"Η δίκαιη μετάβαση είναι ένα ψέμα, φτώχεια, ανεργία, σπίτια παγωμένα"

 
To απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συλλαλητήριο για τη θέρμανση που καλούσαν εργατικά , συνταξιουχικά σωματεία και φορείς της πόλης της Κοζάνης.


Η κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο έγινε από τον Νίκο Γεωργακόπουλο, μελος της διοίκησης του ΣΕΕΕΝ. Ανοίγοντας την ομιλία του τόνισε : Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί δεν δεχόμαστε κανένα σπίτι, κανένα σχολείο, κανένα νοσοκομείο να μείνει χωρίς θέρμανση. Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι δε θα δεχτούμε να ξεπαγιάσουμε το χειμώνα.

Ο φετινός χειμώνας φαίνεται ότι θα είναι πιο βαρύς, κι αυτό όχι μόνο λόγω κλιματολογικών συνθηκών, που εδώ στην περιοχή της Κοζάνης χαρακτηρίζεται και από χαμηλές θερμοκρασίες και από μεγάλη διάρκεια. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς, πρώτα και κύρια, γιατί οι τιμές στα καύσιμα και στην ενέργεια είναι στα ύψη. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ είναι απλησίαστες.

Ταυτόχρονα ανέφερε: Ειδικά για την τηλεθέρμανση, έχουμε και την πρόσφατη αρνητική εξέλιξη με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στην Κομισιόν, το οποίο επιταχύνει το κλείσιμο των 4 λιγνιτικών σταθμών του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, κάποιοι εκ των οποίων τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση. Κλείνουν σε ενάμιση μήνα και στην ουσία η τηλεθέρμανση είναι στον αέρα. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας για το τι μέλει γενέσθαι στο ζήτημα της θέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης, παρά την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι μηχανισμοί να μας πείσουν ότι δεν θα αφήσουν έτσι μια ολόκληρη πόλη και ότι θα βρεθεί λύση γενικά και αόριστα.

Αντί να παίρνονται μέτρα για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και να τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση, μέτρα συντήρησης και επέκτασης του δικτύου, μέσω του ΕΣΕΚ προχωράνε στο κλείσιμο των μονάδων. Το θέμα με την τηλεθέρμανση δεν είναι κάτι απλά τεχνικό, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Χρειάζεται εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, και να σταματήσουν ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ να πετάνε το μπαλάκι η μία επιχείρηση στην άλλη. Δε θα μπούμε στη λογική τους και δε θα δεχτούμε ούτε να ξεπαγιάσουμε αλλά ούτε και να αυξηθεί η τιμή της. Το ζήτημα της θέρμανσης και της ενέργειας αφορά ζωτική ανάγκη του λαού, θα έπρεπε να αποτελεί κοινωνικό αγαθό ενώ αντιμετωπίζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές ως εμπόρευμα, που τα χρυσοπληρώνει ο λαός με αποτέλεσμα να στενάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικροί επαγγελματίες.

Τέλος τόνισε οτι το ζήτημα του πολέμου έχει αυξήσει τις διεθνής τιμές στα καύσιμα που θα ανέβουν πάλι λόγω των εξελίξεων στην Παλαιστίνη. Ακόμη ανέδειξε αυτό που φωνάζουν δυνατά, όλο αυτό το διάστημα, χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους, να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα που δίνει ο Παλαιστινιακός λαός.


Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από Γκούμα Γ., πρόεδρο σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μελά Γ., μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, Μωυσιάδη Σπ., πρόεδρο φοιτητικού συλλόγου Ηλ. Μηχανικών και Ψαλίδα Χ., πρόεδρο ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ - Παράρτημα Κοζάνης.


Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, όπως: Η δίκαιη μετάβαση είναι ένα ψέμα, φτώχεια, ανεργία, σπίτια παγωμένα.


Στο τέλος του συλλαλητηρίου αναδείχθηκε η ανάγκη για συνέχιση του αγώνα μέσα από τα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, σε συντονισμό και με τις άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το ζήτημα της θέρμανσης. Ανανεώθηκε το ραντεβού την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, 18:00, στην κεντρική πλατεία για την κινητοποίηση από τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια