Π. Κουκουλόπουλος: «Οι λύσεις είναι στα χέρια μας, αρκεί να ενώσουμε δυνάμεις»

 





Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το μέλλον της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε τα κάτωθι:

«Η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ μάταια προσπαθούν να μεταθέσουν αλλού τις δικές τους ευθύνες. Αυτό είναι, σε μια φράση, το κεντρικό συμπέρασμα της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. 

Δεν ακούσαμε ούτε απαντήσεις ούτε λύσεις τόσο για την ομαλή τροφοδοσία της Κοζάνης όσο και για το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζεται στην Πτολεμαΐδα. Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων ρύπων (CO2), ζήτημα που επηρεάζει σημαντικά την τιμολόγηση της θερμικής ενέργειας, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά

 Δεν υπήρξε καμία σαφής δέσμευση από την Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ για τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μετά τις 31-12-2025 και μέχρι να αποκτήσουν λειτουργική ετοιμότητα τα νέα έργα τροφοδοσίας της Κοζάνης. Στην επισήμανσή μου ότι το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα) που υποβλήθηκε πρόσφατα στην Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει, καθώς προβλέπει ασφυκτικές προθεσμίες για την απόσυρση του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Υπουργός ισχυρίστηκε ότι το ΕΣΕΚ εννοεί άλλα από αυτά που…γράφει! 

 Δεν ακούσαμε καμία δέσμευση από την Κυβέρνηση για το χρηματοδοτικό κενό της Πτολεμαΐδας σε εφαρμογή ψηφισθέντος νόμου το 2022. Υπενθύμισα στον κ. Υπουργό ότι η τριετής καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της “Πτολεμαΐδας V” ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Αυτές προκάλεσαν την ανάγκη της εναλλακτικής “λύσης” των ηλεκτρικών λεβήτων. Μιας “λύσης” που κοστίζει “χρυσάφι”, όπως επιβεβαιώθηκε έτι περαιτέρω στη σύσκεψη, όπου η ΔΕΗ  ανακοίνωσε συνολικό χρέος μέχρι σήμερα 115 εκατομμύρια ευρώ για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας. 

 Σε αυτό το δυσχερές πλαίσιο, οφείλουμε να προχωράμε πέρα από τις διαπιστώσεις, στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Αυτό έπραξα, ξανά, και στο πλαίσιο της συνάντησης, εστιάζοντας σε δυο άξονες. 

I) Στο ΕΣΕΚ πρέπει να αλλάξουν οι προβλέψεις για την παύση λειτουργίας των μονάδων του Αγίου Δημητρίου. Οι εν λόγω μονάδες επ’ ουδενί δεν πρέπει να αποσυρθούν πριν ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα για την ομαλή παροχή θερμικής ενέργειας στην Κοζάνη. 

ΙΙ) Βέλτιστη, ρεαλιστική και πολλαπλά επωφελής λύση για το χρηματοδοτικό κενό στην Πτολεμαΐδα, είναι η Κυβέρνηση να δώσει ηλεκτρικό χώρο κατ’ αρχάς στους ενεργειακούς Δήμους για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Για να γίνει κατανοητή η πρόταση αρκεί ένα απλό παράδειγμα:

Σήμερα διεκδικούμε 115 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, συν τις χρεώσεις μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στην Πτολεμαΐδα, ήτοι ένα πόσο περίπου 135 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή ενός ΦΒ πάρκου ισχύος 150 MW έχει κόστος περίπου 90 εκατ. ευρώ και σε λιγότερο από 3 χρόνια, με τη μέθοδο του συμψηφισμού (net metering), επιστρέφει στη ΔΕΗ όλη την ενέργεια που έχει τιμολογηθεί με 135 εκατ. ευρώ.

Σε πολύ λιγότερο χρόνο αντίστοιχα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές σε ηλεκτρικό ρεύμα και η Κοζάνη.

Με τη λειτουργία αυτών των ΦΒ, δηλαδή, οι φορείς απαλλάσσονται από μεγάλες υποχρεώσεις και στη συνέχεια θα καλύπτουν όλες τις ηλεκτρικές ανάγκες για πολλά επόμενα χρόνια.

Δεν είναι δυνατόν στην περιοχή να είναι αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ΑΠΕ κοντά στα 5.000 MW και να μη δίνεται ηλεκτρικός χώρος 500 MW για τις ανάγκες των ενεργειακών Δήμων και των δημοτών τους. Όπως πρότεινα στη σύσκεψη, εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί επιπλέον ηλεκτρικός χώρος για τους Δήμους, υπάρχουν πάντα τα 2.000 MW που έχει εξασφαλίσει στην περιοχή η Κοινοπραξία ΔΕΗ-RWE.

Η αμηχανία του κ. Υπουργού στην πρότασή μου αποτελεί σαφή ένδειξη, αν όχι απόδειξη, για το δρόμο που μπορούμε να ανοίξουμε, ανατρέποντας μια ζοφερή κατάσταση που προοιωνίζεται ακόμα πιο δύσκολη αύριο. Οι λύσεις είναι στα χέρια μας, αρκεί να ενώσουμε δυνάμεις σε κοινούς στόχους. 

 ΥΓ1. Όπως επισημάνθηκε ήδη, το ζήτημα των δικαιωμάτων ρύπων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

 ΥΓ2. Σε ερώτησή μου για την τύχη της εναλλακτικής πρότασης για την τηλεθέρμανση, που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με κυβερνητική χρηματοδότηση, το Υπουργείο δήλωσε άγνοια! »

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια