Π. Κουκουλόπουλος: «Να αναγνωριστεί ως ξεχωριστή Κοινότητα η Ν. Καρδιά Κοζάνης»

 




Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, διεκδικώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων της Νέας Καρδιάς Κοζάνης και επιτέλους να αναγνωριστεί ο οικισμός τους ως ξεχωριστή Κοινότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή:

«Η αναγνώριση ως Δημοτικής Κοινότητας του αυτοτελούς οικισμού Νέας Καρδιάς της Δημοτικής Κοινότητας Κοίλων του Δήμου Κοζάνης αποτελεί εύλογο αίτημα των κατοίκων, που εδράζεται σε τοπικούς ιστορικούς λόγους, είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και χρήζει ταχείας ικανοποίησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Νέας Καρδιάς Κοζάνης, με υπόμνημα που φέρει 277 υπογραφές, έχουν ζητήσει να αναγνωριστεί ο αυτοτελής οικισμός τους ως Δημοτική Κοινότητα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, των ηθών, των εθίμων και των παραδόσεων που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα των ετών.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω υπόμνημα, στη μέση περίπου της διαδρομής Κοζάνης – Πτολεμαΐδας υπήρχε το χωριό Τρέμπενο. Η Κοινότητα του Τρεμπένου αναγνωρίστηκε αρχικά στο Φ.Ε.Κ. 260/1918. Εν συνεχεία, το 1927 μετονομάστηκε σε Καρδιά και παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη, ενώ από τις αρχές του 1960 εξασφαλίστηκε στους κατοίκους πρόσθετη απασχόληση στα υπό κατασκευή εργοστάσια και αργότερα σταθερό ημερομίσθιο ως υπαλλήλων πλέον της Δ.Ε.Η. Το 1976, όμως, πραγματοποιήθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού, με διάσπασή του και μετεγκατάστασή του σε δύο οικισμούς, στη Νέα Καρδιά Κοζάνης και στη Νέα Καρδιά Πτολεμαΐδας, με την πρώτη από αυτές να ανήκει σήμερα στη Δημοτική Κοινότητα Κοίλων Κοζάνης. Οι κάτοικοί της, λοιπόν, δικαίως τονίζουν την ανάγκη διάσωσης των ιδιαίτερων ιστορικών χαρακτηριστικών τους και προς τούτο αιτούνται να αναγνωριστεί ως Δημοτική Κοινότητα. Τεκμηριώνουν μάλιστα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Το αίτημα των κατοίκων εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, με την αριθμ. 370/2023 Απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου 2023 (ΑΔΑ: Ω80ΘΩΛΠ-ΡΧΩ), η οποία επισυνάπτεται στην παρούσα Ερώτηση και έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών με το αριθμ. 38300/2023 έγγραφο του Δήμου Κοζάνης.

Δεδομένου ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 283 του ν. 3852/2010, ως τροποποιήθηκε με το άρθρο 47 του ν. 5027/2023, ορίζει ότι «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών ύστερα από εισήγηση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο στηρίζεται σε αναπτυξιακούς, συγκοινωνιακούς ή ιστορικούς λόγους, μπορεί οικισμός που έχει απογραφεί ως αυτοτελής, με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, να αποτελέσει Δημοτική Κοινότητα».

Δεδομένου ότι τα Κοίλα και η Νέα Καρδιά δεν απέχουν μεν, αλλά φέρουν διακριτά ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, εξαιτίας της προέλευσης της Νέας Καρδιάς από την αναγκαστική μετεγκατάσταση του ιστορικού χωριού.

Δεδομένου ότι η αναγνώριση του αυτοτελούς οικισμού Νέας Καρδιάς Κοζάνης ως Δημοτικής Κοινότητας φέρει ξεχωριστή σημασία για τους κατοίκους και δύναται να συμβάλει θετικά στην τοπική κοινωνία, διευκολύνοντας την οργανωτική λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων του Δήμου.

Δεδομένου ότι ο μόνιμος πληθυσμός του οικισμού της Νέας Καρδιάς είναι 423 κάτοικοι, σύμφωνα με την αριθμ. 2081/Β4-241 Απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα αποτελέσματα της απογραφής έτους 2021 έως και το επίπεδο του οικισμού, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 7η Απριλίου 2024 (Φ.Ε.Κ. Β’ 2090).

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να ικανοποιήσετε το εύλογο αίτημα αναγνώρισης ως Δημοτικής Κοινότητας του αυτοτελούς οικισμού Νέας Καρδιάς της Δημοτικής Κοινότητας Κοίλων του Δήμου Κοζάνης;

2) Εάν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια