ΣΕΦΠΕ Δυτ Μακεδονίας: Η κοροϊδία πρέπει να τελειώνει...Διαβάζουμε στο τύπο για μια νέα νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Ενέργειας που ανατρέπει και πάλι τα δεδομένα στον κλάδο των ΑΠΕ,  τη στιγμή που αιτήσεις αδειοδοτησης  δεκάδων ενεργειακών κοινοτήτων και εκατοντάδων μικροεπενδυτών από την πληγωμένη από την απολιγνιτοποίηση Δυτική  Μακεδονία περιμένουν χρόνια στην ουρά, καθηλωμένες στις ομάδες  κατάταξης Γ2 και Γ4, που αυθαίρετα το υπουργείο από τις 12/08/2022  αποφάσισε να «πετάξει», δίνοντας προτεραιότητα στις δικές του επιλογές.

Με τη νέα αυτή ρύθμιση  δίνεται  και πάλι απόλυτη προτεραιότητα  αδειοδότησης στα έργα της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με σκοπό να συναφθούν διμερείς συμβάσεις (PPA) με μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΤΙΤΑΝ) αλλά και με τους αγρότες για να ικανοποιηθεί  η υπόσχεση τους πρωθυπουργού για «φθηνό» ρεύμα  στους αγρότες.

Από τον εν λόγο σχεδιασμό μοιράζονται και πάλι δωράκια στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους , χωρίς επί της ουσίας να ικανοποιούνται τα αιτήματα των αγροτών ενώ ταυτόχρονα πλήττεται για ακόμα μια φορά η Δυτική  Μακεδονία  και το σύνολο των Ενεργειακών Κοινοτήτων και των μικροεπενδυτών της περιοχής  και εξηγούμαστε:

 1. Δεσμεύεται επιπλέον ηλεκτρικός χώρος  ισχύος  1300MW από τη ΔΕΗ Αν. στην περιοχή των ορυχείων της Δυτ Μακεδονίας με αποτέλεσμα να εξαντληθούν και τα ελάχιστα περιθώρια  χωρητικότητας στα δίκτυα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας.
 2. Πετιούνται στα «αζήτητα»  τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών επενδυτών από τη Δυτ Μακεδονια  (ομαδες Γ2 και Γ4)  που εδώ και πάνω   δυο χρόνια έχουν κατατεθεί στον ΑΔΜΗΕ  και περιμένουν αδειοδότηση αποκλείοντας τα ουσιαστικά μιας και δεσμεύεται εξ ολοκλήρου ο ηλεκτρικός χώρος στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας.
 3. Προσφέρεται ένα δεκαετές  «Δώρο» στην ΔΕΗ Αν. δλδ στην Γερμανική RWE μιας και αυτή κατέχει πλέον το 51% των έργων ΑΠΕ που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ Αν. Οι τιμές που προβλέπονται στο διμερές συμβόλαιο (PPA) μεταξύ ΔΕΗ Αν. και Αγροτών θα είναι  της τάξεως των 93€/MW έως 100€/MW, όταν οι τιμές που προέκυψαν από τις τελευταίες ανταγωνιστικές διαδικασίες (διαγωνισμοί) δεν ξεπέρασαν τα 50€/MW.
 4. Εξασφαλίζονται στη ΔΕΗ Αν. για δέκα χρόνια   σταθερές τιμές πώλησης στα 93€/MW έως 100€/MW, ενώ ταυτόχρονα για τις Ενεργειακές Κοινότητες και τα μικρά έργα έως 500kw,  ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για  την κατάργηση των σταθερών τιμών, που σήμερα δεν ξεπερνούν τα 65€/MW
 5. Οι τιμές των 93€/MW έως 100€/MW σταθερές για δέκα χρόνια, μόνο χαμηλές δεν είναι για τους αγρότες μιας και ήδη οι τιμές της αγοράς τείνουν να πέσουν κάτω από τα 95€/MW.
 6. Κινδυνεύει γιά ακόμα μια φορά η βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μιας και τα ελλείμματα που θα προκύπτουν από τις  ανεξόφλητες οφειλές των αγροτών προς τη ΔΕΗ  θα καλείται να καλύψει ο Ειδικός Λογαριασμός.

Οι Πολίτες της Δυτ Μακεδονίας για ακόμη μια φορά αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.  Στη περιοχή έχουν αδειοδοτηθει  στη ΔΕΗ Αν.  και τους άλλους  μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έργα ΑΠΕ που  ξεπερνούν  σε ισχύ τα 7000MW και εξαγγέλλονται και άλλα, ενώ ταυτόχρονα   οι αιτήσεις των τοπικών φορέων για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, καθώς και τα αιτήματα των τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων και των μικροεπενδυτών είτε δεν εξετάζονται, είτε απορρίπτονται.

Η κοροϊδία επιτέλους πρέπει να τελειώνει.

Άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και συγκεκριμένα:

 1. Η διατήρηση των σταθερών τιμών της λειτουργικής ενίσχυσης για τα έργα της Δυτικής Μακεδονίας εως ότου ολοκληρωθούν, με παράλληλη παράταση της δυνατότητας υπογραφής σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ,
 2. Η άμεση εξέταση των αιτημάτων των κατηγοριών Γ2 και Γ4 της υπουργικής Απόφασης (συνεξέταση με την κατηγορία Α7)
 3. Η αύξηση του ορίου των κατηγορίας Γ2 κατά 1GW για να ικανοποιηθούν όλα τα κατατεθειμένα αιτήματα των Ενεργειακών Κοινοτήτων
 4. Η δέσμευση Ικανού ηλεκτρικού χώρου για την ικανοποίηση των αιτημάτων της τοπική αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.
 5. Να υπάρξει μέριμνα στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την είσοδο μικρών επενδυτών στα έργα αποθήκευσης.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια