Χάρης Γκοβεδάρος: “Δε γίνεται την ώρα που στενάζει ο τόπος, το κυρίως μέλημα της ΔΕΗ αλλά και της Μετάβασης Α.Ε. να είναι το μέγιστο κέρδος”

 






Η ενδιαφέρουσα ανάρτηση του αντιπεριφερειάρχη τεχνικών έργων Χάρη Γκοβεδάρου σχετικά με την παρουσίαση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων για τα λιγνιτικά πεδία Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Αχλάδας.


“Εχθές δεν πρόλαβα να λάβω το λόγο-παρότι τον ζήτησα-στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως είναι σαφές ότι δε γίναμε σοφότεροι από τη χθεσινή παρουσίαση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων για τα λιγνιτικά πεδία Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου-Αχλάδας, με το μέλλον να παραμένει δυσοίωνο για την περιοχή. Η μεν ΔΕΗ επενδύει σε ΑΠΕ, η δε Μετάβαση Α.Ε. δίδει εδάφη ως αντιπαροχή.

Ειπώθηκαν πλείστες φορές οι λέξεις "ιδιοκτησία"και "ενοίκιο".

Καμία αναφορά για δωρεάν παραχώρηση γης ως κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων.

Καμία αναφορά για δωρεάν παραχώρηση γης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από ενεργειακές κοινότητες.

Καμία ουσιαστική αναφορά για επαναπόδοση εδαφών σε νέους αγρότες ή ακτήμονες, παρά μόνο ελάχιστων χιλιάδων στρεμμάτων.

Καμία εξήγηση γιατί δεν υπάρχει χωροταξικό ΑΠΕ εδώ και τέσσερα χρόνια.

Καμία εξήγηση γιατί δεν είναι συμμέτοχο στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια το εξαιρετικό τοπικό επιστημονικό δυναμικό και οι φορείς π.χ. τα επιμελητήρια.

Καμία αναφορά στο Σιδηρόδρομο που ΙΣΩΣ έρθει μετά το 2044, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Αθηνών.

Ορισμένοι εκτός της περιοχής ίσως δεν έχουν νιώσει λόγω απόστασης, ότι η περιοχή δε βιώνει κανονικές συνθήκες, αλλά ειδικές έως οριακές. Δε γίνεται την ώρα που στενάζει ο τόπος, το κυρίως μέλημα της ΔΕΗ αλλά και της Μετάβασης Α.Ε. να είναι το μέγιστο κέρδος.

Για αρχή αντί για όλα αυτά, ας αναληφθούν επιτέλους οι υποχρεώσεις των αποκαταστάσεων εδαφών και μετέπειτα η αντικατάσταση των λέξεων "ιδιοκτησία" και "ενοίκιο" από τη "δωρεάν παραχώρηση" και "επαναπόδοση"…”.







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια