ΚΚΕ: παρέμβαση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο «να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ που οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν σε κλείσιμο» (στη Δυτική Μακεδονία )

 
Το ΚΚΕ έκανε παρέμβαση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα «να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ που οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν σε κλείσιμο» (στη Δυτική Μακεδονία στον Πεντάλοφο και στο Νεστόριο).

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε την επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων των ΕΛΤΑ που οδηγούνται στο κλείσιμο, να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζόμενου, να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.

Χαρακτήρισε πρόσχημα τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα χαρακτηρίζοντάς την δεικτικά «ανευθυνοϋπεύθυνη».

Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, η κυβέρνηση να μην έχει ευθύνη για ένα σχέδιο τεραστίων διαστάσεων για αναδιάρθρωση στα ΕΛΤΑ. Δεν γίνεται μέσα σε 3 μήνες να κλείνει το 25% των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και η κυβέρνηση να λέει ότι δεν ξέρει τίποτα, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν.

Στόχος, είπε, είναι να γίνουν τα ΕΛΤΑ ανταγωνιστικά και κερδοφόρα, κάτι όμως που θα έχει επιπτώσεις σε εργαζόμενους που θα απολυθούν, αλλά και σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, που θα αναγκάζονται να μετακινούνται χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. Μάλιστα σε πολλές επαρχιακές περιοχές τα καταστήματα των ΕΛΤΑ χρησιμοποιούνται και για τραπεζικές υπηρεσίες, για την αποπληρωμή λογαριασμών κ.ά.

Πρέπει να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε την κυβέρνηση που συνέλαβε δύο κοινοτάρχες στη Χίο που αντέδρασαν στο κλείσιμο των καταστημάτων στην περιοχή τους.

Απαντώντας ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Κυρανάκης, επανέλαβε ότι τα ΕΛΤΑ δεν είναι κρατική υπηρεσία πλέον και πως μόνη ευθύνη της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίζει ενιαία τιμή στην αποστολή γραμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Ισχυρίστηκε ότι κλείνουν τα καταστήματα που ο κόσμος δεν χρησιμοποιούσε και γι’ αυτό έγιναν ζημιογόνα για την επιχείρηση, με λογική δηλαδή κόστους - οφέλους.

Αυτό ακριβώς έθιξε στη δευτερολογία του ο Ν. Καραθανασόπουλος, ότι δηλαδή η λογική του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας είναι αυτή που υποβαθμίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μάλιστα κατήγγειλε το γεγονός ότι στις περιοχές που κλείνουν τα καταστήματα, τα ΕΛΤΑ προκηρύσσουν διαγωνισμούς για πρακτορεία που θα διαχειρίζονται ιδιώτες.

Με γνωστά... ευφυολογήματα έκλεισε τη συζήτηση ο Κ. Κυρανάκης, ρωτώντας αν το ΚΚΕ θα πληρώσει τη ζημιά των καταστημάτων των ΕΛΤΑ, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία του προβλήματος.

Επισυνάπτουμε την ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ και τα πρακτικά της βουλής

6/11/2023Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια