κ. Δήμαρχε στην διοίκηση δεν είναι όλα «απλά πράγματα», υπάρχουν νόμοι και είστε υποχρεωμένος να τους γνωρίζετε! Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την ψήφιση της τροποποίησης του ΟΕΥ ο κ. Κοκκαλιάρης προσπάθησε στην τοποθέτηση του να μας πείσει για την ορθότητα των επιλογών της δημοτικής αρχής αλλά και να μας υποδείξει τον κοινό νου, την κοινή λογική όπως λέει χαρακτηριστικά που μάλλον θεωρεί ότι ο ίδιος διαθέτει και οι υπόλοιποι όχι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι από την τοποθέτησή του, πέρα των πολλών ανακριβειών, ειδικά στο σημείο που επισυνάπτουμε προκύπτει πλήρης άγνοια σχετικά με το πως λειτουργεί η επιλογή προϊσταμένων για τις θέσεις ευθύνης ανάλογα με το τι αναφέρει το οργανόγραμμα μιας υπηρεσίας.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κοκκαλιάρης, Δήμαρχος Κοζάνης και πολιτικός προϊστάμενος περίπου 830 εργαζομένων, πιστεύει πως όταν στο οργανόγραμμα αναφέρεται ο όρος ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ όπως υπήρχε στον προηγούμενο ΟΕΥ ή όπως αναφέρεται στον νέο ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ σημαίνει ότι «αν δεν έχουμε» όπως λέει, εργαζόμενο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης πάμε σε εργαζόμενο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στην συνέχεια σε εργαζόμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη θέση προϊσταμένου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει!!!
Δεν αντιλαμβάνεται πως όταν γίνεται αναφορά με διαζευκτικό «ή» για την επιλογή προϊσταμένων καμία από τις τρεις κατηγορίες (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) δεν έχει προβάδισμα για τη θέση προϊσταμένου αλλά επικρατούν άλλα κριτήρια όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων https://www.ypes.gr/provadisma-katigorion-proistamenoi…/ «Όταν οι οικείες οργανικές διατάξεις προβλέπουν διαζευκτικά τη δυνατότητα επιλογής σε θέση προϊσταμένου υπαλλήλων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού (π.χ. υπάλληλοι κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού), τότε δεν ισχύει το προβάδισμα των κατηγοριών. Όταν, όμως, από τις οικείες οργανικές διατάξεις, προβλέπεται δυνατότητα επιλογής σε θέση προϊσταμένου «εν ελλείψει» υπαλλήλων προβαδίζουσας κατηγορίας, τότε ισχύει το προβάδισμα των κατηγοριών».
Πιστεύει επομένως κάτι διαφορετικό από αυτό που ψηφίστηκε μπερδεύοντας την έννοια «εν ελλείψει» με την έννοια του «ή».
Το θέμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ασήμαντο, να περάσει απαρατήρητο ή και να αποδιδόταν σε παρανόηση εάν δεν συζητούσαμε για την τροποποίηση του ΟΕΥ, δηλαδή την κατεξοχήν διαδικασία εφαρμογής αυτών των όρων, αν δεν αφορούσε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αν δεν ήταν δημόσια τοποθέτηση ενός Δημάρχου η οποία προβάλλεται με επίσημο Δελτίο Τύπου του Δήμου Κοζάνης και αν δεν αποτελούσε χαρακτηριστικό δείγμα μιας δημοτικής αρχής που τη χαρακτηρίζει η αμετροέπεια.
Επομένως, όχι κ. Κοκκαλιάρη, στην άσκηση δημόσιας διοίκησης δεν είναι όλα απλά πράγματα, κοινός νους και κοινή λογική, υπάρχουν και νόμοι και εγκύκλιοι και κανόνες και αυτούς είστε υποχρεωμένος να τους γνωρίζετε πριν τοποθετηθείτε δημόσια.
0 Σχόλια