Το χρέος του δήμου Σερβίων προς την ΔΕΗ. Απάντηση στον δήμαρχο Σερβίων Του Β. Κωνσταντόπουλου

 Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στον δήμαρχο Σερβίων, ο οποίος με συνέντευξή του στο kozan.gr προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του για το υπέρογκο χρέος προς την ΔΕΗ, ύψους 1.495.706,03 ευρώ, αναφέρεται στο πρόσωπό μου με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, μπλέκοντας ακόμη και την εκδήλωση στο Τριγωνικό, παραποιώντας φυσικά αυτά που είπα για το έργο της τηλεμετρίας.

Το σενάριο γνωστό, η μπάλα στην κερκίδα, αναφέρεται και λίγο στα παλιά προκειμένου να θολώσει τα νερά.


Ο δήμαρχος δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος ή μάλλον κάνει πως δεν καταλαβαίνει, για να παραπλανήσει τους πολίτες.


Η διαφορά μας είναι στην φιλοσοφία της διοίκησης και της διαχείρισης των χρημάτων των πολιτών.

Εμείς μόλις είδαμε τον Δεκέμβρη του 2013, ότι το χρέος προς την ΔΕΗ έφτασε τα 454.247,17 ευρώ (όχι 1,5 εκ ευρώ που είναι τώρα) , τον Φεβρουάριο του 2014, σπεύσαμε να κάνουμε πληρωμή ύψους 228.307,50 ευρώ και έτσι το χρέος προς την ΔΕΗ μειώθηκε στις 283.355,88 ευρώ, δηλαδή περίπου 284.000 €.

Ο δήμαρχος Σερβίων συνειδητά στα τέσσερα χρόνια της θητείας του 2020, 2021, 2022 και 2023(έως 30-06) δεν έκανε καμία πληρωμή, πέραν αυτών που αυτόματα παρακρατά η ΔΕΗ από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.


Tον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση εξόφλησε το χρέος του δήμου Σερβίων, ύψους 1.413.417,97 ευρώ, στα πλαίσια της γενικής ρύθμισης για την εξόφληση του χρέους προς την ΔΕΗ, σε πάνω από 500 φορείς της γενικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι (ΦΕΚ 572,1Β/24-12-2020).

Είναι αστείο να ισχυρίζεται ο δήμαρχος ότι η κυβέρνηση εξόφλησε το χρέος όλων των φορέων του δημοσίου «μετά από την παρέμβαση του Δημάρχου Σερβίων στο συνέδριο της Πτολεμαϊδας».


Αντί λοιπόν ο δήμαρχος να αδράξει την ευκαιρία μετά το 2020 και να ελέγχει συνεχώς το χρέος προς την ΔΕΗ, πληρώνοντας έκτακτα, όταν οι οικονομικές συνθήκες του δήμου το επέτρεπαν, δεν έκανε καμία πληρωμή, πέραν όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτών που αυτόματα παρακρατά η ΔΕΗ από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

Χρησιμοποιεί μάλιστα ως τρανταχτό επιχείρημα ότι «την τελευταία φορά που πλήρωσε ο δήμος ήταν 60.000 ευρώ το 2015». Εμπρός λοιπόν στον δρόμο που χάραξε ο προηγούμενος δήμαρχος.


Τον Αύγουστο του 2022 συζητήσαμε στην Οικονομική Επιτροπή την διάθεση έκτακτης επιχορήγησης, την οποία η κυβέρνηση απέστειλε προς όλους τους της χώρας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, λόγω της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Στα πλαίσια αυτά ο δήμος Σερβίων επιχορηγήθηκε με το ποσό των 271.604, 44 €.

Θα περίμενε κανείς όλο το ποσό της επιχορήγησης να πάει για την μερική έστω εξόφληση του χρέους προς την ΔΕΗ. Δεν έγινε όμως έτσι.

Η Οικονομική Επιτροπή, όπου την πλειοψηφία έχει η παράταξη του δημάρχου, με την απόφασή της 152/2022, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, παρά τις δικές μας έντονες διαμαρτυρίες, να διατεθεί ολόκληρη η έκτακτη επιχορήγηση σε άλλες δαπάνες και όχι για την εξόφληση, μερικής έστω, του χρέους προς την ΔΕΗ.Με την διαχείριση και την τακτική που ακολούθησε ο δήμαρχος στο συγκεκριμένο θέμα, έχει καταστήσει τον δήμο Σερβίων, ως ένα αφερέγγυο και συστηματικό κακοπληρωτή απέναντι στην ΔΕΗ.


Και έτσι σήμερα το χρέος έχει φθάσει στα 1.495.706,03 ευρώ.

Μεγάλο το χρέος, δύσκολα διαχειρίσιμο, η αξιοπιστία του δήμου, με την τακτική που ακολούθησε ο δήμαρχος, πολύ χαμηλή. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΔΕΗ δεν δέχεται ρύθμιση του χρέους αυτού.

Και αν η ΔΕΗ εφαρμόσει αύριο τον κανονισμό της και κόψει το ρεύμα των αντλιοστασίων, τότε τι θα πει ο δήμαρχος στους πολίτες;


Υ.Γ. Όσο για τις συναυλίες, κανένας δεν είπε να μη γίνονται συναυλίες. Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις είναι απαραίτητες για τις κοινωνίες, με δαπάνες όμως αντίστοιχες του μεγέθους και της οικονομικής κατάστασης του δήμου, με σεβασμό στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Κι εμείς στην θητεία μας, σε δίσεκτα χρόνια, είχαμε φέρει Σπανό, Ζερβουδάκη, Περίδη στο θέατρο των Κάστρων, Τσαλιγοπούλου στο γήπεδο, και ο καθένας από αυτούς μαζί με τα ηχητικά μας στοίχισε 5.500 ευρώ περίπου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια