Ελένη Γερούση σύμβουλος εκπαίδευσης : “Όχι άλλο Παπανούτσο...”- Πρώτες εντυπώσεις για τα σημερινά θέματα στη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία.

 



Πρώτες εντυπώσεις για τα σημερινά θέματα στη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία.

Όχι άλλο Παπανούτσο!

Αυτό πρέπει να σκέφτηκε η επιτροπή σήμερα που τόλμησε (επιτέλους) να ασχοληθεί με ένα θέμα σοβαρό και επίκαιρο, τη βία εναντίον των γυναικών.

Τα κείμενα αναφοράς είναι σύγχρονα: το πρώτο κυκλοφόρησε το 2019 ενώ το δεύτερο δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγες μέρες! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και το απόσπασμα από διήγημα του Χρήστου Οικονόμου (Εκδόσεις Πόλις) συνδέεται οργανικά με τα δύο κείμενα που προτάσσονται. Ακόμη και υπό την πίεση της εξέτασης, τα παιδιά σήμερα έρχονται σε επαφή με έναν εξαιρετικό συγγραφέα, που αφουγκράζεται τις σύγχρονες αγωνίες και τα σύγχρονα αδιέξοδα: ένας άνδρας έχει απολυθεί από τη δουλειά αλλά δεν τολμάει να το πει στη γυναίκα του Αντριάνα ("μα είναι τώρα αυτό όνομα για γυναίκα;").

Για να μην παρεξηγηθώ: ο Παπανούτσος έχει την αξία του αλλά εκφράζει την εποχή του. Σήμερα έχουμε ανάγκη από κείμενα και προβληματισμούς που εκφράζουν τη δική μας εποχή. Γι' αυτό και μόνο, μπράβο στους θεματοδότες.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια