Ψηλά στα επουράνια- Έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς ο λυράρης Θόδωρος Τοπαλίδης

 
Έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς ο γνωστός λυράρης Θόδωρος Τοπαλίδης από το Μανιάκι σε ηλικία 42 ετών.


Δίδυμο για πολλά χρόνια με τον αδερφό του Βασίλη στο τραγούδι, κράτησαν ζωντανή την Ποντιακή παράδοση. Βρέθηκε για αρκετά χρόνια στη Γερμανία όπου και “ανδρώθηκε” στην Ποντιακή λύρα στους Συλλόγους της ΟΣΕΠΕ, και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός.


Ο Θεόδωρος Τοπαλίδης γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου το 1981 στην Πτολεμαΐδα, και μεγάλωσε στο χωριό Μανιάκι Φλώρινας. Οι πρώτες μουσικές του ανησυχίες έρχονται στην εφηβική ηλικία των 16 ετών.

Ετσι εγγράφεται στα τμήματα εκμάθησης ποντιακής λύρας που οργανώνει εκείνο το διάστημα ο Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου “Η Αμάσεια” με δάσκαλο τον γνωστό πόντιο λυράρη Κώστα Παναγιωτίδη για αρκετό χρονικό διάστημα.

Στην πορεία και αλλάζοντας δάσκαλο παρακολουθεί για τρία χρόνια στη σχολή του Μιχάλη Καλιοντζίδη στο Δρέπανο Κοζάνης. Αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις μεταναστεύει κι αυτός στην Γερμανία. Η ενασχόληση του με ποντιακούς συλλόγους ήταν σχεδόν καθημερινή καθώς ήταν λυράρης στους συλλόγους Φρανκφούρτης, Ρούσελσχαϊμ, Βισμπάντεν, Κρίσχαϊμ και Μαϊνταλ.

Επιστρέφει κι αυτός στην Ελλάδα το 2007 και εμφανίζεται με τον αδελφό του σε χορούς και εκδηλώσεις συλλόγων.

Το 2014 κυκλοφορεί ο πρώτος τους προσωπικός δίσκος με τίτλο “Ανατολή Χαράζει”.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια