Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μπελή

(Του Θανάση Τέγου)

Στο Ισόγειο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης λειτουργεί η έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μπελή (φωτό) από το Παλαιοχώρι (Βεντζίων) Γρεβενών και η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012.

Πρόκειται για 24 έργα που διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους, ενώ είναι γεμάτα χρώματα με πολλές διαβαθμίσεις και παιχνιδίσματα της φωτοσκίασης. Μεταξύ των έργων του η θεματική ενότητα με πέντε αγιογραφίες (Η Αγία Αικατερίνη, η Παναγία, Ι. Χριστός, Α.Γεώργιος, ο Αγ. Νικάνωρ), τα επαγγέλματα που απεικονίζουν τις ανάγκες της κάθε εποχής, με τους πισταλοδόρους του Ξερολίβαδου τόπο εξόρυξης χρωμίτη, το άλογο, το κάρο, καφεκόπτης, αποστακτήρας τσίπουρου, καπνεργάτρια, ο σιδεράς, ο χαλκωματάς, ο κουφινάς, ο τσαγκάρης, ο αρκουδιάρης.

«Ενδιαφέρομαι περισσότερο για την απόδοση του συνόλου και ελάχιστα για τη λεπτομέρεια. Δεν αρκούμαι στην απλή ρεαλιστική απεικόνιση του χώρου. Τα έργα μου θεωρώ ότι έχουν μια προσωπική σφραγίδα μέσω της οποίας προσπαθώ να επικοινωνήσω με το κοινό», τονίζει ο καλλιτέχνης σε δηλώσεις του.


Ο Γιάννης Μπελής από μικρός είχε κλίση στη ζωγραφική. Στη Σουηδία όπου πήγε σε νεαρή ηλικία του δόθηκε η ευκαιρία να καλλιεργήσει αυτή του την κλίση. Τις πρώτες βασικές του γνώσεις στη ζωγραφική τις πήρε από τη σχολή ABC του Παρισιού δια αλληλογραφίας. Κατόπιν γράφτηκε σε σχολή ζωγραφικής και μέσω του δασκάλου του έγινε, μέλος στην Kon stepenihg Στοκχόλμης, ενώ έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις από όπου απέσπασε ευμενή σχόλια και επαίνους. Στην Κοζάνη άνοιξε τη γκαλερί «Ρυθμός», την οποία διατήρησε μέχρι τη συνταξιοδότηση του.

«Η θεματολογία των έργων μου αντλούνταν από τα σκανδιναβικά τοπία και τη νεκρά φύση, όπου προσπαθούσα να παίξω με το χρώμα και το φως, χωρίς να μ’ ενδιαφέρει ιδιαίτερα η πιστή αναπαράσταση των μορφών, ή η πιστή εφαρμογή των κανόνων της προοπτικής. Αργότερα ζωγράφιζα παραδοσιακά σπίτια της ευρύτερης περιοχής, καθημερινές στιγμές του εργάτη, αλλά και ένα σύνολο επαγγελματιών που σήμερα έχουν σβήσει», επισημαίνει επίσης ο ζωγράφος.

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Μπελής μετά από αρκετά ταξίδια στο Άγιο Όρος γνώρισε μοναχούς αγιογράφους και μυήθηκε στα μυστικά της αγιογραφίας όπου και ασχολήθηκε συστηματικά. Ανέπτυξε ένα προσωπικό στυλ, το οποίο δεν κατατάσσεται σε κάποια συγκεκριμένη σχολή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια