Γ. Κασαπίδης: Άμεση αποζημίωση των παραγωγών της Περιφέρειας από τις ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα

 Ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιου Κασαπίδη και με την παρουσία μέσω τηλεδιάσκεψης, του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023, στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη ΖΕΠ.Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπος Χατζηζήσης και διαδικτυακά, η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Γρεβενών Αθανάσιος Φωλίνας, η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, ο Αντιδήμαρχος Δεσκάτης Χαράλαμπος Ορφανίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Υποδομών Θωμάς Μάνος. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της Περιφέρειας, υπηρεσιακοί παράγοντες και υπάλληλοι του ΕΛΓΑ.


Ο Περιφερειάρχης, έκανε αναλυτική παρουσίαση των ζημιών, που έγιναν από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων δύο μηνών, τόσο στις Π.Ε. της Περιφέρειας, όσο και στις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, ενημερώνοντας παράλληλα τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, πως σε κάθε Π.Ε. δημιουργήθηκαν επιτροπές σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, τον ΕΛΓΑ και τους παραγωγούς, ώστε να γίνει γρήγορα και αναλυτικά η καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν. Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό του οργανισμού για να ανακουφιστούν με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα.


Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, για την κατάσταση που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες τους, σημειώνοντας πως, άμεσα ο ΕΛΓΑ πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε οι αγρότες να πληρωθούν από τις ζημιές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε να γίνει άμεσα εξατομικευμένη εκτίμηση στις πληγείσες καλλιέργειες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα στελέχη του ΕΛΓΑ, ενώ για τις ζημίες σημείωσε πως, ο οργανισμός θα καλύψει τις ζημίες εντός κανονισμού.

Όσον αφορά τις ζημιές εκτός κανονισμού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο που θα λύσει το πρόβλημα καθώς στα ευρωπαϊκά εργαλεία υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί, γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν οι αγρότες και να συρρικνωθεί ο χρόνος των αποζημιώσεων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια