Νοστιμιές από την παλιά Κοζάνη




Το βιβλίο των Φ. Φτάκα – Τσικριτζή και Μ. Μόμτσιου – Τσικριτζή «Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη», μετά από μια πετυχημένη εξαετή πορεία που σηματοδοτήθηκε από το βραβείο Gourmet 2006/07 (βιβλίο γαστρονομίας Έλληνα συγγραφέα) και από δυο εκδόσεις που γρήγορα εξαντλήθηκαν, παρουσιάστηκε πρόσφατα και στην Αθήνα.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων κ. Ν. Χρυσόγελο, ο οποίος κάλεσε τις συγγραφείς να μιλήσουν για το βιβλίο και τις κοζανίτικες συνταγές, στα πλαίσια ενός κύκλου εκδηλώσεων «slow-food» και  προβολής της τοπικής κουζίνας της κάθε περιφέρειας.
«Οι Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη» είχαν την τιμή να ανοίξουν στις 19 Ιανουαρίου 2013 αυτόν τον κύκλο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες και θα κλείσει  το Σεπτέμβριο του 2013 με μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή στις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στην ελληνική παραδοσιακή  διατροφή και σε εκλεκτά ελληνικά προϊόντα των νεότερων χρόνων, υπό την αιγίδα του Βέλγου Υπουργού Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Οι Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη» εξορμώντας στην Αθήνα με 40 διαφορετικές παραδοσιακές αλμυρές και γλυκές λιχουδιές της Κοζάνης κατέπληξαν κυριολεκτικά όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στις 8 το βράδυ του Σαββάτου στο Οικολογικό Πολιτιστικό Στέκι των Άνω Πατησίων.  Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων η Βελγίδα ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου κ. Isabelle  Durant, εκπρόσωποι του Συλλόγου Κοζανιτών Αθήνας, εκδοτικών οίκων, φορέων και ΜΜΕ. Οι συγγραφείς του βιβλίου ευχαριστούν θερμά σε όσους συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία αυτής της γαστρονομικής ευωχίας και πιο συγκεκριμένα: Τις τοπικές εταιρείες και τα καταστήματα  τροφίμων: Αφοί Πιτένη, Αφοί Στημονιάρη, Αναγκαστικός Συνεταιρισμός
 Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, οι οποίοι με τα ξεχωριστά τοπικά τους προϊόντα (σαλάτες, τυροκομικά και τσάγια)  ομόρφυναν  και άρταιναν τον πλουσιότατο κοζανίτικο μπουφέ. Τα αρτοποιεία Γιάννη Σιδέρη και Θανάση Γεωργάκα για την προσφορά αρτοποιημάτων τους, το εστιατόριο «Χρυσός Σκούφος» του Σπύρου Πλιάκη για το ψήσιμο των φαγητών, αλλά και τις κυρίες Βρετάκου Καίτη, Γκούντα Ευδοξία, Κιάνα Καίτη και την αδελφή της Τάσα Καράτζια, Κωδουνά Λόλα, Ντίνα –Μακρή Ματίνα, Μπουμπόναρη Φρόσω, Παπαζήση Ντίνα, Τασοπούλου Θωμαή, Τιάλιου Καλυψώ, Φούκα Σοφούλα, Τσικριτζή Τάσα, Τσικριτζή Ρούσα και Τσιμηνάκη Βίκυ, για τη συμβολή τους στην παρασκευή των 30 διαφορετικών παραδοσιακών γεύσεων από φαγητά, γλυκά και πίτες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης οφείλουν στη φίλη Ελένη Σιούστη που επί 5 ημέρες μετέτρεψε την κουζίνα του σπιτιού της σε πρώτης τάξεως μαγειρειό δημιουργώντας κλασσικές λαχταριστές γεύσεις από την παλιά Κοζάνη. Τέλος οι δυο κυρίες δίνουν ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων κ. Νίκο Χρυσόγελο, τόσο για την τιμητική του πρόσκληση, όσο και για την ιδέα αξιοποίησης του γαστρονομικού πολιτιστικού διαβατηρίου της χώρας μας, μέσω της προβολής και προώθησης της ιδιαίτερης τοπικής  γαστρονομικής κληρονομιάς της κάθε περιφέρειας τόσο στον κλεινόν άστυ  όσο και εκτός εθνικών συνόρων.
  ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Γραμμή» 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια