Γιώργος Βαβλιάρας: “Η ανάδειξη, διάσωση και διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής”

 Έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που υλοποιούνται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφθηκε ο αντιπερ. Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης Γιώργος Βαβλιάρας με την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Φλώρινας, Χριστίνα Ζιώτα.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν τα έργα Αποκατάστασης και Ανάδειξης μνημείων ασκητισμού Πρεσπών, πρόκειται για τον Ι. Ναό Παναγιάς Ελεούσας, τον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου και τον Ι.Ν. Αγίας Άννας. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 639.765 ευρώ ολοκληρώνεται τον προσεχή μήνα καθώς απομένουν εργασίες που αφορούν στην προσβασιμότητα των μνημείων.

Επίσκεψη επίσης στον Δήμαρχο Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη, όπου παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου συζητήθηκαν εκτενώς τα έργα πολιτισμού που υλοποιούνται, καθώς και η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο.Στους Ψαράδες συνομίλησε με κατοίκους, καθώς και με τον Πρόεδρο της κοινότητας κ. Σταύρο Δημανόπουλο.

Δεύτερος σταθμός ήταν ο Άγιος Νικόλαος Βέυης όπου οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και συντήρησης τοιχογραφιών ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2021. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 396.165 ευρώ εντάχθηκε επίσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δ.Μ. και ο ναός είναι πλέον επισκέψιμος. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Άμπας.

Τέλος, με την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Φλώρινας, Χριστίνα Ζιώτα έγινε επίσκεψη στα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης της Ακρόπολης και του Νότιου Πλατώματος της Ελληνιστικής πόλης Πετρών συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, παρουσία και του προέδρου της Τ.Κ. Πετρών κ. Γρηγόρη Κυριακόπουλου.Οι εργασίες του πολύ σημαντικού έργου φτάνουν στο τέλος καθώς εκκρεμεί η δημιουργία ενημερωτικών πινακίδων στον αρχαιολογικό χώρο, η έκδοση έντυπου υλικού καθώς και η διοργάνωση μιας περιοδικής έκθεσης με ευρήματα της Ελληνιστικής πόλης Πετρών που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Τα παραπάνω έργα θα είναι προσεχώς επισκέψιμα και θα μπορούν να τα θαυμάσουν οι επισκέπτες της περιοχής.

Η ανάδειξη, διάσωση και διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής ενώ με συστηματικότητα προχωρούμε στην προετοιμασία για την ένταξη και νέων έργων.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια