγματοποιούν 4-5 εβδομάδες πριν από το μαραθώνιο της Αθήνας  ή της  Θεσσαλονίκης ώστε  να τον εντάξουν οι αθλητές στο πρόγραμμα προετοιμασίας τους . Έτσι εξασφαλίζεται η μεγάλη συμμετοχή άρα και η επιτυχία του αγώνα.                                                                                              Κι ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στον Ψηλό  Άη Λια έχει γίνει μια καταπληκτική προσπάθεια από το συμπολίτη μας Κ. Μπέλλα και τους φίλους του στη διάνοιξη μονοπατιών. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η πραγματοποίηση αγώνων δρόμων ανωμάλου εδάφους είναι πλέον εφικτή δίπλα στην πόλη μας. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά αρκεί να γίνει σωστός σχεδιασμός.                                                                                                                                                        Αξίζει ο δήμος Κοζάνης φέτος να εντάξει τέτοιου είδους αθλητικές εκδηλώσεις στα Λασσάνεια.  Έχει παράδοση και τεχνογνωσία στον τομέα αυτό.  Ας το τολμήσει και η βοήθεια όλων των ενδιαφερομένων είναι δεδομένη, αρκεί να το ζητήσει.

*Ο Σπύρος Γκαραβέλλας είναι καθηγητής μαθηματικών, ορειβάτης, δρομέας μεγάλων αποστάσεων, πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κοζάνης κι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Κοζάνης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια