Κτηνοτροφία ώρα μηδέν για τον Δήμο Κοζάνης. Του Νίκου Παπαδόπουλου



Κτηνοτροφία ώρα μηδέν για τον Δήμο Κοζάνης.

Η στιγμή για κτηνοτροφική ανάπτυξη στο Δήμο Κοζάνης είναι επιτακτικό να πάρει πλέον τα σκήπτρα που της αναλογούν.
Ας δούμε όμως το ζήτημα από την βάση του. Στην κουλτούρα μου και συνάμα στην εκπαίδευση που έχω λάβει η αγροκτηνοτροφία δεν είναι σκλαβιά, ούτε "χαμαλίκι". Είναι τρόπος ζωής και ανάπτυξης. Άποψη μου είναι πως ο πρωτογενής τομέας είναι το μεγαλύτερο οικονομικό γρανάζι της Ελλάδος,άλλωστε δυο φορές μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους έβγαλε τη χώρα μας από το οικονομικό τέλμα. Αυτό όμως που χρειάζεται ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος είναι τα κίνητρα για περισσότερη και παραγωγική δουλειά. Μόνο έτσι θα διευρυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη του κτηνοτρόφου.
Πώς όμως μπορούμε να μιλάμε για κτηνοτροφική ανάπτυξη στον Δήμο Κοζάνης,την ίδια στιγμή που η κατάσταση στον κτηνοτροφικό κλάδο της περιοχής,θυμίζει ωρολογιακή βόμβα,έτοιμη να εκραγεί;
Το πρόβλημα αρχικά ξεκινάει από την βάση πόσο μάλλον όταν ακόμη και σήμερα μιλάμε για τα αυτονόητα εν έτη 2023.
Και ποια είναι αυτά;
Παροχή ρεύματος και νερού στις κτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου Κοζάνης.
Είναι αδιανόητο στις μέρες μας να γίνονται επενδύσεις με ιδιωτικά ή ευρωπαϊκά κεφάλαια στον κτηνοτροφικό τομέα και η παροχή ρεύματος και νερού να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για τον κτηνοτρόφο του Δήμου Κοζάνης.Την ίδια στιγμή που ο κτηνοτρόφος στο εξωτερικό έχει "παντρέψει" τον πρωτογενή με τον δευτερογενή τομέα,ο κτηνοτρόφος του Δήμου Κοζάνης εφαρμόζει το δόγμα "Η χελώνα όταν νιώσει απειλή,βάζει τα μέρη του σώματος της μέσα στο καβούκι της" δηλαδή με άλλα λόγια καλείται να διακόψει κάθε μελλοντική οικονομική συναλλαγή ή και επένδυση όπως επίσης και να μεταβάλει τον τρόπο εργασίας των εργαζομένων του καθώς τα έξοδα είναι μεγάλα.
Με την επερχόμενη Απολιγνιτοποΐηση και τις επενδύσεις Πράσινης Ανάπτυξης οι οποίες προσωπικά πιστεύω θα προσθέσουν και άλλους ανέργους,η περιοχή της Κοζάνης θα φτάσει σε σημεία πολύ ανησυχητικά με τις περισσότερες επιχειρήσεις όπως βλέπουμε να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν,όπου μιλάμε για μείωση της τοπικής κατανάλωσης και μείωση του τζίρου.
Θα πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους πως για την οικονομική ευημερία του τόπου μας,η μόνη λύση είναι πως πρέπει να δώσουμε βάση στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα σε συνάρτηση πάντα με τον δευτερογενή.Εμείς οι κτηνοτρόφοι βάζουμε την γνώση,την εμπειρία και το μεράκι,η πολιτεία οφείλει να στηρίξει το εγχείρημα μας.
Έχουμε την ευκαιρία να αναδειχθούμε επαγγελματικά,να παραμείνουμε στον τόπο μας και να δημιουργήσουμε τις οικογένειες μας εδώ, στα χώματα που αγαπάμε, αρκεί να έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τους αρμόδιους.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια