Kώστας Πασσαλίδης: Θέσεις και αντιθέσεις ενόψει του 4ου Συνεδρίου «ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.»

 Η διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΑΧΙΑ πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας εποχής, γιατί είναι πολιτική αναγκαιότητα για τη Χώρα και το Λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, το Συνέδριο μας πρέπει να αποτελέσει κορυφαίο πολιτικό γεγονός που θα ξεφεύγει από τα στενά κομματικά πλαίσια και την περίκλειστη κομματική γραφειοκρατία, θα αγκαλιάζει, θα ακουμπά και θα δίνει λύση στα προβλήματα της Κοινωνίας.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα Συνέδριο επανεκκίνησης, ανασυγκρότησης, ανανέωσης και προοπτικής με την Κοινωνία παρούσα.

Πρέπει να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική για όλη μας την πορεία, εντοπίζοντας και αναδεικνύοντας λάθη και παραλείψεις μας, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες και να μπούμε σε μια νέα φάση εσωστρέφειας, αλλά για να κάνουμε πράξη τις πολιτικές εκείνες αλλαγές (που δεν κάναμε το 2019) ώστε να αποτελέσουμε ξανά την ελπίδα για το Λαό μας.

Για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία με μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος πρέπει να έχουμε συντεταγμένο πολιτικό λόγο με ξεκάθαρες ενιαίες και σαφείς θέσεις, που δεν θα αλλοιώνονται από τις προσωπικές στρατηγικές του κάθε στελέχους μας.

Πρέπει να αρθρώσουμε πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα εξουσίας και να ξεπεράσουμε την οργανωτική και προγραμματική ανεπάρκεια μας.

Χρειαζόμαστε ένα μίγμα ριζοσπαστισμού και ρεαλισμού όπου θα ανοίξει το δρόμο για το στρατηγικό στόχο που δεν είναι άλλος από το μετασχηματισμό της Κοινωνίας στην βάση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για μια σύγχρονη Δημοκρατική Παράταξη, άρα αλλάζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει και ο ευρύτερος Δημοκρατικός Χώρος.

Έχοντας μια διαρκή πάλη κατά του φασισμού, σύγκρουση με τη ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, είμαστε σε μια διαρκή μάχη υπέρ της Κοινωνίας και σαν βασικός πόλος των Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων πρέπει να εκφράσουμε μια πλατιά συμμαχία για την πολιτική αλλαγή.

Σαν «σύγχρονη Προοδευτική Αριστερή Δύναμη Πατριωτισμού και Διεθνισμού» θα αγωνιστούμε για την ειρήνη και την αλληλεγγύη των Λαών ενάντια στην φτώχεια και τις ανισότητες, για μια Δημοκρατική, Κοινωνική και Πράσινη Ευρώπη, μια Ευρώπη της κοινής ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής, που θα έχει δική της αυτόνομη πολιτική παρέμβαση.

Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι πρωτοπόρος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα μέτωπο για τη συμπόρευση όλων των Προοδευτικών Δυνάμεων, ώστε να είμαστε ανάχωμα απέναντι σε εξτρεμιστικές μισαλλοδοξίες και ρατσιστικές ακροδεξιές δυνάμεις.

Προϋπόθεση όλων αυτών είναι η δημιουργία ενός κόμματος ενεργών μελών, με τη συμμετοχή των Πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών μας προτάσεων, κόμμα όχι μόνο ιδεολογικής ενότητας, αλλά πολιτικής και προγραμματικής ενότητας όπως ορίζεται από το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Παράταξης και της Αριστεράς. Ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όπου θα συναντιούνται Πολίτες από τη Ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία και το Προοδευτικό Κέντρο, ένα κόμμα που θα υπάρχει κριτική, αυτοκριτική και λογοδοσία της Κεντρικής αλλά και της Περιφερειακής ηγεσίας.

Έχοντας την προηγουμένη κυβερνητική εμπειρία, τις επεξεργασμένες πολιτικές θέσεις από συνδιασκέψεις και προηγούμενα Συνέδρια μας, μαζί με την κοινωνία ο ανανεωμένος σύγχρονος ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μπορεί να παρέμβει και να καθοδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις και πάλι στη Χώρα.

Έτσι και για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αξιοποιώντας τις αποφάσεις των Φορέων και των Συλλογικοτήτων της περιοχής μας που βγήκαν μέσα από τα Περιφερειακά Συνέδρια, να συντάξουμε έναν οδικό χάρτη με γενναίες Δημόσιες επενδύσεις, με πολιτικό σχέδιο και με πρωτοστατούσα την ευρύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικώντας και αξιοποιώντας στο έπακρο τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε η περιοχή μας να βγει από τον οικονομικό μαρασμό και την ανυποληψία.

Πασσαλίδης Κωνσταντίνος

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια