Το ρήγμα της Μαυροπηγής, δημιουργεί ρήγμα στις σχέσεις πολίτη με Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας και Δήμου Εορδαίας.

  

Με αφορμή την τελευταία επιστολή (που δεν τυγχάνει απάντησης μέχρι σήμερα) του πρώην Προέδρου της κοινότητας Μαυροπηγής κ.Αντώνη Μπάρμπα που δημοσιεύθηκε στις 24-01-2023, επιθυμούμε ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ να στηρίξουμε την επιθυμία των κατοίκων για την δημιουργία του νέου οικισμού, που η πολιτεία συνεπικουρούμενη με την ΔΕΗ, ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ.

Έτσι λοιπόν σήμερα φέρνουμε το θέμα στην επικαιρότητα αναφέροντας πρώτα ένα μικρό ιστορικό.

Έτος 2011 ένα ρήγµα στο έδαφος της κοινότητας Μαυροπηγής, που προκλήθηκε από εξορυκτικές εργασίες της ΔΕΗ θέτει σε κίνδυνο την κοινότητα και οι κάτοικοι της αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.

Η ΔΕΗ (εξαναγκαζόμενη) υπόσχεται την δημιουργία ενός νέου

οικισμού για την μετεγκατάσταση και αποζημίωση στους ιδιοκτήτες για τα απαλλοτριωθέντα ακίνητα τους.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2011,σε ΦΕΚ αναφέρει: Κηρύσσουμε αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του δημοσίου και με δαπάνες της ΔΕΗ Α.Ε., προς τη μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (ΟΔΠ4), έκτασης εμβαδού 415.000 τ.μ., για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.

Ο τότε πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυροπηγής Τάσος Εμμανουήλ, με δηλώσεις του τόνισε ότι «ένα πρώτο σημαντικό βήμα έγινε με την κήρυξη της απαλλοτρίωσης της έκτασης των 415 στρεμμάτων, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υλοποιηθεί επιτέλους η μετεγκατάσταση του οικισμού.

Τα χρόνια περνούν και αντί η υπόθεση της μετεγκατάστασης να πηγαίνει στην τελική υλοποίηση της όλο και νέα προβλήματα «του δήθεν» προκύπτουν.

Στις 12 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιείτε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του τότε Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη, για το θέμα των μελετών που αφορούν στη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Εορδαίας Σ. Ζαμανίδης, η επιτροπή που ορίστηκε από τους κατοίκους της Μαυροπηγής, ο γεν. Διευθυντής της ΑΝΚΟ Γ. Αμανατίδης και οι συνεργάτες του. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι τρόποι επιτάχυνσης της ωριμότητας του έργου για τη μετεγκατάσταση του οικισμού στη νέα τοποθεσία που έχει επιλεγεί και συμφωνήθηκαν τα αντικείμενα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Το Σάββατο 23-01-2021 συνήλθαν σε προγραμματισμένη συνάντηση οι πρόεδροι των υπό μετεγκατάσταση οικισμών (Μαυροπηγής, Κομάνου, Ποντοκώμης, Αναργύρων, Πτελεώνα), με σκοπό την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων στο θέμα των μετεγκαταστάσεων. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν.

1.Συνέχιση των επαφών σε συλλογικό επίπεδο εντάσσοντας και την κοινότητα Ακρινής στις επόμενες συναντήσεις μας.

2.Πίεση προς την κατεύθυνση για άμεση έκδοση προεδρικού διατάγματος για τους οικισμούς Μαυροπηγής, Αναργύρων, Πτελεώνα.

3.Έκδοση ρυμοτομικού σχεδίου για το νέο οικισμό Αναργύρων

4.Πρόταση για ανταπόδοση εκτάσεων από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. στον αγροτικό πληθυσμό των πληττόμενων οικισμών από τις απαλλοτριώσεις.

5.Συνάντηση των προέδρων με το Δήμαρχο Εορδαίας και με όλους τους υπόλοιπους φορείς (Βουλευτές, Περιφέρεια, ΑΝΚΟ) με σκοπό τον συντονισμό και την επίσπευση των εργασιών.

6.Την υποχρέωση όλων μας για την δημιουργία των υποδομών στους νέους οικισμούς.

Οι Πρόεδροι των υπό μετεγκατάσταση οικισμών:

Μαυροπηγής: Καραγεωργίου Ευάγγελος

Κομάνου: Μαυρόπουλος Κωνσταντίνος

Ποντοκώμης: Πηλιανίδης Γεώργιος

Ανάργυροι: Τσισμαλίδης Γεώργιος

Πτελεώνα: Τσαλκιτζίδης Αναστάσιος

Ο παλιός πρόεδρος της κοινότητας Μπάρμπας Αντώνης με σειρά επιστολών και άρθρων του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, πως «κάποιοι δεν θέλουν την μετεγκατάσταση του χωριού». Τελευταία επιστολή του κ.Μπάρμπα δημοσιευμένη στις 23-01-2023 που απευθύνεται στον Περιφερειάρχη Δυτ.Μακεδονίας και κοινοποιείται και στον Δήμαρχο Εορδαίας, τους ερωτά για μια σειρά ζητημάτων που οι ίδιοι έχουν την ευθύνη, όμως εδώ και 5 μήνες οι κύριοι αυτοί «ποιούν την νήσσαν»!!! Και δεν απαντούν.!!! Περίεργη τακτική….

Να σημειώσουμε εδώ ότι η επιστολή του κ.Μπάρμπα κάνει αναφορά στην γνωμοδότηση του Α΄ τμήματος του ΣΤΕ με αριθ. 100 που συνεδρίασε στις 07-07-2022 και γνωμοδότησε αρνητικά στην έκδοση προεδρικού διατάγματος και θεώρησε Μη Νόμιμη την συγκεκριμένη περιοχή γιατί στον φάκελο η ΑΝΚΟ δεν συμπεριέλαβε μελέτη για την τροποποίηση του ευρύτερου χωροταξικού πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό (η μη απάντηση), ειδικά από τον κύριο Περιφερειάρχη στον οποίο και εμείς ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του έχουμε αποστείλει και έγγραφα αλλά και ανοικτές επιστολές για να μας απαντήσει σε όσα κατά καιρούς ψεύδη έχει αναφέρει, κυρίως για την χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ιεροπηγής (Καστοριάς) – Θεσσαλονίκης, με διέλευση της από Πτολεμαΐδα.

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, γιατί και στις περιπτώσεις των δικών μας ερωτημάτων όπως και του κυρίου Μπάρμπα, φαίνεται καθαρά ότι κάτι «σάπιο κρύβεται από κάτω» και αυτό προσπαθούν να σκεπάσουν, ο κύριος περιφερειάρχης, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αλλά και η  ΑΝΚΟ.

Όσο και να προσπαθούν όμως να κρυφτούν για να αποφύγουν τις ευθύνες τους, άλλο τόσο θα μεγαλώνει το ρήγμα ανάμεσα στον πολίτη και τους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν. Σύντομα θα δουν την απάντηση που θα τους δώσει η κοινωνία στην κάλπη.

Και μια σημαντική όμως πολύ σωστή παρατήρηση μας. Πως αλήθεια γίνεται όταν αποφασίζεται μια μετεγκατάσταση κοινότητας που θα ενσωματωθεί στον Δήμο της Κοζάνης να τελειώνει σχεδόν στα προβλεπόμενα όρια, (τρείς μέχρι τώρα και συνεχίζονται.. ), και όταν αφορούν οι μετεγκαταστάσεις τον Δήμο Εορδαίας να βρίσκονται 1002 προβλήματα για να μην πραγματοποιηθούν;;; Το παράδειγμα της Κοινότητας Κομάνου είναι εκεί και περιμένει και αυτό την επίλυσή του!!!!

 

ΤΟ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ηλεκτρονική Διεύθυνση επικοινωνίας :

pro.pol.ptol.eor.gia.anap1@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια