Κώστας Στόκκος " ΜΕΘ Κοζάνης sos..."

ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗ SOS
Yπάρχει έντονη φημολογία τις τελευταίες ημέρες οτι μετά τις εκλογές της ΚΥΡΙΑΚΗΣ θα παρθούν αποφάσεις για τα νοσοκομεία της περιοχής μας και ειδικά για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας . Η φημολογία αφορά το κλείσιμο της ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ.
Αυτό αν ισχύει πρέπει όσοι το προωθούν να σκεφτούν τα εξης :
Oτι το νοσοκομείο ΚΟΖΑΝΗΣ δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και βαρέως πασχόντων ασθενών συγκριτικά με τα όμορα νοσοκομεία της Περιφέρειας.
Η λειτουργία της ΜΕΘ σε ένα νοσοκομείο πέραν του ότι προσφέρει άμεση υποστήριξη των βαρέως πασχόντων ασθενών και κατά συνέπεια την μείωση της πιθανότητας κακής έκβασης αυτών , αναβαθμίζει την λειτουργία όλου του νοσοκομείου .
Στην ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ έχουν επενδυθεί χρήματα και έχουν έρθει τεχνολογίες όπου δεν υπάρχουν σε καμία ΜΕΘ περιφερικού νοσοκομείου ενώ η είμαστε από τις λίγες ΜΕΘ στην χώρα με τις τεχνολογίες αυτές.
Η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των ασθενών που νοσηλευτήκαν στην ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αφού πχ στην περίοδο COVID ο μέσος όρος θνητότητας των περιστατικών ήταν μικρότερος του 50% , αρκετά μικρότερος από τον μέσο όρο της χώρας που αγγίξει το 70%.
Οι λιγοστοί ιατροί της ΜΕΘ βοήθησαν αλλά και βοηθούν και άλλες κλινικές υποστελεχωμένες του νοσοκομείου όπως του αναισθησιολογικό τμήμα , που επι COVID είχε μείνει για αρκετό διάστημα, με έναν ιατρό αναισθησιολόγο και τις υπόλοιπες 20 εφημερίες τον μήνα του αναισθησιολογικού τις κάλυπταν οι ιατροί της ΜΕΘ με υπερπροσπάθεια. Και πέραν της υπερπροσπάθειας αυτής καταφέραμε όλοι μαζί ιατροί και νοσηλευτές να φτάσουμε την ΜΕΘ της Κοζάνης στο επίπεδο που είναι . Είναι άδικο λοιπόν να ακούγονται αυτές οι φήμες ..
Την ώρα που στο νοσοκομείο Κοζάνης κτίζεται νέα πτέρυγα και θα είναι σε λίγο καιρό έτοιμη ( άξιας 15.000.000 ευρώ) , την ώρα που με το που θα τελειώσει η νέα πτέρυγα θα ανακαινιστεί το παλαιό νοσοκομείο με δαπάνη άλλων τόσων εκατομμυρίων ( δηλαδή άλλα 15.000.000 ευρώ ) , την ώρα που μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί για τον εξοπλισμό της ΜΕΘ πάνω από 1.3000.000 ευρώ , πως είναι δυνατόν να ακούγονται και να προωθούνται τέτοιου είδους φήμες ;
Πρέπει και οι δυο μονάδες της περιοχής μας να μείνουν ανοιχτές και να αναπτυχθούν περισσότερο διότι , αναφορικά με τα κρεββάτια ΜΕΘ , στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , είμαστε πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μεσο ορο του 2012 ( 12 κρεβάτια ΜΕΘ ανα 100.000 κατοίκους) με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία της περιοχής.
Πέραν όμως του υλικοτεχνικού θα έπρεπε τόσο καιρό να δοθούν γενναία κίνητρα για την προσέλκυση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην περιοχή μας .Αυτό δεν έγινε ποτέ και είναι παράξενο και άτοπο , την ώρα που δαπανούνται τόσα εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Κάνω έκκληση στου πολιτικούς της περιοχής μας αλλά και στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες να μην επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση του ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ,απεναντίας να απαιτήσουν άμεσα την διατήρηση αλλά και την περαιτέρω στελέχωση του , έτσι ώστε να σταματήσουμε να θρηνούμε άδικα ζωές που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν σωθεί . Το κακό σήμερα κτυπάει την πόρτα του γείτονα μας , αύριο θα χτυπήσει την δική μας πόρτα . Πρέπει όλοι να συμβάλουμε στο να σταματήσει ο παραλογισμός και να επικρατήσει η λογική και η Ανθρωπιά !

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια