Το στίγμα της Ευρώπης, αύριο- Στέφανος Βαβλιάρας

 




Η Ελλάδα μας, όπως κι άλλες χώρες, ανήκουν στην Ε.Ε. κι ανάμεσά τους, πολλές εξ αυτών, έχουν μεγάλες ανισότητες και διαφορές και σε πολλά επίπεδα. Από το βορρά μέχρι το νότο κι απ' την ανατολή μέχρι τη δύση.

Ο βαθμός, της μη σύγκλησης σε κέραιες μετρήσεις κι επίπεδα είναι τεράστιος. Βιοτικό επίπεδο, συνθήκες εργασίας, ανεργία, ακρίβεια, ανασφάλεια, μισθοί, παιδεία, υγεία, έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά, είναι οι κυριότερες ανισότητες που επικρατούν στις χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών κι οικονομιών και των φτωχών "συγγενών" δέσμιων της υπανάπτυξης.

Χρόνια τώρα η Ε.Ε., έχει μεγάλες υστερήσεις σύγκλησης κι ο λόγος είναι, γιατί η σύνδεση των κρατών μελών στηρίζεται μόνον στην οικονομική νομισματική Ένωση. Όμως η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει και στην Πολιτική Ενοποίηση, που είναι το κλειδί της άρσης όλων των αρνητικών φαινομένων της σύγκλησης.

Σήμερα η κάθε κυβέρνηση εφαρμόζει, κατά το δοκούν την δική της πολιτική, σε πολλούς τομείς. Η κάθε μία χώρα, σχεδιάζει κι έχει δική της εξωτερική πολιτική, την δική της πολιτική άμυνας, την δική της πολιτική απέναντι στα προβλήμα της μετανάστευσης, της ακρίβειας, της πολιτικής των Α.Π.Ε. και της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της υγείας, της προστασίας των πολιτών, της παροχής υπηρεσιών, μισθών, συντάξεων και την πολιτική αντιμετώπισης του Δημογραφικού ζητήματος που μαστίζει, στο σύνολό, την Γηραιά Ήπειρό μας.

Οι Κυβερνήσεις των Χωρών που υστερούν σε πολλούς τομείς, έναντι των ανεπτυγμένων χωρών Ε.Ε. , δέσμιοι των πολιτικών της φιλελεύθερης πολιτικής των Λαϊκών Κομμάτων, που κυριαρχούν χρόνια τώρα στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ευρώπης, διαχειρίζονται αναμασώντας τα ψίχουλα που περισσεύουν κι αδυνατούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις, για σύγχρονο βηματισμό των λαών.

Μόνος και κυρίαρχος στόχος τους, είναι να εργάζονται για την ενίσχυση του κεφαλαίου και της οικογενειοκρατίας. Στις εκλογές, που έρχονται, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ε.Ε., οι πολίτες της Ευρώπης, πρέπει να δώσουν οι ίδιοι το στίγμα της, με αγώονες, οράματα κι ελπίδες για μια Ευρώπη των Λαών. Η Ε.Ε. και η πορεία της στο μέλλον, χωρίς τα εθνικά στοιχεία, την συνείδηση, την γλώσσα και την παράδοση του κάθε λαού χωριστά, που φέρνει μαζί του ως ταυτότητα και την διατήρηση αυτών των εθνικών χαρακτηριστικών, που θέλουν, κάποιοι, συνειδητά ν' απαλλείψουν, δεν μπορεί να δομηθεί με βάση τον σεβασμό του ατόμου και της ατομικότητας. Στην νέα πενταετία η Ε.Ε., πρέπει να απαντήσει στο πρόβλημα του Δημογραφικού, με προγράμματα και γενναία μέτρα στήριξης της οικογένειας και της ενίσχυσης της ύπαιθρης χώρας κάθε Περιφέρειας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η άνοδος των ακροδεξιών κι εθνικιστικών ομάδων, είναι ζήτημα ταυτοτικό και βρίσκει έδαφος ανόδου, λόγω αυτών των ισοπεδοτικών στερήσεων.

Η ισότητα θα επιτευχθεί μέσα από δρόμους ανάπτυξης, Πολιτικής Ενοποίησης, Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος κι Ενιαίας Εξωτερικής Πολιτικής. Τα σημερινά σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, με επίκεντρο τον άνθρωπο, καλούνται να καταθέσουν προτάσεις, για όλα τα αρνητικά σημάδια των Κοινωνιών.

Να απεγκλωβιστούν από τον εναγκαλισμό των Λαϊκών και Ακροδεξιών Κομμάτων, όπως παλιότερα, που δημιούργησαν την Χρυσή εποχή της Κοινωνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Να αναδείξουν κι επιδείξουν το στίγμα, για μια κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη, όλων των ευρωπαϊκών υποθέσεων, με ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες, που ζήσαμε οι μεγαλύτεροι, στα χρόνια του Αείμνηστου Ζακ Ντελόρ.

Οι νέοι ηγέτες της Σοσιαλιστικής Παράταξης, καλούνται να προετοιμάσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις και το αποτύπωμα τους, σ' αυτήν την κατεύθυνση, αν θέλουν να τους θυμούνται. Στέφανος 

Βαβλιάρας Πρώην Δήμαρχος Αιανής

Συνταξιούχος Δάσκαλος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια