Το πρώτο δίκτυο πρατηρίων LNG στην Ελλάδα με την υπογραφή της Blue Grid

 


Η Blue Grid, μέλος της Molgas Energy Holding, του μεγαλύτερου ομίλου προμήθειας LNG στην Ευρώπη, εγκαινιάζει μία νέα εποχή στην αγορά των «καθαρών καυσίμων» στην Ελλάδα αναπτύσσοντας το πρώτο δίκτυο πρατηρίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG – Liquified Natural Gas) με στόχο τον ανεφοδιασμό φορτηγών και λεωφορείων.

Η εταιρεία ξεκινά να προσφέρει εντός του 2024 το πλέον ανταγωνιστικό και «πράσινο» καύσιμο κίνησης βαρέων οχημάτων στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας πρατήρια LNG σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και άλλες πόλεις. Τα πρώτα δύο πρατήρια τίθενται σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2024 σε Αθήνα (περιοχή Θριασίου, σε συνεργασία με την Ελίν) και Θεσσαλονίκη (περιοχή Σίνδου, σε συνεργασία με την Kolokithas Fuels). Μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρατήριο της Πάτρας (περιοχή Γλαύκου, σε συνεργασία με την Kolokithas Fuels) και σε αμέσως επόμενη φάση το πρατήριο των Ιωαννίνων.

Στους σταθμούς της Blue Grid θα είναι εφικτός ο ανεφοδιασμός με φυσικό αέριο τόσο σε υγροποιημένη μορφή (LNG) όσο και σε συμπιεσμένη μορφή (CNG παραγόμενο από LNG), καλύπτοντας τις ανάγκες μιας ευρείας γκάμας οχημάτων που θέλουν να κινούνται φθηνότερα και πιο πράσινα.

Το LNG αποτελεί ένα εναλλακτικό καύσιμο οδικών μεταφορών, που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όπως:

  • Χαμηλότερο κόστος καυσίμου σε σύγκριση με το πετρέλαιο κίνησης

  • «Πράσινο» μεταφορικό έργο, με εξάλειψη των μικροσωματιδίων και μείωση των εκπομπών αερίων όπως τα οξείδια του αζώτου (NOx) και του διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

  • Αυτονομία έως 1.600 χλμ. ανά γέμισμα, ιδανικό για μεγάλες αποστάσεις και φορτία

  • Πιο «αθόρυβη» λειτουργία του κινητήρα που διευκολύνει τα δρομολόγια και τις παραδόσεις όλο το 24ωρο, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, σε αστικές περιοχές

Στόχος της Blue Grid είναι αφενός η περαιτέρω επέκταση του δικτύου στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, αφετέρου η εγκαθίδρυση του απαραίτητου δικτύου πρατηρίων που θα επιτρέπει τις εμπορευματικές μεταφορές στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη με LNG. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Όμιλος Molgas ελέγχει σήμερα περίπου το 10% της πανευρωπαϊκής αγοράς πρατηρίων LNG.

Στο προσεχές μέλλον, στα ίδια πρατήρια θα διατίθεται Ανανεώσιμο LNG (BioLNG) παραγόμενο από αγροτικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, ανοίγοντας την πόρτα για κίνηση βαρέων οχημάτων με 100% ΑΠΕ για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Άλλωστε η Blue Grid – μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας BlueFuel – ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά μονάδας παραγωγής βιοαερίου στον Έβρο, αποσκοπώντας στην μετατροπή της στην πρώτη μονάδα παραγωγής BioLNG και BioCO2 στη ΝΑ Ευρώπη.


Σχετικά με την Blue Grid


Η Blue Grid ιδρύθηκε το 2017 και δραστηριοποιείται στην προμήθεια και μεταφορά LNG και καθαρών καυσίμων σε τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη. Οι πελάτες της ανήκουν στους τομείς της βιομηχανίας, των οδικών και των θαλασσίων μεταφορών. Ταυτόχρονα, η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα παραγωγής και προμήθειας ανανεώσιμων αερίων όπως το βιομεθάνιο και το BioLNG. Η Blue Grid αποτελεί την πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφοδιαστικών αλυσίδων LNG στην περιοχή μας. Σήμερα αποτελεί μέλος του ισπανικού Ομίλου της Molgas, του μεγαλύτερου προμηθευτή LNG στην Ευρώπη, με 25ετή εμπειρία και πελατολόγιο σε 10 χώρες.


Περισσότερες πληροφορίες για την Blue Grid μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της bluegrid.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια