Ο Νίκος Κοκκαλιάρης γράφει για την ιστορία της τηλεθέρμανσης

 

  Έτος 1983. ΚΟΖΆΝΗ 
Κινηματογράφος Φίλιππος 
    Η πρώτη δημόσια συζήτηση γιά την Τηλεθέρμανση της Πόλης μας. Ειπώθηκαν πολλά και διάφορα, 
όπως, θα έχουμε χαμηλή τιμή χρέωσης στους χρήστες, καθώς ενδόμυχα την εύνοια της ψήφου των Πολιτών αλλά και την υπόσχε ση του Δημάρχου Γιαν. Παγούνη για θέρμανση της Πόλης. Ειπώθηκαν κι άλλα πολλά χωρίς ουσία και χρησιμότητα. Εκείνο όμως που προτάθηκε από εμένα τον Νικ. Κοκκαλιάρη και προς τιμήν του συμφώνησε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Νίκος Παπαφιλίππου, ότι κατ' αρχήν η τηλεθέρμανση πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με την εγκατάσταση θερμοκηπίων στις καλιεργήσημες περιοχές του Ελλησπόντου και Ελείμειας, διότι προέχει η δουλειά, η παραγωγή κι όχι το σπίτι. Η δουλειά κάνει το σπίτι κι όχι το σπίτι την δουλειά.  
Αυτός είναι ο κανόνας, ο αλάνθα στος τύπος της οικονομίας. Όμως εμείς οι δύο είχαμε αυτήν την άποψη--- πρόταση ή αρχή της πλειοψηφίας επέλεξε την Πόλη, όπως και έγινε.
Πέρασαν 30 χρόνια απ' την λειτου ργία της τηλεθέρμανσης, άρχισαν να εμφανίζονται όλο και πιό έντονα οι βλάβες στο δίκτυο διανομής θερμικής ενέργειας και με την πρόωρη απολιγνιτοποίηση πρέπει να βρεθεί τρόπος επίλυσης του θέματος αυτού, άλλως δεν θα έχουμε ούτε σπίτι, ούτε δουλειά. Ενώ αν επιλέγαμε την πρόταση των θερμοκηπίων θα είχαμε απασχόληση, παραγωγή εισόδημα, κατοικία, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, αλλά και την συγκράτηση του πληθυσμού της υπαίθρου στα χωριά μας, που σήμερα είναι ερημομένα, με έρημες πλατείες,με σχολεία δίχως μαθητές, με κλειστά σπίτια. Αυτή ήταν η αποκέντρωση που επικαλούνταν όλα τα κόμματα μετά τον πόλεμο του 40. Αντ' αυτού η μισή Ελλάδα είναι στην Αθήνα. 
Στο εγχείρημα των θερμοκηπίων είχαμε τ 'απαραίτητα υλικά, νερό απ' τους αποταμιευτήρες των Κοινοτήτων Δρεπάνου--Γαλάνης, καθώς και θερμική ενέργεια απ'την ΔΕΗ. θα μου πείτε το νερό είναι της ΔΕΗ Ε! δεν είναι και Αλβανική η ΔΕΗ. Αν το Κράτος δεν συμμετέχει στην ανάπτυξη, να το βράσω. Όλα τα υπόλοιπα υλικά υπήρχαν στην αγορά και τότε είχαμε και την Αγροτική Τράπεζα στα πάνω της.
Από τότε μέχρι σήμερα παρακολουθώντας τις μεθόδους και εφαρμογές του τομέα αυτού θα είμασταν η μεγάλη βιομηχανία των θερμοκηπίων υδροπονίας,για την οποία θα πούμε στο επόμενο άρθρο.
Νίκος Κοκκαλιάρης 8/3/2024
Καλό Βράδυ, Καλές Απόκριες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια