Με αφορμή τα Χριστούγεννα, η κ.Ιωάννα Σκρέκα είχε την εξαιρετική ιδέα να δημιουργήσει μια ψηφιακή αφήγηση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Η Σταχομαζώχτρα”



.

«Η Σταχομαζώχτρα», το χριστουγεννιάτικο ηθογραφικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δημιούργησαν σε μορφή βίντεο οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, με αφήγηση και ζωγραφιές,. Την επιμέλεια της παρουσίασης και τη διασκευή του κειμένου έκανε η φιλόλογος, κ. Ιωάννα Σκρέκα, ενώ πολύτιμη ήταν η βοήθεια της κ. Ναούμας Πλεξίδα (τεχνική υποστήριξη) και της κ. Ελισάβετ Μυροφορίδου.

Πρωταγωνίστρια του διηγήματος είναι η θεια- Αχτίτσα, η οποία «εις φοβεράν διατελούσα πτωχείαν», καταπιάνεται με διάφορες εργασίες προκειμένου να μεγαλώσει τα δύο ορφανά εγγόνιά της, τον Γέρο και την Πατρώνα. Κάνει τα πάντα για τα δύο αυτά παιδιά, ενώ η κύρια απασχόλησή της προέρχεται «εκ του σταχομαζώματος». Το βράδυ πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων εύχεται θερμά να αλλάξει η τύχη της και την επόμενη ημέρα ο παπα- Δημήτρης τής φέρνει ένα γράμμα από τον γιο της που λείπει χρόνια στην ξενιτιά, που εσωκλείει μια συναλλαγματική. Κατευθύνεται στο μαγαζί του εμπόρου, του κυρ Μαργαρίτη για να την εξαργυρώσει και παρά τις προσπάθειές του να την εκμεταλλευτεί, η άφιξη ενός Συριανού εμπόρου τακτοποιεί με ανέλπιστο και δίκαιο τρόπο την κατάσταση. Γι’ αυτό και την ημέρα των Χριστουγένων η θεια- Αχτίτσα εμφανίζεται στην εκκλησία «φορούσα καινουργή άδολην μανδήλα» και τα εγγόνια της καλοντυμένα.


Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στις μαθήτριες και τους μαθητές μας για την καταπληκτική και γλαφυρή τους αφήγηση που ζωντανεύει την μοναδική γλώσσα του Παπαδιαμάντη.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χρήστο Γιώτα για την επιμέλεια του βίντεο.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για την υπέροχη προσπάθεια!!!


Για το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Μαρία Σακοράφα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια