Άρθρο του Στέφανου Βαβλιάρα. "Δανία η πιο ευτυχισμένη χώρα της Ευρώπης "

Δανία, η πιο ευτυχισμένη χώρα, της Ευρώπης. 
       Η ΕΡΤ 3, παρουσιάζει ένα καταπληκτικό ντοκυμαντέρ:
" Απίθανα ταξίδια με τρένο " 
με πρωταγωνιστή τον Γάλλο Φιλίπ Γκουγκλέρ.
    Παρακολούθησα πρόσφατα, με ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ που ήταν αφιερωμένο στην Δανία.
   Ως δάσκαλος, εντυπωσιάστηκα θετικά και θαύμασα τα όσα έχει πετύχει αυτή η χώρα σε όλους τους τομείς ανάπτυξης, κι ιδιαίτερα στην εκπαίδευση.
    Ήδη, δεκάδες χρόνια, έχουν συνδέσει την βιωματική μάθηση των παιδιών, παρέχοντας εκπαίδευση στους νέους χωρίς διακρίσεις, ( είτε είναι φτωχοί, είτε είναι πλούσιοι ) δίνοντας τις ίδιες ευκαιρίες να πετύχουν στην ζωή και να κατακτήσουν το ρόλο τους στον τομέα της κοινωνικής, της πνευματικής, της οικονομικής, της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή της πολιτικής ηγεσίας.
   Όλα αρχίζουν από το στάδιο της πρώτης ηλικίας του νηπιαγωγείου.
         Απ' αυτή την ηλικία διδάσκουν και καθιστούν τα παιδιά να γίνονται υπεύθυνα άτομα, ελεύθερα και με κανόνες.
      Να μαθαίνουν τρόπους διαβίωσης κι αυτοσυντήρησης στη φύση, στο δάσος, στο ποτάμι, στην παραλία.
    Να χειρίζονται με ασφάλεια κι ευθύνη τη χρήση των εργαλείων ( μαχαίρι, πριόνι, κ.α. ), για την ίδια τη ζωή τους.
    Με την εργατικότητα των πολιτών, η Δανία ανήκει στις πλούσιες χώρες της Ε.Ε., μάλιστα δε, για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των νέων, σ' αυτήν την προσπάθεια, αδιακρίτως οικονομικής κατάστασης, χορηγεί ( πληρώνει ) σε όλους τους φοιτητές το ποσό των ( 800 € ) οκτακοσίων ευρώ.
   Ο Φιλίπ Γκουγκλέρ, παρουσιάζοντας κι άλλες πτυχές της ζωής των Δανών πολιτών, στο ντοκυμαντέρ, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η Δανία είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους.
    Απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, στα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, στην Πνευματική Ηγεσία της Ακαδημίας Αθηνών, των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, των δασκάλων, των καθηγητών και των Γονέων, είναι ανάγκη να χαράξουμε μια νέα εποχή και πολιτική στην Παιδεία μας, με βάση την βιωματική προσέγγιση μάθησης, για να βρει η Ελλάδα τον δρόμο της μελλοντικής ανάπτυξης, και να αναδείξει πολίτες ελεύθερους, υπεύθυνους στην κοινωνία, γιατί αυτό προτάσσει το μέλλον της Ελλάδας.
     Σας ευχαριστώ 
Στέφανος Βαβλιάρας 
Συνταξιούχος δάσκαλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια