«Στον σύγχρονο παγκοσμοποιημένο, αλλά και τον παλιό κόσμο, ήταν γνωστό ότι, είτε σαν συλλογικότητα, είτε ατομικά, ή παγκοσμιοποιείς, ή παγκοσμιοποιείσαι. Οι Έλληνες ιστορικά έκαναν το πρώτο, δημιουργώντας έναν ζωντανό, επί χιλιετίες αναντικατάστατο πολιτισμό. Το έκαναν γιατί είχαν τα εφόδια, την κληρονομιά, την εξυπνάδα να το κάνουν» (Μιχάλης Χαραλαμπίδης, «Αγροφιλία»). Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι τοπικοί παραγωγοί και κυρίως οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης πρέπει να προβληματιστούν για το πώς μια χώρα όπως η Ιταλία, πα-
γκοσμιοποιεί μέσω της γαστρονομίας της, αντί να παγκοσμιοποιείται. Ωφείλουν να αναδείξουν τον Μάγειρα, ως Ελληνικό ευρωπαϊκό σήμα, πράγμα το οποίο το αδιάβαστο πολιτικό σύστημα αδυνατεί να κάνει μένοντας στο κακοχωριάτικο επαρχιακό «Σεφ». Να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της γαστρονομίας και της ντόπιας κουζίνας στην τοπική ανάπτυξη και να αναπτύξουν συνέργειες και δράσεις που θα αναδεικνύουν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής, ώστε η Κοζάνη να ξαναγίνει μια μοναδική γαστρονομική κοινότητα.
Όμιλος πολιτικού προβληματισμού «Μιχάλης Χαραλαμπίδης»
0 Σχόλια