Η φιλόλογος Ελένη Σαββίδου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες ημέρες. 
Ωστόσο μιας κι η καλοκαιρία στην Ελλάδα διαρκεί συνήθως μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι μαθητές δυσκολεύονται να αφήσουν πίσω τους τη θερινή ραστώνη. 

   Πώς λοιπόν θα μπορούσε κανείς, ως γονέας ή φροντιστής, να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη απροθυμία του παιδιού βοηθώντας το, προκειμένου να επιστρέψει στη σχολική αίθουσα με περισσότερη διάθεση;

   Αρχικά κρίνεται σημαντική, τουλάχιστον μερικές μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, η διαμόρφωση της "χειμερινής ρουτίνας", βάσει της οποίας ο νυχτερινός ύπνος θα προγραμματιστεί λίγο νωρίτερα, ώστε το παιδί να έχει τη δυνατότητα της σταδιακής προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, ο επαρκής βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος τόσο για την ανάπτυξη του παιδιού, όσο και για την καλύτερη απόδοση κι ανταπόκρισή του στη μαθησιακή διαδικασία. Εξίσου σημαντικό είναι να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή, αποτελούμενη από θρεπτικά γεύματα και σνακ, σε συνδυασμό πάντοτε με αρκετή άσκηση, αλλά και με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής γενικότερα. 

Μια άλλη ιδέα, για την επίτευξη της ομαλότερης επιστροφής στα θρανία, είναι η ενεργή συμμετοχή του παιδιού στη διαδικασία της προετοιμασίας, όπως κι η υποστηρικτική στάση των γονιών απέναντί του. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους μικρότερους μαθητές, θα μπορούσαν για παράδειγμα οι ίδιοι να διαλέξουν τα σχολικά τους είδη, να αισθανθούν ότι το γούστο καθώς κι η άποψή τους είναι αποδεκτά κι ότι κατ' επέκταση ο λόγος τους μετράει. Από την άλλη, οι μαθητές των μεγαλυτέρων τάξεων -παιδιά στην εφηβική ηλικία- έχουν περισσότερη ανάγκη για διάλογο κι επικοινωνία με τους γονείς τους. Ο γονεϊκός ρόλος θα πρέπει να είναι συμβουλευτικός κι υποστηρικτικός απέναντι στα παιδιά, ενώ τα κακώς κείμενα καλό θα είναι να επισημαίνονται με διακριτικότητα κι ενσυναίσθηση, ποτέ όμως με επικριτική διάθεση. 

Τελικά αυτό που μετράει περισσότερο είναι να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, να δημιουργούμε μαζί τους όμορφες αναμνήσεις και να ενισχύουμε τους οικογενειακούς δεσμούς, καλλιεργώντας ένα κλίμα ασφάλειας κι αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προσφέροντάς τους παράλληλα κίνητρα για τη διαρκή βελτίωσή τους. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι σημαντικές για την εξασφάλιση της ψυχικής και τη σωματικής τους ισορροπίας στη διάρκεια της πορείας τους προς την ενηλικίωση. 

Καλή αρχή! 
Εγκάρδιες ευχές για μια καλή κι εποικοδομητική σχολική χρονιά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια