Παρουσίαση βιβλίου για τον εμφύλιο της Ελλάδας

Το Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο Κοζάνης και η Ε.Δ.Ι.Α. (Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων), διοργάνωσαν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου: «Ένα μεγάλο ταξίδι: Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος Πόλεμος, Πολιτική Προσφυγιά», του Δημήτρη Ζυγούρα ("Παλαιολόγου") την περασμένη Δευτέρα, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.

Εισηγητές ήταν ο Δημήτρης Λιακάκος, Κοινωνιολόγος, ο Παναγιώτης Μανιός, Διευθυντής της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σιάτιστας και ο Ανδρέας Τακαλιός, Φιλόλογος.

Ο Δημήτρης Ζυγούρας (Παλαιολόγος) μέσα από τη βιωματική αφήγηση γεγονότων της ταραγμένης δεκαετίας 1940-1950, που συγκλόνισαν τον ελληνικό λαό, μας δίνει μια αφήγηση γεγονότων γραμμένη με απλό τρόπο, για να φανερώσει μεγάλες αλήθειες, χρήσιμες για τον ανήσυχο αναγνώστη και τον ιστορικό ερευνητή.

Ο συγγραφέας προσπάθησε να αναδείξει με ανάγλυφο και ρεαλιστικό τρόπο την ένοπλη και καθημερινή ζωή των ανταρτών του ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ όπως ο ίδιος την έζησε από τα μέσα, ευρισκόμενος πάντοτε στο πλευρό των συναγωνιστών του, από όποια θέση κι αν υπηρέτησε. Ο Δημήτρης Ζυγούρας υπήρξε ένας αθόρυβος αγωνιστής, χωρίς την παραμικρή διάθεση αυτοπροβολής και ιδιοτέλειας. Υπηρέτησε τον ελληνικό λαό και το ΚΚΕ από όποια θέση του ζητήθηκε.

Για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου, που ξεκίνησε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του το 1979, βασίστηκε στις χειρόγραφες σημειώσεις που κρατούσε κατά τη διάρκεια της σκληρής δεκαετίας. Ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1914 στη Μπουχωρίνα της επαρχίας Βοίου. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, όπου και διετέλεσε αξιωματικός του ΕΛΑΣ, (διοικητής τάγματος), ενώ στον εμφύλιο πόλεμο πολέμησε ως διοικητής της 16ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και στη συνέχεια ως διοικητής (υποστράτηγος) της 9ης Μεραρχίας.

Πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου του 1999 από ανίατη ασθένεια.


Ρεπορτάζ: Τέγος Θανάσης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια