Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

 


Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της Ν.Δ. που θεσμοθέτησε την καταστρατήγηση του οκταώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες και την αποδιάρθρωση της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και τομή, καθώς υποστηρίζει ψευδεπίγραφα ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, την ώρα που μια σειρά διατάξεις για την αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν εγχώριες, κυβερνητικές και επιχειρηματικές, επιλογές.


Ειδικότερα, η Βουλευτής αναφέρθηκε στην 13ωρη εργασία, με παράλληλη απασχόληση σε άλλον εργοδότη, χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια. Όπως τόνισε, αντί να αυξηθούν οι μισθοί για να καλύψουν την πρωτοφανή και ανεξέλεγκτη ακρίβεια, δίνεται το μήνυμα στην κοινωνία για εξοντωτικές δουλειές, ώστε να καλυφθούν τα υπέρογκα έξοδα.

 

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το όραμα της ΝΔ είναι Δουλειά – Ύπνος – Δουλειά σε μια συνεχόμενη επανάληψη, μέχρι εξάντλησης. Σε μια χώρα, όπου σημειώνεται εκρηκτική αύξηση στα εργατικά ατυχήματα,  όπου σύμφωνα με την Eurostat οι εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη εβδομαδιαίως, η κυβέρνηση νομοθετεί για να δουλεύουν ακόμη περισσότερο. Κανένα ενδιαφέρον για οικογένεια, κοινωνικές σχέσεις, ανάπαυση, άθληση, πολιτισμό, αυτό είναι το μέλλον με τη Ν.Δ.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε, στην κατά παραγγελία εργασία και τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, όπου ο «εργαζόμενος» οφείλει να είναι συνεχώς διαθέσιμος, να απαντά εντός 24 ωρών για το αν θα εργαστεί για λίγες ώρες και μετά να απομακρύνεται, χωρίς να έχει δικαίωμα για οτιδήποτε. Πρόκειται για τον ορισμό της εργασιακής επισφάλειας και του οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων που είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης παλαιότερα.

 

Στη συνέχεια, στηλίτευσε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την εξαήμερη εργασία, την ανεξέλεγκτη και χωρίς όρους μαθητεία των εργαζομένων, όπως και την ποινικοποίηση των απεργιακών διεκδικήσεων.

Τέλος, για την δήθεν επαναφορά των τριετιών τόνισε: «η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επαναφορά των τριετιών, που όμως δεν είναι αναδρομικές για το διάστημα 14.02.2012  – 1.1.2024, άρα θα ισχύουν το 2027, μόνο για όσους έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας και εφόσον η ανεργία είναι κάτω του 10%. Επικοινωνιακό πυροτέχνημα σε βάρος των εργαζομένων και εδώ.»

Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στην αυριανή επέτειο των 4 χρόνων από την αιφνιδιαστική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων.

Όπως τόνισε η Βουλευτής, πρόκειται για 4 χρόνια εξαπάτησης, χαμηλών προσδοκιών και ανεπαρκών μέτρων, αύξησης της ανεργίας και των αδιέξοδων, ερημοποίησης, καθώς και μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα σε μια σειρά από τομείς της καθημερινότητας και της εργασίας.


Κλείνοντας, η κ. Βέττα επεσήμανε ότι οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, και η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, αποδεικνύει έμπρακτα πως «η μόνη ελπίδα για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, η μόνη προοπτική για την ανασύνταξη του προοδευτικού κόσμου, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.»


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια