«Πράσινο» που θυμίζει Βέρμαχτ, «μωβ» για την κηδεία της περιοχής μας. Χρήστος Ι. Κολοβός

 

Με διαδοχικά κοινά τους άρθρα το τελευταίο διάστημα οι κ. Λαζ.Τσικριτζής & Λευτ.Ιωαννίδης υποτιμούν και πάλι τη νοημοσύνη των πολιτών, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα: η δήθεν «πράσινη» ανάπτυξη είναι «καλή», επειδή η δήθεν εναλλακτική είναι ο λιγνίτης όπως ήταν πριν 40 χρόνια.

Εκείνο βεβαίως που δεν λένε είναι πως η Γερμανία εξακολουθεί να παίρνει καθημερινά 14GW της ηλεκτροπαραγωγής της απ’ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ λιγνίτη, (το 2013 η Μέρκελ τον είχε αποκαλέσει «Μαύρο Χρυσό»). Παίρνει επιπλέον 12GW από 100% ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ λιθάνθρακα, δηλαδή συνολικά 26GW λιγνίτη+λιθάνθρακα, ενώ η Ελλάδα «έπρεπε» να κλείσει 4,4GW λιγνίτη, για να «σώσει» τα συμφέροντα του φυσικού αερίου κι όχι βέβαια το κλίμα. Το 2005 η μεγάλη Γερμανική ενεργειακή ΕοΝ μας είχε πει πως τα όρια διείσδυσης των τυχαίων «Α»ΠΕ στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής είναι περιορισμένα. Το 2015 ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ κατέθεσε στη Βουλή πως το όριο είναι 7-10% και μετά αρχίζουν τα προβλήματα ευστάθειας του δικτύου, που τις λύσεις τις επιβαρύνονται οι καταναλωτές, πληρώνοντας όλο και πιο ακριβό το ρεύμα. Γι’ αυτό και το 2016, στην Αθήνα, ο τότε αντικαγκελάριος Γκάμπριελ μας είπε πως η Γερμανία εξάγει κατά 80% την τυχαία κι απρογραμμάτιστη παραγωγή των αιολικών.
Σκόπιμα οι οικολογούντες αποκρύπτουν πως τα ήδη εγκατεστημένα στη χώρα μας αιολικά & φωτοβολταϊκά υπερβαίνουν τα 10GW, ενώ ακόμα 12GW έχουν ήδη πάρει όρους σύνδεσης, (και είναι έτοιμα να κατασκευαστούν σε εντελώς συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως π.χ. η Καλαμιά και η Γαλατινή). Αυτά τα συνολικά 22GW δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ δίκτυο ηλεκτρισμού την ενέργεια που έδιναν μέχρι το 2010 τα 4,4GW λιγνίτη. Άλλο ισχύς κι άλλο ενέργεια, αλλά ή δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, προκειμένου να χώσουν το χέρι των Γερμανών βαθύτερα στις τσέπες μας. Αυτά τα 22GW, (και πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια), δεν προορίζονται για τις ανάγκες των Ελλήνων, αλλά για να εξάγουμε φθηνό ρεύμα προς Κεντροδυτική Ευρώπη. Ενδέχεται μάλιστα να πρέπει να τους πληρώνουμε κι από πάνω, για να πάρουν το πλεονάζον, άχρηστο για την Ελλάδα ρεύμα, χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο την ευστάθεια του δικού τους δικτύου! Αλλά οι οικολογούντες παπαγαλίζουν τα παραμύθια της Ένωσης Αιολικών για τα πουλιά, χωρίς να λένε τίποτα για τον αφανισμό νυχτερίδων, μελισσών, εντόμων, για τη ζημιά στους καρστικούς υδροφορείς, για την υποτίμηση αξίας των ακινήτων και του τουριστικού προϊόντος, για το πόσο ακριβό κάνουν το ρεύμα, κλπ.
Η συστηματική κατασυκοφάντηση του λιγνίτη, στην οποία έχτισαν τις προσωπικές τους καριέρες, αποτελεί ύβρη στους πρόσφυγες του Καρυοχωρίου, που έσκαβαν στις αυλές τους για να βγάλουν το λιγνίτη. Αποτελεί ύβρη στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, που για χρόνια ήταν απείρως ευχαριστημένοι απ’ την παμπάλαια ΛΙΠΤΟΛ. Αποτελεί ύβρη στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας κι όχι μόνο, που ζέσταιναν τα σπίτια τους με τη μπρικέτα, δούλευαν τους φούρνους, τα ασβεστοκάμινα και τα κεραμοποιεία με λιγνίτη, τον Ελληνικό «μαύρο χρυσό», όπως τον έχουν αποκαλέσει οι προηγούμενες γενιές. Αποτελεί ύβρη στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας που μετανάστευσαν στη Γερμανία επειδή εδώ δεν έβρισκαν δουλειές κι επέστρεψαν χάρη στην ανάπτυξη που έφερε όχι μόνο η βιομηχανία του λιγνίτη, αλλά και η φθηνή ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα, χάρη πάλι στο λιγνίτη. Αποτελεί ύβρη προς δυο γενιές Ελλήνων, που στη μεταπολεμική περίοδο είδαν στο λιγνίτη ένα καλύτερο μέλλον.
Η σύγχρονη λύση για το λιγνίτη δεν είναι το κλείσιμο, είναι η επένδυση σε σύγχρονες μονάδες, (όπως ο Άγιος Δημήτριος 5, η Μελίτη, η Πτολεμαΐδα 5) και σε εξωηλεκτρικές χρήσεις. Αν ενοχλεί το CO2, υπάρχουν συστήματα συλλογής και αποθήκευσης ή επαναχρησιμοποίησής του σε νέα προϊόντα. Αλλά, αν καίμε λιγνίτη, δεν θα καίμε φυσικό αέριο! Η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει λύσεις, όμως τις αποφάσεις τις παίρνουν όσοι εξυπηρετούν συμφέροντα. Κάπως έτσι το 2010 η τότε κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση του 100% των λιγνιτικών μονάδων με μονάδες φυσικού αερίου. Κάπως έτσι, οι ίδιοι οικολογούντες, που πριν 30 χρόνια προωθούσαν το φυσικό αέριο, σήμερα προωθούν αιολικά και φωτοβολταϊκά μέχρι την εξόντωση της κοινωνίας.
Βεβαίως ο ισχυρισμός τους πως το CO2 είναι καταστροφικό για το κλίμα είναι επιστημονικά εντελώς αβάσιμος: το CO2 είναι το αέριο που δίνει ζωή στον πλανήτη. Να μην ξεχνούμε πως έχουν ήδη περάσει 10 χρόνια απ’ το 2013, που ήταν το όριο στο οποίο «θα έλιωναν οι πάγοι» στην Αρκτική, αλλά οι πάγοι είναι πάντα στη θέση τους κι έχουν αυξηθεί και οι πολικές αρκούδες, που δήθεν θα λιμοκτονούσαν. Ο καιρός της Κοζάνης στα μέσα Ιουνίου 2023 είναι ίδιος με τον καιρό στα μέσα Ιουνίου 1983 και απατεώνες μιλούν για «κλιματική κρίση».
Χιλιάδες επιστήμονες σ’ όλο τον πλανήτη δεν δεχόμαστε την πολιτικά υποκινούμενη καταστροφολογία της δήθεν «κλιματικής κρίσης», που δήθεν προκαλεί το CO2 της ηλεκτροπαραγωγής και των ΙΧ κι όχι τα ιδιωτικά τζετ των πλουσίων, όχι τα φουγάρα των πλοίων, όχι οι εξατμίσεις των φορτηγών και των τρένων, όχι τα καυσαέρια των αεροπλάνων, που μάλιστα κάποιες συγκεκριμένες ημέρες φαίνεται να εκτελούν πρόγραμμα γεωμηχανικής, μάλλον για την κατασκευή της «υπερθέρμανσης». Η τελευταία έκθεση AR6 της «επιστημονικής επιτροπής» του ΟΗΕ έχει ήδη αποδομηθεί επιστημονικά ως γεμάτη σφάλματα και προκαταλήψεις, (βλ. https://clintel.org/thorough-analysis-by-clintel-shows-serious-errors-in-latest-ipcc-report/). Η δήθεν «κλιματική κρίση» αποσκοπεί στον περιορισμό ελευθεριών και δικαιωμάτων, που κατακτήθηκαν με αγώνες γενεών στο 2ο μισό του 20ού αιώνα. Αυτό που χαρακτηρίζουν ως «δικαίωμα εκπομπής CO2» είναι ένας κατάμαυρος φόρος: και οι άνθρωποι και τα ζώα εκπνέουν CO2, θα τα φορολογήσουν κι αυτά;
Οι οικολογούντες παραβλέπουν πως οι όποιες μετεγκαταστάσεις χωριών ήταν λύσεις αμοιβαίου οφέλους, στις οποίες ήταν σύμφωνοι οι κάτοικοι. Λένε για τη στάθμη της Βεγορίτιδας, αλλά παραβλέπουν πως η Βεγορίτιδα έχανε και χάνει νερό από καρστικούς αγωγούς στο ασβεστολιθικό υπέδαφος, ακριβώς όπως χάνει η Υλίκη. Λένε για τον υδροφόρο στο Σαριγκιόλ, αλλά αποσιωπούν πως το νερό του κάμπου έχει πλέον νιτρικά απ’ τα λιπάσματα. Θα ήθελαν να πίνουν νερό με νιτρικά; Δεν το νομίζω!
Τα ψέματά τους έχουν κοντά ποδάρια! Τους ενοχλούν ακόμα και τα χιονοδρομικά! Προφανώς τους ενοχλεί που αυτά είναι γεμάτα κόσμο και δημιουργούν οικονομικό κύκλο στις περιοχές τους. Είναι η χαρά της ζωής που τους ενοχλεί, αυτή μαυρίζει την ψυχή τους! Φυσικά και οι εξορύξεις προκαλούν προβλήματα, αλλά οι εξορύξεις δίνουν το 41% του παγκόσμιου ΑΕΠ, κάθε προϊόν στα χέρια μας βασίζεται στις εξορύξεις. Όμως για τη δική τους, δήθεν «καθαρή», ενέργεια έγραψε το 2021 το Der Spiegel το άρθρο «Mining the Planet to Death - The Dirty Truth About Clean Technologies». Κι ούτε τους ενδιαφέρει η λίμνη τοξικών τελμάτων στο Baotu της Κίνας, για να παραχθούν οι σπάνιες γαίες που χρειάζονται τα αιολικά, τα κινητά τηλέφωνα, κλπ.
Εδώ και χρόνια οι οικολογούντες πρακτικά είναι παπαγάλοι των θέσεων των Γερμανών Πρασίνων. Τώρα, που οι Πράσινοι εφαρμόζουν τις ιδέες τους στη Γερμανία, ωθούν όλο και πιο μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε ενεργειακή και πλήρη φτώχεια. Οι πανάκριβες για τους πολίτες και τεχνικά αβάσιμες παλαβομάρες των Πρασίνων δεν αντέχονται πια ούτε στην πλούσια Γερμανία!
Σ’ ένα απ’ τα άρθρα τους καταλήγουν με την παραδοχή πως πάσχουν «από …αχρωματοψία και πολιτική μυωπία»: ίσως γι’ αυτό δεν βλέπουν πως το δικό τους «πράσινο» θυμίζει Βέρμαχτ, ενώ το «μωβ» τους είναι για την κηδεία της περιοχής μας. Είναι η ίδια μυωπία, με την οποία είχαν χώσει μέσα στο αλήστου μνήμης ΣΒΑΚ την αλλαγή φοράς κίνησης των αυτοκινήτων στην Κων.Παλαιολόγου-Ρήγα Φεραίου-Ολυμπίου Γεωργάκη, μειώνοντας την κυκλοφορία μπροστά απ’ το σπίτι της Πλατείας Αυλιώτη και αδιαφορώντας για την επίπτωση στους Κοζανίτες. Γι’ αυτό καλό είναι ψάξουν λύσεις για τη μυωπία τους και να σκεφτούν προτάσεις για τα συμφέροντα των Ελλήνων, όχι των Γερμανών. Εκτός κι αν ονειρεύονται να δουν κάποτε και το δικό τους άγαλμα δίπλα στου Μιχάλαγα ...

Xρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ.

τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτωνΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια