Η μετοχή μας στο μέλλον-Βασίλης Μαγκλάρας

 




Κάναμε τις διακοπές μας πριν χρόνια μαζί με φιλικό μας ζευγάρι από την Κοζάνη, σ’ ένα από τα δαντελένια ακρογιάλια της βόρειας Πελοποννήσου. Η ομορφιά του Τόπου δεν σου άφηνε πολλά περιθώρια άσχημων εντυπώσεων και συντελώντας και η χαλαρότητά μας, απολαμβάναμε την απόδρασή μας από την καθημερινότητα.

Αφού δροσίσαμε τα καλοκαιρινά μας όνειρα κι’ αρπάξαμε κάτι ψιλοεγκαυματάκια από τον ήλιο τις πρώτες μέρες, είπαμε να περιηγηθούμε την περιοχή ώστε να την γνωρίσουμε καλύτερα και νάχουμε μια γενικότερη, πιο σφαιρική όπως λένε, εικόνα της. Όπως ήταν φυσικό η πρώτη μας επίσκεψη, αλλά και πολλές άλλες στη συνέχεια, αφιερώθηκαν στην Πόλη που βρισκόταν κοντά μας και μας έδινε ευκαιρίες να γνωρίσουμε την τοπική κοινωνία, τ’ αξιοθέατα που την ομόρφαιναν, την αγορά της που έσφυζε από ζωή, τα ουζερί και τα παραλιακά ταβερνάκια της, για να τα λέμε όλα.

Ο καλός μου φίλος, που θα πρέπει να σημειωθεί ήταν εκείνη την εποχή και δημοτικός σύμβουλος στη Πόλη μας, από κι’ την πρώτη κι’ όλας επίσκεψη διέκρινε τα τρωτά της Δημαρχιακής Αρχής όπως έλεγε, στην Πόλη. Την μια μέρα δεν ήταν επιμελώς καθαρισμένοι οι δρόμοι, την άλλη δεν είχε γίνει εγκαίρως η αποκομιδή των απορριμμάτων, την επόμενη δεν είχε αντικατασταθεί η καμένη λάμπα φωτισμού σε κάποιο στύλο, την παρ’ άλλη δεν πέρασε η υδροφόρα του Δήμου να καταβρέξει τους δρόμους – τότε γινότανε κι’ αυτό –μέχρι και η μη εμφανής αρίθμηση των δρόμων, ήταν μια απαράδεκτη αμέλεια της Δημοτικής Αρχής, που θα έπρεπε να «λογοδοτήσει» για όλα αυτά τα απαράδεκτα που προσέβαλλαν την Πόλη.

Προσπάθησα να δικαιολογήσω κάπως την κατάσταση λέγοντας, πως αυτά είδαμε στο σύντομο χρόνο των επισκέψεών μας στην Πόλη, δεν ξέρουμε όμως τα έργα της Δημοτικής Αρχής που πιθανόν να είχαν προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αναγκών της, όπως και τις δυσκολίες που λόγω εποχής αντιμετώπιζε ο Δήμος; Ακόμα και τι γνώμη είχαν οι Δημότες για τον Δήμαρχό τους ώστε να τα ανέχονται όλα αυτά. Τίποτα… Ο φίλος μου ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟΣ και με τον οίστρο της ενασχόλησής του με τα κοινά, διέγραφε την Δημοτική Αρχή και την Πόλη ολόκληρη, εντρυφώντας στη λεπτομέρεια μιας ατελούς εικόνας, προκειμένου να προβάλλει την αρνητική εντύπωση.

Αργότερα μάθαμε από κάτοικο της περιοχής ό,τι ο Δήμαρχος διένυε τη δεύτερη θητεία του στα ηνία της Πόλης και όπως έδειχναν οι προθέσεις των Δημοτών, θα του ανανέωναν και πάλι την εμπιστοσύνη τους. Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει πως τα μεγάλα έργα, που έγιναν επί θητείας του Δημάρχου τους, όχι μόνο έλυσαν χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η μονάδα βιολογικού καθαρισμού, αλλά άλλαξαν και την μορφή της Πόλης με την ρυμοτομική της επέκταση και την ανάπλαση του παλιού λιμανιού της, καθώς δόθηκε και η δυνατότητα οι παλιές αποθήκες που στοίχειωναν την παραλία της, να αναπαλαιωθούν και να μετατραπούν σε κέντρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και κοινωνικών δράσεων.

Τα λέω – γράφω, όλα αυτά, γιατί πολλές φορές μεμψιμοιρώντας βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το ΔΑΣΟΣ, Όπως, π.χ. οι υπερβολές κάποιων από όμορες περιοχές που με επικριτικά σχόλια για την Πόλη μας την χαρακτήρισαν τσιμεντούπολη και μας προέτρεψαν μάλιστα, να γκρεμίσουμε καμιά πολυκατοικία για να την εξανθρωπίσουμε. Προφανώς οι Πόλεις τους θα είναι κτισμένες από ζαχαρωτά στη γη της Επαγγελίας. Τι να πω; Θα το σκεφτούμε. Άλλοι αναφέρονται σε μικρά προβλήματα καθημερινότητας που ταλαιπωρούν τη ζωή τους και φυσικά θα πρέπει να επισημανθούν από τη Δημοτική μας Αρχή. Υπήρξε μάλιστα και η «καταγγελία» κάποιας κυρίας που η στενή πεζοδρόμηση αλλά και κάποιοι απρόβλεπτοι παράγοντες, εμπόδιζαν την διέλευση της με το καροτσάκι των παιδιών της στο να περιηγηθεί την Πόλη. Είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να απασχολήσει τις δημοτικές αρχές για να δείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία όπως το έκαναν στα κεντρικότερα σημεία της Πόλης μας, προσφέροντας στις κοινωνικά αδύναμες ομάδες, το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ πρόσωπο της.

Καλή η κριτική, κανείς δεν πρέπει να την αρνείται, φτάνει να συμβάλλει στο καλό της Πόλης μας. Όμως πριν προβούμε σε δίκην προθέσεων, καλό είναι να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν για να έχουμε πιο καθαρή την εικόνα του σήμερα. Αυτή η εικόνα όσο πιο ευδιάκριτη γίνεται, τόσο περισσότερο θα επιβεβαιώνει την ευθύνη μας ως Πολίτες. Και ως υπεύθυνοι Πολίτες μπορούμε να διακρίνουμε τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα που μας πληγώνουν, όπως τα μικρά και τα μεγάλα επιτεύγματα που συντελέστηκαν στο Δήμο μας και μας αναδεικνύουν. Αυτή η γνώση έργω ν και δράσεων του Δήμου μας, είναι η ειδοποιός διαφορά που θα μας επιτρέψει να αποφασίσουμε για το αύριο της Πόλης μας. Η δική μας ουσιαστική συμμετοχή είναι η μετοχή μας στο μέλλον.

Μαγκλάρας Βασίλης 19/8/23 magklarasvas@yahoo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια