Π. Κουκουλόπουλος: «Να στηριχθούν οι νέοι αγρότες απέναντι στην κλιματική κρίση»

 
Λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν δικαιούχοι του Προγράμματος “Νέοι Αγρότες” εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, διεκδικεί από την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

«Η γεωργία και η κτηνοτροφία, τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι αυξημένες διακυμάνσεις της εποχικότητας διαταράσσουν τους κύκλους γεωργικής παραγωγής, ενώ οι μεταβολές στα πρότυπα βροχόπτωσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, τα παρατεταμένα διαστήματα ανομβρίας, οι εκτός εποχής παρατεταμένες βροχοπτώσεις, οι παγετοί, οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», τονίζεται στην Ερώτηση που συνυπογράφουν και άλλοι είκοσι επτά Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Επιπλέον, σημειώνεται πως «οι αστάθμητοι παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, είναι προφανώς αποτρεπτικοί παράγοντες ενασχόλησης, αφού οι επισφάλειες του κλάδου αυξάνονται διαρκώς. Τα μόνα σίγουρα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι παράγωγοι, είναι τα καλλιεργητικά έξοδα που θα καταβληθούν για την ολοκλήρωση των απαιτήσεων της παραγωγής τους, ενώ αμφίβολα παραμένουν τα έσοδα και οι εισροές από την ενασχόληση τους. Ένα τέτοιο πρόβλημα διαφαίνεται πως καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι Νέοι Αγρότες του 2021 σε όλη την επικράτεια, αφού οι απαιτήσεις του Προγράμματος ένταξης είναι δεσμευτικές, έχοντας ως βασική και θεμελιώδη υποχρέωση να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών, πωλήσεις βάσει του Ε3, που να προέρχονται από γεωργικές δραστηριότητες, τουλάχιστον ίσο με το 50 % της τυπικής απόδοσης του Προγράμματος».

«Δεδομένου ότι ένας νέος αγρότης, του οποίου οι παραγωγές καταστράφηκαν ή είναι μηδαμινές εξαιτίας διάφορων ζημιογόνων αιτιών, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενων, χωρίς δική του υπαιτιότητα, δεν είναι σε θέση να εμφανίσει πωλήσεις από αγροτική δραστηριότητα», ο Π. Κουκουλόπουλος ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ελ. Αυγενάκη, να αποσαφηνίσει «με ποιον τρόπο προτίθεται να επιλύσει το θέμα που προκύπτει με τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια και δεν έχουν την δυνατότητα να τιμολογήσουν προϊόντα της παραγωγής τους, ώστε να μην απενταχθούν από το εν λόγω Πρόγραμμα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια