Ενίσχυση δασοπυροσβεστικής στην Δυτική Μακεδονία για την νέα αντιπυρική περίοδο. Άρθρο του Αντώνη Σαββίδη

Ενισχυση δασοπυροσβεσης στην Δυτική Μακεδονία για την Νέα αντιπυρική περίοδο 2023, με ελικοπτερο Kamov 32C (ship-based)

Επιτέλους εισακουσθηκαν οι προτάσεις μας απο τα κέντρα αποφάσεων του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας .Από σήμερα και μέχρι το τέλος της φετινής αντιπυρικής περιοδου θα σταθμεύει ατό Α/Δ Κοζάνης μισθωμένο πυροσβεστικο Ελικοπτερο,για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών στην Δυτική Μακεδονία για πρώτη φορά στα χρονικά. 

Μερικοί θα πουν πως η τοποθετηση του Ε/Π έχει σχέση με την εγκατάσταση των ΑΠΕ στην ΔΜ.
Αυτό δεν είναι σωστό γιατί εδώ και χρόνια κάνουμε προτάσεις για Ελικόπτερο πυρόσβεσης, για ελικόπτερο Αεροδιασωσης,για υδροπλανο πυρόσβεσης, για δημιουργία ΕΜΑΚ,στην Δυτική Μακεδονια. 

Για την φετινή περίοδο πυρκαγιών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του εναέριου στόλου πυρόσβεσης. 

Για την Ελλάδα φέτος ο συνολικός αριθμός εναέριων μέσων αναμένεται να φθάσει τα 91,κάτι που δεν υπήρχε το 2022.
Τα εναέρια μέσα δασοπυροσβεσης φέτος θα είναι περισσότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιες.
Συνολικά φέτος το καλοκαίρι στα πυρινα μετωπα θα είναι 52 μισθωμένα Αεροσκάφη και Ελικόπτερα .Στον σχεδιασμό θα υπάρξουν και 20 αμφίβια Air Tractor. 
Επίσης η πυρόσβεση θα ενισχυθεί με 12 Ελικόπτερα Mi-8,10 Erickson (τύπος S-64 Skycrane) και 10 μεταγωγικα Bell για 
 μεταφορά Δασοκομαντος, 16 pzl 15 Canader,3 Chinook και 5 Ελικόπτερα του πυροσβεστικου Σώματος.

Επιχειρησιακό ελικόπτερο κατασβεσης πυρκαγιών kamov 32 C μεσαίου τύπου, θα εδρεύει στο Αεροδρόμιο Κοζάνης από τις 24 Ιουνίου 2023.
Στο Α/Δ Κοζάνης στις εγκαταστάσεις της πρώην Αεροπορίας Στρατου κάθε καλοκαίρι είναι εγκατεστημένο και ένα κλιμάκιο δασοπυροσβεσης της Πυροσβεστικης με μόνιμο και εποχιακό προσωπικό.

Πρόκειται για ένα ελικόπτερο που θα συνδράμει στο έργο κατάσβεσης με στοχευμένες ρίψεις νερού, ιδιαίτερα σε δύσβατες δασικές περιοχές της ΔΜ.

Τα τεχνικα χαρακτηριστικά του Ε/Π KAMOV 32 C
ειναι: 
ΠΛΗΡΩΜΑ Δυο χειριστες.
Μέγιστη ισχύς, 2×2200 hp
Βάρος κενό, 6000 kg.
Κανονικό βάρος απογείωσης, 11000kg.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ταχύτητα ταξιδιού, 240 km/h
Εμβέλεια 800 km
Δυναμική οροφή,6000 m
Μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 5.000 κιλά

Τέτοιου είδους ελικόπτερα διατίθενται με τα πληρώματα πτητικής και τεχνικής υποστήριξής τους..Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, βρίσκονται σε καθημερινή επιχειρησιακή ετοιμότητα για απογείωση χρόνου 20 λεπτών και για το χρονικό διάστημα καθημερινά από το Πρώτο Φως έως και το Τελευταίο Φως.

Πρόκειται για ένα ελικόπτερο που έχει αποσπώμενο κάδο χωρητικότητας 4.500 λίτρων και 6μελές πλήρωμα ,έχει τη δυνατότητα μηχανισμού τμηματικών ρίψεων.Φέρουν όλα τα απαραίτητα όργανα επικοινωνίας και πλοήγησης που απαιτούνται στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης για την επικοινωνία με τις δυνάμεις εδάφους και αέρος.

 Η ΔΜ έχει Δυο εθνικούς δρυμους, 11
προστατευμενες περιοχες Νatura.
Το πτητικό έργο του πυροσβεστικου Ε/Π θα βοηθηθεί από το γεγονός ότι στην Δυτική Μακεδονία υπάρχουν επτά(7) φυσικες λίμνες ,η ΔΜ φιλοξενεί το 65% των επιφανειακών υδάτων της χώρας και η ρίψη του νερού από τον κάδο θα είναι σε χρόνο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ποιο σύντομη.

Σαββιδης Αντωνιος πρώην Ιπταμενος Ε/Π -Α/Φ
Πρώην σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια