Άξιζε την τιμή με το σπαθί του... Ο Αθανάσιος Νανόπουλος "φιλοξενείται" πλέον στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

 




Ημέρα μνήμης και τιμής για την οικογένεια Νανοπούλου, η βραδιά του Σαββάτου

Ημέρα μνήμης και τιμής για την οικογένεια Νανοπούλου, η βραδιά του Σαββάτου 13 Απριλίου, καθώς στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στον Κοζανίτη Πρωταθλητή ξιφασκίας κατά τα έτη 1936 – 1949,  και αρχηγό της Ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 1948, Αθανάσιο Νανόπουλο (1911 -1992), με θέμα «Ένας Κοζανίτης Πρωταθλητής Ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 – Στάδιο Γουέμπλεϊ». Πρόκειται για τον πατέρα της Άννας Νανοπούλου, πολιτευτή Κοζάνης, (υποψήφια Δήμαρχο και βουλευτή).


 

Η οικογένεια δώρισε στο μουσείο τα αθλητικά και στρατιωτικά μετάλλια, παράσημα κυπέλλων, αλλά και φωτογραφίες που είχε στο αρχείο της η οικογένεια του.

Ο Αθανάσιος Νανόπουλος υπήρξε Πρωταθλητής ξιφασκίας στην χώρα μας προπολεμικά και μεταπολεμικά, Διεθνής πρωταθλητής με διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες 1948 και στα τρία ομαδικά αθλήματα ξίφους, Flore, epee και champre.

Από το 1928 έως το 1948 ήταν παναθλητής σε όλα τα αγωνίσματα στίβου και το ακόντιο, κατέκτησε το Κύπελλο Φουστάνου το 1937, συμμετείχε στην ΧΙV Ολυμπιάδα την 29η Ιουλίου 1948 στο Αυτοκρατορικό Στάδιο του Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.


Ήταν πτυχιούχος της Στρατιωτικής Σχολής Γυμναστικής και διεθνής maitre d’armes (οπλοδιδάσκαλος) και μαίτρ σωματικής αγωγής. Εισήλθε στο αυτοκρατορικό στάδιο του Γουέμπλεϊ το 1948 με την Ελληνική ομάδα των πρωταθλητών (Δομνίτσα Λανίτη, Γιώργο Βήχο, Κυριακίδη κλπ.) κρατώντας την Ελληνική σημαία. Ήταν μαθητής του Ούγγρου πρωταθλητή ξίφους Μπάρκα στην Στρατιωτική Σχολή γυμναστικής, τον οποίο νίκησε σε ελληνοουγγρικό αγώνα το έτος 1937. Επίσης νίκησε τον Ιταλό πρωταθλητή Κολόνα στους οπλομαχητικούς Αθηνών – Μπάρι σε αγώνα του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου.




Ο Νανόπουλος υπήρξε πρόεδρος της Ενώσεως αποστράτων αξιωματικών Στρατού και Συνδέσμου Εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων Ν. Κοζάνης για πολλά χρόνια καθώς και Δ/ντής ΠΣΕΑ Νομαρχίας Κοζάνης. Ακόμη πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου και επίτιμος πρόεδρος στη συνέχεια. Υπήρξε μέλος του Ινστιτούτου στρατηγικών μελετών και επίτιμο μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

Τιμήθηκε σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες ξιφασκίας, καθώς και από την παγκόσμια οργάνωση παλαιών Ολυμπιονικών. Ο «Πανελλήνιος» Αθλητικός Σύλλογος Αθηνών, στον οποίο ανήκε, τον τίμησε με αναγραφή του ονόματός του «Χρυσοίς γράμμασιν» σε μαρμάρινη πλάκα.

Από την ιδιαίτερη πατρίδα του τον τίμησε ο «Εθνικός» Κοζάνης δύο φορές, καθώς και τα «Περδίκκεια».

“Η απόφαση της κ. Άννας Νανοπούλου, κόρης του μεγάλου Κοζανίτη, να δωρίσει πολύτιμα αντικείμενα και αρχειακό υλικό του πατέρα της, κομμάτι μιας ξεχωριστής ιστορίας, δίνει πλέον τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες του μουσείου να θαυμάσουν και να γνωρίσουν έναν σπουδαίο Έλληνα που κυριολεκτικά πολέμησε και αγωνίστηκε για την πατρίδα”, τόνισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης.

Θανάσης Τέγος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια