«Από το ελληνικό “θαύμα” στο ελληνικό “όνειρο”». Άρθρο Πάρι Κουκουλόπουλου

 

Στο 2% έκλεισε η ανάπτυξη το 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 4ο τρίμηνο 2023, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που την τοποθετούσαν, πριν τρεις μόλις μήνες, στο 2,4%. Ο κύριος λόγος της απόκλισης εντοπίζεται στην πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (έκλεισαν στο 1/3 των προβλέψεων) , αλλά και στο επίμονο έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο.

Κάπου εδώ μπαίνουν “τίτλοι τέλους” στους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης περί δήθεν ελληνικού “θαύματος”, καθώς αποδεικνύεται ότι η βελτίωση των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στον πληθωρισμό που συμπιέζει αφόρητα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η μονοσήμαντη στήριξη της ανάπτυξης στην κατανάλωση, τον τουρισμό και το real estate, παράλληλα με το “παρκάρισμα” των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις τράπεζες και την προκλητική εύνοια του ολιγοπωλίου της ενέργειας, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και αποδεικνύεται αδιέξοδη. Είναι μια πολιτική που ευνοεί λίγους και πλήττει τα συμφέροντα των πολλών, υποθηκεύοντας τις προοπτικές της Χώρας.

Από το 2012 διαπιστώθηκε η ανάγκη επενδύσεων 200 δις ευρώ, σε ένα βάθος χρόνου, προκειμένου να βγούμε οριστικά και αμετάκλητα από την κατάσταση που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Η Κυβέρνηση, αντίθετα, επιμένει να ευνοεί τα κεφάλαια που εισέρχονται στη Χώρα για να αγοράσουν τίτλους και ακίνητα. Τα κεφάλαια αυτά λογίζονται ως άμεσες ξένες επενδύσεις και εκτός από τον αφελληνισμό της πραγματικής οικονομίας, τροφοδοτούν και τα έσοδα για να μοιράζει η Κυβέρνηση τα διάφορα pass. Εν τω μεταξύ το ορόσημο του 2032, οπότε αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στην εξυπηρέτηση του χρέους, πλησιάζει επικίνδυνα.

Σε αυτό το τοπίο έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την επαγγελία του ελληνικού ονείρου του κ. Κασσελάκη. Διανέμει με τη γνωστή ευκολία φοροαπαλλαγές και άλλα ευχάριστα, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να απαντήσει στο κεντρικό ζητούμενο της Χώρας, που είναι η στέρεη και δυναμική ανάπτυξη που εξασφαλίζει ποιοτικές θέσεις εργασίας, υγιή έσοδα και κοινωνική συνοχή με την υγεία και την παιδεία ύψιστες προτεραιότητες.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αναδείξει σε αντίπαλό του ενόψει των ευρωεκλογών τον κ. Κασσελάκη. Προφανώς πιστεύει ότι παραμένοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση εξασφαλίζει τα νώτα του. Η πόλωση παλαιάς κοπής μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με κοινή την προσδοκία των καλύτερων ποσοστών στις κάλπες. Δεν είναι αθέμιτο πολιτικά, είναι όμως εξόχως προβληματικό να αναζητούνται απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου με όρους του παρελθόντος.

Στο ΠΑΣΟΚ υπηρετούμε μια διαφορετική λογική, γιατί πιστεύουμε ότι με αξιοπιστία, υπευθυνότητα και συνέπεια υπάρχει εναλλακτικός δρόμος προοδευτικής διακυβέρνησης. Για να μην ξεμείνει η οικονομία μας, από ελληνικό “θαύμα” της επικοινωνίας, σε ελληνικό “όνειρο” της φαντασίας.   

Άρθρο Πάρι Κουκουλόπουλου στα ΝΕΑ* Ο Π. Κουκουλόπουλος είναι Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια