Τι κρύβει η απόφαση του δημάρχου Σερβίων για τα έσοδα από την εκμετάλλευση των δασών Ελάτης και Λιβαδερού; Του Β. Κωνσταντόπουλου

 Είναι γνωστό σε όλους, ότι στην ανακοίνωση της μη συμμετοχής μου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είχα δηλώσει ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου ως το τέλος της θητείας με συνέπεια, υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα.


Φαίνεται ότι κάποιοι εκεί στην δημοτική αρχή δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη την δήλωσή μου και ενεργούν κατά το δοκούν, πέραν αυτών που ως σήμερα γνωρίζαμε ως πρακτικές λειτουργίας του δήμου.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: Ω8ΒΤ46ΜΓΗ5-0ΕΗ) η υπ’ αριθμ. 169/2023 (22 Σεπτεμβρίου 2023(;)) απόφαση του δημάρχου, με την οποία ο δήμαρχος δεσμεύεται (;) και όχι αποφασίζει (άρα το έγγραφο δεν έχει καμιά ισχύ), ότι

τα έσοδα που θα προκύψουν «από την εκµετάλλευση των δασών της Ελάτης και του Λιβαδερού βάσει των ανωτέρω υπό (6) και (7) διαχειριστικών µελετών θα καλύπτονται σε κάθε περίπτωση οι ατοµικές ανάγκες των κατοίκων Ελάτης και Λιβαδερού σε καυσόξυλα και τα έσοδα που θα προκύψουν από την διάθεση της τεχνικής ξυλείας θα εγγράφονται σε διακριτούς κωδικούς των προϋπολογισµών του ∆ήµου Σερβίων και θα διατίθενται για την αειφόρο ανάπτυξη των δασών αυτών. Τυχόν αδιάθετα έσοδα θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες Ελάτης και Λιβαδερού µέσω ανταποδοτικών έργων και δράσεων.»

Στο τυπικό μέρος, η παραπάνω απόφαση-δέσμευση δεν έχει καμιά νομική ισχύ. Η απόφαση είναι απόφαση και δεν μπορεί να είναι δέσμευση. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος, που στα σχετικά της απόφασης δεν υπάρχει σχετική αναφορά σε νόμο ή διάταξη, που να εξουσιοδοτεί τον δήμαρχο για τέτοιου είδους δεσμεύσεις.

Ο δήμαρχος δεν μπορεί να αναλαμβάνει τέτοιες δεσμεύσεις, χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα για τέτοιου είδους αποφάσεις. Και ο δήμαρχος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ή τουλάχιστον οφείλει να το γνωρίζει.

Τι συμβαίνει λοιπόν;


Κατά την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης του δάσους της Ελάτης, ο δήμαρχος αρνιόταν με επιμονή μέχρι τέλους, να συμφωνήσει με την πρόταση της παράταξής μας, που έλεγε αυτά ακριβώς που τώρα λέει ο δήμαρχος στην απόφασή του. Η δική του πρότασή ήταν τα έσοδα από την εκμετάλλευση του δάσους της Ελάτης, να πάνε στον δήμο για να χρησιμοποιηθούν κατά την κρίση της δημοτικής αρχής. Και δεν δέχτηκε καν, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να μπει σε διακριτή ψηφοφορία η δική μας πρόταση, σε αντιδιαστολή με την πρόταση του δημάρχου (τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου το αποδεικνύουν).

Και επειδή εξ αιτίας αυτού εισέπραξε ένα μεγαλειώδες όχι στην πρότασή του, απείλησε τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν όχι (αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους) ότι θα ασκήσει νομική δίωξη εναντίον τους. Απέστειλε μάλιστα και επιστολή-αναφορά προς τον Γενικό Γραμματέα Δασών για το θέμα αυτό.

Τι άλλαξε λοιπόν από τότε ως τώρα; Και γιατί αυτή η βιασύνη να βγει απόφαση δημάρχου που δεν έχει καμιά νομική ισχύ;

Προφανώς οι εκλογές και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων αναγκάζουν τον δήμαρχο να προβεί σε σπασμωδικές κινήσεις.

Είναι βέβαιο ότι ο δήμαρχος δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει γνώμη και πρακτικές στο θέμα αυτό. Απλά τώρα υφίσταται τις συνέπειες της αλαζονικής του συμπεριφοράς κατά τις διαδικασίες ανάθεσης και έγκρισης της διαχειριστικής μελέτης του δάσους της Ελάτης.

Λέει ψέματα σε όσους, ευκολόπιστα, εν όψει και των εκλογών, απαιτούν δημοσίως να αλλάξει γνώμη για το θέμα αυτό. Και είναι εμφανής η προσπάθειά του να επηρεάσει τους κατοίκους των κοινοτήτων αυτών.

Εάν δήμαρχος έχει αλλάξει απόφαση, δεν έχει παρά να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και είναι αρμόδιο να αποφασίσει. Εκεί θα συζητηθούν όλα τα θέματα και ο τρόπος εκμετάλλευσης των δασών και ο τρόπος διάθεσης των εσόδων.

Για να δούμε θα το κάνει;

Η παράταξή μας υπεύθυνα, όπως έκανε σε κάθε θέμα, θα τοποθετηθεί και θα αποφασίσει με βάση το συμφέρον των κατοίκων των κοινοτήτων αυτών.

Σε καμία όμως περίπτωση, δεν θα ακολουθήσουμε τον δήμαρχο ούτε και θα συμμετέχουμε στην διαδικασία επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει, όποια και αν είναι αυτή (έτσι κι αλλιώς οι δύο παρατάξεις συμμετέχουν και σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο), είναι αρμόδια να αποφασίζει για τον τρόπο αξιοποίησης των δασών στο σύνολο του δήμου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια