Με αφορμή την απόλυση 17 καθαριστριών στο νοσοκομείο Κοζάνης, η Ομοσπονδία καταγγέλλει σχέδιο διάλυσης υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, η σίτιση και η ασφάλειαΚαταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Βάζουν εργολάβους στο ΕΣΥ και απολύουν 6.000 συμβασιούχους

Με αφορμή την απόλυση 17 καθαριστριών στο νοσοκομείο Κοζάνης, η Ομοσπονδία καταγγέλλει σχέδιο διάλυσης υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, η σίτιση και η ασφάλεια.

Δεκαεπτά καθαρίστριες απολύονται από το νοσοκομείο Κοζάνης και οι υπηρεσίες περνούν στα χέρια εργολάβου καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για σταδιακή απόλυση 6.000 συμβουσιούχων από το ΕΣΥ.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, θα βρίσκεται αύριο στο νοσοκομείο Κοζάνης για τη διαμαρτυρία των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι και οι 17 καθαρίστριες που απολύονται έχουν ενεργή σύμβαση που ανανεώνεται με απόφαση του υπουργείου Υγείας έως το τέλος του χρόνου.

«Σταδιακά το ίδιο συμβαίνει με 6.000 συμβασιούχους στα Νοσοκομεία στη καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση. Ο κάθε εργολαβικός εργαζόμενος στοιχίζει από 2.500 ευρώ εως 3.500 ευρώ το μήνα. Περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ» τονίζει με νόημα ο κ. Γιαννάκος.

Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει:

Στη Κοζάνη η 8ωρη καθαρίστρια με σύμβαση που απολύεται στοιχίζει 1.300 ευρώ το μήνα συνυπολογίζοντας όλο το κόστος για το νοσοκομείο και η 8ωρη καθαρίστρια του εργολάβου 2.500 ευρώ το μήνα.

Οι συμβασιούχοι φύλακες στα νοσοκομεία στοιχίζουν 1.500 ευρώ το μήνα συνυπολογίζοντας τα πάντα και οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.500 ευρώ το μήνα.
Τα χρήματα αυτά όμως τα λυμαίνονται οι εργολάβοι και δεν είναι μισθός των εργολαβικών εργαζόμενων.

Δουλεύουν χωρίς σταματημό, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό και αδειες για 400 με 500 ευρώ το μήνα. Βαζουν στη τράπεζα το μηνιάτικο για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά με την απειλή μπράβων οι καθαρίστριες επιστρέφουν πίσω ένα μέρος του μηνιάτικου. Εργασιακός μεσαίωνας.

Χρησιμοποιούν νερωμένα υλικά για μεγαλύτερο κέρδος. Έτσι δεν απολυμαίνονται οι χώροι των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να μην έχουν χρήματα για φάρμακα, υλικά ,φαγητό να ωφείλουν σε προμηθευτές 1,2 δις ευρώ, να μην έχουν να βάλουν ούτε καρφί στο τοίχο και να σκορπάνε τα λεφτά των νοσοκομείων σε εργολάβους.

Απορίας άξιον ως επιβιώνουν και ανθίζουν οι εργολάβοι όλα τα χρόνια.

Οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κρίθηκαν νόμικες από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρείου. Γι αυτό και ανανεώνονται συνεχώς. Όμως οι διοικητές των νοσοκομείων τρέχουν διαγωνισμούς και αναθέτουν σε εργολάβους την καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση.

Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός όπως στο νοσοκομείο Κοζάνης εγκαθίσταται ο εργολάβος και απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι παρ ότι έχουν ενεργείς συμβάσεις.

Οι διοικητές για άλλα σοβαρά ζητήματα των νοσοκομείων αδιαφορούν, στους διαγωνισμούς εργολάβων τρέχουν.

Προς τιμή τους διοικητές νοσοκομείων δεν προχωράνε διαγωνισμούς αναλογιζόμενοι τη ζημιά για το δημόσιο και την απόλυση εργαζόμενων.

Έχουμε θέσει το ζήτημα στον Υπουργό Υγείας.

Ελπίζουμε να λυθεί αυτό το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που στοιχίζει στο δημόσιο και οδηγεί στα νύχια των εργολάβων τις υπηρεσίες στήριξης και στην ανεργία 6.000 συμβασιούχων που εργάζονται άνω της τετραετίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

efsyn.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια