"Η μουσική της παράδοσης και της ιστορίας μας είναι μια δική μας υπόθεση...". Το βιβλίο του Αλέξανδρου Τζιόλα που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι μουσικού και όχι μόνο...


Ο Γρεβενιώτης Αλέξανδρος Τζιώλας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του "Μουσικοί και ορχήστρες της Βορειοανατολικής Πίνδου", παρουσιάζει αναλυτικά την παραδοσιακή μας μουσική παράδοση μέσα σε δύο τόμους.  

Ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρει στο βιβλίο του "το δημοτικό τραγούδι είναι ότι πιο ζωντανό κομμάτι της παράδοσης μας. Το τραγούδι είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους ψυχαγωγίας με την έννοια της περιαγωγής, της αγωγής της ψυχής. Η μουσική, της παράδοσης και της ιστορίας μας, είναι δική μας υπόθεση". 
 
Και οι δύο τόμοι περιέχουν αυθεντικές εκτελέσεις κορυφαίων μουσικών της εποχής. Παίζουν οι
οργανοπαίχτες, με διάφορα σχήματα και συνθέσεις ορχηστρών: Αδάμος Γ., Αδαμόπουλος N., Αντωνίου Τ., Γκιουλέκας N., Γκιουλέκας Μ., Γκόβας Τ., Δήμζας Μ., Κασιάρας Β., Κασιάρας Ζ., Λίτσιος Π., Μπέτζιος Μ., Μπέτζιος Γ., Μπέτζιος Τ., Μπουζιαλής Δ., Ντάγκαλας Χ., Παρασκευάς Α., Τζημόπουλος Α., Τζημόπουλος Ε., Τρομάρας Β., Τσακνάκης Α., Τσακνάκης Χ., ΤΣΑΚΙΡΑ (συγκρότημα), Τσιοτίκας Ζ., Τσιμούλης Κ. (Ντίμτσιος), Τσιντός Χ., Φασούλας Κ., Φασούλας Θ., Χαλκιάς Λ.
Ο Αλέξανδρος Γ. Τζιόλας είναι Πολιτικός Μηχανικός και γεννήθηκε από γονείς αγρότες σ’ ένα χωριό της ορεινής Πίνδου, το Πανόραμα Γρεβενών. Συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική και κοινωνική δράση στην πατρίδα του και στη Θεσσαλονίκη, από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια, ανέπτυξε μία σταθερή και στενή σχέση με τα θέματα της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προστασίας του περιβάλλοντος. Συνέβαλλε έτσι στην συγκρότηση μιας εναλλακτικής πρότασης, για μία βιώσιμη ανάπτυξη που θα αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου και θα αξιοποιεί το περιβάλλον, σεβόμενη τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους. Συνέγραψε άρθρα και έκανε παρεμβάσεις σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής και τοπικής κυκλοφορίας, καθώς και στο διαδίκτυο, στους προαναφερόμενους τομείς. Έχει εκδώσει τα βιβλία “Αντοχή Υλικών” (1985), “Σιδηρές Κατασκευές” (1986) και “Σύμμικτες Κατασκευές” (1987) στο γνωστικό αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού. Το 2009 κυκλοφόρησε τη 2τομη έκδοση ΜΟΥΣΙΚΟΙ & ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ της Β.Α. ΠΙΝΔΟΥ, μία φωτογραφημένη παρουσίαση του ανθρώπινου ηχοχρώματος της Πίνδου. Το 2010 κυκλοφόρησε το λεύκωμα ‘‘ΠΙΝΔΟΣ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ’’ όπου συνεργάστηκαν επιστήμονες & φωτογράφοι από όλο τον κόσμο για την προβολή, την διάσωση και την ανάδειξη του κοινωνικο-περιβαλλοντικού αποθέματος της Πίνδου. Το 2017 εξέδωσε το ιστορικό λεύκωμα “ΜΑΝΑΚΙΑ - Η ιστορία μπροστά στο φακό του Γιάννη & Μίλτου Μανάκια” φέρνοντας στη δημοσιότητα νέο υλικό από τους πρωτοπόρους Έλληνες κινηματογραφιστές και φωτογράφους των Βαλκανίων και το 2024 το διπλό Διήγημα του Γ. Ιλιάσοφ : “Ο Δαρείος & Ο Μέγας Αλέξανδρος στη Σογδιανή’’. Με πρωτοβουλία του, κυκλοφόρησαν μία σειρά από εκδόσεις και παραγωγές για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία της Πίνδου και της Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της σύνταξης του ηλεκτρονικού περιοδικού “ΔΙΑΥΛΟΣ”.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια