«Καλλιπάτειρα» Κοζάνη, «Αίθουσα Τέχνης»- Πρεμιέρα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου ώρα 21:00

 


 

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι πρόβες του έργου «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» του Νικολάου Σ. Κέφαλου, που θα παρουσιαστεί την φετινή χειμερινή περίοδο στην Κεντρική Σκηνή του ΔηΠεΘε Κοζάνης, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη. 
Η Καλλιπάτειρα δεν είναι ένα μυθικό πρόσωπο. Το όνομά της καθώς και η τόλμη της να εισέλθει στην Ολυμπία μεταμφιεσμένη σε άντρα, αναφέρεται από τον Παυσανία στο έργο του Ελλάδος Περιήγησις - Ἠλιακῶν Α΄. Το επεισόδιο έλαβε χώρα κατά την 96ή Ολυμπιάδα των αρχαίων χρόνων (404π.χ.), περίοδο κατά την οποία ο Πελοποννησιακός Πόλεμος όδευε προς την λήξη του και η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν έτοιμη να καταρρεύσει.
Το έργο
Η Καλλιπάτειρα παθιασμένη από τον μεγάλο της έρωτα για τον πρόωρα αποθανόντα σύζυγό της
  Καλλιάνακτα, ντύνεται άντρας και μπαίνει μέσα στο στάδιο γιατί επιθυμεί σφόδρα να δει τον γιό τους Πεισίροδο Ολυμπιονίκη και έτσι ν΄ ακουστεί ξανά το όνομα του Καλλιάνακτα.
Ο Πεισίροδος πράγματι στέφεται ολυμπιονίκης και μέσα στην χαρά και τους πανηγυρισμούς της Καλλιπάτειρας αποκαλύπτεται ότι είναι γυναίκα. Πράξη ανόσια, η οποία τιμωρείται με ΘΑΝΑΤΟ.
 
Στο έργο παρακολουθούμε την δίκη όπου η Καλλιπάτειρα κατηγορείται για την υπέρτατη ύβρη. Την καταπάτηση του άβατου της Ολυμπίας σε περίοδο που έχει κηρυχθεί η εκεχειρία.
Μία ύβρις που οι συνέπειές της δεν αφορούν μόνο την ίδια αλλά ολόκληρο τον οικογενειακό και κοινωνικό της περίγυρο.
Τί όμως οδήγησε την Καλλιπάτειρα να κάνει μια τέτοια απονενοημένη πράξη, να παραβιάσει το άβατο των γυναικών στους ολυμπιακούς αγώνες, ενώ γνώριζε ότι αυτή της η πράξη τιμωρείται με θάνατο;
Ποια είναι η θέση που έχουν τ΄ αδέλφια της, αλλά και η κοινωνία και πως αντιδρούν σε αυτήν της την πράξη;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, απαντώνται στην παράσταση μας, που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 24 Νοέμβρη.

 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νικόλαος Σ. Κέφαλος / ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λευτέρης Πλασκοβίτης / ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ - ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αντώνης Χαλκιάς / ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιάννης Παπαδημτρίου / ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΟΣ - Βοηθός ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Κωνσταντίνα Λάλλου / ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Έμη Τσιούρα / Βοηθός ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ- ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ- ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Ελεωνόρα Καραβανή / Β΄Βοηθός ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Θεοδοσία Δέμου / Β΄ Βοηθός ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Ελένη Κοματέα.

 

ΠΑΙΖΟΥΝ: Καποδίστρια Ναταλία, Σεργουνιώτη Πηνελόπη, Καρακίτσου Μαρία, Γλυκός Χρήστος, Μπατσακούτσας Βασίλης, Ροδάμης Χρήστος, Βατικιώτη Μαρία, Δέμου Θεοδοσία, Ζιάνα Ελένη, Κεφαλογιάννη Νίνα, Μούστας Αλέξανδρος, Νταλιάνη Αναστασία.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης (Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 15:00)

• Βιβλιοπωλείο Αθανασιάδη (ωράριο καταστημάτων)                                                    

Ηλεκτρονικά  https://www.ticketservices.gr

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Προπώληση 10€ γενική είσοδος
Ημέρα
  παράστασης 15€ κανονικό / 10€ μειωμένο 

(μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ)

 

Διάρκεια παράστασης: 90’ χωρίς διάλειμμα

 

Πληροφορίες:

Κοζάνη, Αίθουσα Τέχνης| τηλέφωνο 24610 24062 (09:00-15:00)

 

Ισχύουν εισιτήρια ΟΠΕΚΑ (ΟΓΑ)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια