Αγροδιατροφή και Γαστρονομία- Φανή Φτάκα-Τσικριτζή

 


Με αφορμή τις εκλογές, εστιάζοντας σε θέματα του προγράμματος της Συμμαχίας «ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ» θα ήθελα να βάλω στο προσκήνιο της συζήτησης και ζητήματα πιο καθημερινά, που απασχολούν όλη την ελληνική κοινωνία, όπως το ζήτημα της αγρο-διατροφής και της γαστρονομίας με την οποία έχω -θα έλεγα- και ένα μεράκι διαρκείας.

Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί ως καταναλωτές είναι η ποιότητα των προϊόντων που μπαίνουν καθημερινά στο τραπέζι μας!

Εμείς ως Ευρωπαίοι Πράσινοι στηρίζουμε τους στόχους μείωσης των λιπασμάτων – φαρμάκων κατά 80% και την αύξηση της βιολογικής παραγωγής στο 25% μέχρι το 2030.

Ζητάμε άμεσα την απαγόρευση των αγροχημικών προϊόντων που απειλούν τις μέλισσες αποκλείοντας εντελώς και την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων.

Όλα αυτά, μαζί με την στροφή των επιδοτήσεων στις μικρές μονάδες είναι απαραίτητα για ένα αγροτικό τομέα παραγωγικό και εξωστρεφή, με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι και η εκτροφή των ζώων. Η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το κλίμα και για τα ίδια τα ζώα. Στηρίζουμε την πλήρη κατάργηση της εκτροφής σε κλουβιά από το 2027, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρώπης.

Ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι και η υπερκατανάλωση κρέατος που επιβαρύνει σοβαρά και τη δημόσια υγεία. Επιδιώκουμε πολιτικές που ενθαρρύνουν τη μεσογειακή διατροφή, όπως η ενίσχυση των φυτικών τροφίμων που είναι συμβατά με το μεσογειακό πρότυπο.

Υποστηρίζουμε επίσης θερμά το κίνημα «Τοπική παραγωγή για τοπική κατανάλωση». Οι μεταφορές ευτελών τροφίμων από μακρινές αποστάσεις μας βρίσκουν αντίθετους, γιατί βασίζονται στην εκμετάλλευση και τα μεροκάματα πείνας στις χώρες παραγωγής τους, ενώ επιβαρύνουν και το περιβάλλον. Υποστηρίζουμε τη θέσπιση του «πράσινου φόρου» για τα προϊόντα που συνδέονται με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή και μεταφορά τους.

Τέλος τα τοπικά προϊόντα συνδέονται και με την τοπική Γαστρονομία. Στην Κοζάνη έχουμε μια μεγάλη παράδοση στη συνύπαρξη των γεύσεων, η οποία είναι αποτέλεσμα της συμβίωσης διαφορετικών πληθυσμιακών και γλωσσικών ομάδων. Η πόλη διαθέτει και ανάλογη εμπειρία γαστρονομικών εκδηλώσεων, τις οποίες μέσω του «ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ» θα προτείνουμε σε όλη τη χώρα.

Τελικά η καλύτερη επένδυση στα θέματα αγρο-διατροφής δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα και η στροφή στην παράδοση.


Φανή Φτάκα-Τσικριτζή

Υποψήφια Βουλευτής στην Π.Ε Κοζανης

με τη συμμαχία Πράσινο και ΜΩΒ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια