“Σούρβα” και θέατρο στην Πτολεμαΐδα- Αντάμωμα με τσιγαρίδες στο Δροσερό, την Παρασκευή

 
Το έθιμο «Σούρβα» που τελούνταν την Πρωτοχρονιά στα χωριά Καρδιά, Ερμακιά, Άγιο Χριστόφορο, Κόμανο, Μαυροπηγή, Προάστιο του Δήμου Εορδαίας, με βασικούς πρωταγωνιστές τους «Καπιτάνι - Καπεταναίοι» με τις φουστανέλες και οι «Σουρβάρι» με τις κάπες και τα μαλιότα και τα κουδούνια, αναβιώνει αύριο Παρασκευή από τις 11.00 στους δρόμους της Πτολεμαΐδας, από το Εργαστήρι Χορού του Συλλόγου “ΧΟΡΟΤΟΠΙΑ”, συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας “ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ”.

“Αντάμωμα" με τσιγαρίδες, σουβλάκια και άφθονο κρασί, διοργανώνει η Κοινότητα Δροσερού την Παρασκευή, στις 17.00 στην Πλατεία του Δροσερού.

Το εορταστικό πρόγραμμα «Νιφάδα τι Πτολεμα …είδες;» της Παρασκευής περιλαμβάνει και θεατρικές παραστάσεις- οι δύο μάλιστα για παιδιά. Καθώς, συνεχίζουν τις παραστάσεις τους ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ”- η παιδική συνδυάζεται και με θεατρικό παιχνίδι- όπως και το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας "Ο ΣΩΤΗΡΑΣ".

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Παρασκευής:


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/12/23


  • "Παιδιά ελάτε να κεραστείτε" από 09.00-14.00 στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) της ΚΕΔΕ.


  • Αναβίωση του πρωτοχρονιάτικου εθίμου «Σούρβα» που τελούνταν στα χωριά Καρδιά, Ερμακιά, Άγιο Χριστόφορο, Κόμανο, Μαυροπηγη, Προάστιο του Δήμου Εορδαίας, από το Εργαστήριο Χορού του Συλλόγου “ΧΟΡΟΤΟΠΙΑ”, συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας “ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ”, από ώρα 11.00 στους δρόμους της Πτολεμαΐδας.


  • "Δροσεριώτικο αντάμωμα" με τσιγαρίδες, σουβλάκια κι άφθονο κρασί, από την Κοινότητα Δροσερού, στις 17.00 στην Πλατεία του Δροσερού.


  • "Τα Χριστούγεννα του γατόνου Φον Νιάου": Θεατρική Παράσταση και θεατρικό παιχνίδι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ”, στις 18.00 στην Αίθουσα Τέχνης του “ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ”.


  • "Ο φον Κουραμπιές εναντίον του κόμη Μελαμακαρονί" Παράσταση από το Θεατρικό Τμήμα "ΜΙΚΡΗ ΑΥΛΑΙΑ" του Πολιτιστικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας "Ο ΣΩΤΗΡΑΣ", ώρα 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.


  • "Η Απολυμένη" Παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ”, στις 21.00 στην Αίθουσα του συλλόγου.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια