Fortino Samano, Mexico 1917. Το τελευταίο τσιγάρο του μάγκα!. Του Διαμαντή Θ. Βαχτσιαβάνου



Η φωτο υπάρχει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου " Η Σκιά της Σκιάς" του πολιτικο - αστυνομικού μυθιστορήματος του Πάκο Ιγκνάσιο Ταίμπο, που η υπόθεσή του εκτυλίσσεται στο μετεπαναστατικό Μεξικό το '22. 
Ο εικονιζόμενος είναι ο Φορτίνο Σαμάνο, υπολοχαγός του Ζαπάτα, αγνώστων λοιπόν στοιχείων, πέραν του γεγονότος ότι αυτή η στιγμή είναι η τελευταία του!
Σε λίγα δευτετόλεπτα μετά, εκτελέστηκε από τον Ομοσπονδιακό στρατό!
Η φωτο που τραβήχτηκε από τον φακό του Agustin Victor - Casasola το 1917, τον απεικονίζει να καπνίζει το τελευταίο πούρο του μπροστά ακριβώς από τον τοίχο της εκτέλεσης, ελάχιστα πρίν ακουστεί το μοιραίο "πύρ"!
Βλέποντας την φωτογραφία "κολλάς" σε αυτόν τον τύπο με την μάγκικη στάση, που περιμένει την σφαίρα του θανάτου του!
Είναι σάν να λέει, "έζησα όπως εγώ γούσταρα, έπαιξα & έχασα"!
Υπάρχει σήμερα άνθρωπος, να συμβιβαστεί έτσι αγέρωχα με το μοιραίο; Άλλες εποχές; Εποχές αληθινές με μπέσα & λόγο, με "πιστεύω" & ιδανικά! Εποχές που υπήρχαν ηγέτες επαναστάτες σαν τον Ζαπάτα & άντρες με ψυχή σάν τον Φορτίνο Σαμάνο!
Σήμερα τί έχουμε; Τα πρωινάδικα με τίς περίεργες παρουσίες, "ο πάντα ωραίος", ο "πάντα νέος", ο "να περνάς καλά & άσε τους άλλους να βράζουν στο ζουμί τους"...Ο τηλεοπτικός άνθρωπος που φτιάχνουν & έχει κατακυριεύσει το πετσί μας! Ο άνθρωπος "σουρβάιβορ", που δέν θα μπορούσε ποτέ να σταθεί  μπροστά στο όπλο που θα του έπαιρνε την ζωή, με τον τρόπο που στάθηκε αυτός ο Φορτίνο από το Μεξικό, σχεδόν έναν αιώνα & κάτι πρίν!
Αυτός ήταν αληθινός μάγκας. Ένας επαναστάτης του Ζαπάτα με ψυχή & ιδανικά, που στα τελευταία του δευτερόλεπτα φρόντισε να συγκεντρώσει όλη του την αγωνία για το αναπόφευκτο τέλος του, μόνον στον τρόπο που δάγκωνε το αγαπημένο του πούρο...σάν να τούς έλεγε: Τελειώνετε ρε κοπρίτες. Τραβήξτε τη σκανδάλη!
Υ.Γ.: Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου του αφιέρωσε το τραγούδι "Σαμάνος"!

Διαμαντής Θ. Βαχτσιαβάνος 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια