Άρθρο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Γυφτόπουλου “44 χρόνια από τον μεγάλο ξεσηκωμό του λαού του νομού Γρεβενών”

 




Συμπληρώνονται 44 χρόνια από τον μεγάλο ξεσηκωμό του λαού του νομού Γρεβενών, ενάντια στην αδιαφορία των κρατούντων προς την περιοχή που ψυχορραγούσε


Στο τριήμερο 6, 7, 8 Μαρτίου 1980 έγινε καθολική απεργία σε ολόκληρο τον νομό Γρεβενών, με κλειστά καταστήματα, ιατρεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις, λεωφορεία, ταξί, πορείες διαμαρτυρίας των κατοίκων, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, αποχή μαθητών, έκδοση ψηφισμάτων με σειρά αιτημάτων όπως: -Κατασκευή του οδικού δικτύου για να βγει ο νομός από τη λάσπη και την απομόνωση, καθώς από τα 900 χιλιόμετρα δρόμων ήταν ασφαλτοστρωμένα μόνον 60 χιλιόμετρα και αφορούσε τους δρόμους για Καλαμπάκα και Κοζάνη.

Σύνδεση των Γρεβενών με Γιάννινα και Πεντάλοφο. Εφαρμογή ειδικού αναπτυξιακού γεωργοκτηνοτροφικού προγράμματος για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. -Κίνητρα για την εκμετάλλευση των δασών και του ορεινού τουρισμού. -Καθορισμός βιοτεχνικής ζώνης στα Γρεβενά. -Ένταξη του νομού στην Ε’ βιομηχανική ζώνη με ειδικά κίνητρα για επενδύσεις. -Κατασκευή νέου και στελεχωμένου νοσοκομείου στα Γρεβενά και στη Δεσκάτη. -Επέκταση της ατέλειας επεξεργασίας γούνας και στα Γρεβενά. -Εγκατάσταση κέντρου νεοσυλλέκτων στα Γρεβενά και δημιουργία Παιδαγωγικής Ακαδημίας και ΚΑΤΕΕ (τα σημερινά ΤΕΙ) -Κατασκευή εργατικών κατοικιών στα Γρεβενά και επέκταση του ΙΚΑ στη Δεσκάτη.

 

Οι τριήμερες απεργιακές εκδηλώσεις ήταν το αποκορύφωμα του περίφημου Πανγρεβενιώτικου Αγώνα με καθολική συμμετοχή όλων των φορέων και των κατοίκων του νομού. Ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία οι Γρεβενιώτες ήταν ενωμένοι, καθώς έβαλαν πάνω από κόμματα και ιδεολογίες τα Γρεβενά. Ήταν πραγματικά τραγική η κατάσταση στον νομό, γι’ αυτό και υπήρξε αυτή η μεγάλη αντίδραση των κατοίκων που ταρακούνησε πραγματικά την Κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη προβολή είχε δοθεί από την φιλοκυβερνητική τότε εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς», που αντιλήφθηκε ότι για να ξεσηκωθεί ένας νομός κάτι σοβαρό συμβαίνει, παίρνοντας θέση υπέρ των αιτημάτων του νομού με κύριο άρθρο της. Σε αντίθεση με τη «Μακεδονία» που έπαιζε έναν βρόμικο ρόλο.

Ενώ την βομβάρδιζα καθημερινά με ανταποκρίσεις, προσπαθούσε να υποβαθμίσει το γεγονός και να το θάψει στις εσωτερικές σελίδες. Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 1980 έγινε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης με συμμετοχή άνω των 5000 κατοίκων. Ακολούθησε επίδοση ψηφίσματος από την συντονιστική επιτροπή στον τότε νομάρχη Αθανάσιο Ράπτη, προβολή ταινίας για τα προβλήματα του νομού και ομιλίες εκπροσώπων της συντονιστικής επιτροπής στον κινηματογράφο «Αχίλλειον».


Το Σάββατο 8 Μαρτίου 1980 έγινε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Λαχαναγοράς με κεντρικό ομιλητή τον δήμαρχο Γρεβενών και πρόεδρο της συντονιστής επιτροπής Κωνσταντίνο Κοντογιάννη. Πριν φτάσουν στο τριήμερο της απεργίας, από δύο χρόνια πριν είχαν προηγηθεί πέντε πανγρεβενιώτικες συγκεντρώσεις σε κινηματογράφους της πόλης και με παραστάσεις στα κυβερνητικά όργανα. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τον Σύλλογο Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης με μπροστάρηδες τον γιατρό Δημήτρη Ρίγγο και τον δικηγόρο Ηλία Ζαμανάκο και αγκαλιάστηκε από τους φορείς του νομού. Αυτά έτσι για την ιστορία του τόπου, που καλό είναι να την γνωρίζουμε. Παραθέτω και κάποια δικά μου δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Ελληνικός Βορράς» και «Μακεδονία».




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια