Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ: 'Αυτές είναι οι θέσεις της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τις συντάξεις"

   • Η προσωπική διαφορά παραμένει.

  • Τα αναδρομικά από τις περικοπές πάνε στις αίθουσες των δικαστηρίων.

  • Οι νέες συντάξεις χηρείας θα συνεχίσουν να είναι επιδόματα πρόνοιας.

  • Η εισφορά αλληλεγγύης (Ε.Α.Σ) παραμένει ακέραιη.


Όπως δείχνουν τα πράγματα με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία και λογικό είναι οι θέσεις της να έχουν βαρύνουσα σημασία χωρίς βεβαία να υποτιμούμε τις θέσεις των άλλων κομμάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα.


Τα Μ.Μ.Ε. με τον τρόπο που παρουσιάζουν τα πράγματα δημιουργούν ελπίδες και ψευδαισθήσεις σε μία σειρά από κοινωνικές ομάδες.

Κρίναμε σκόπιμο αφού διαβάσαμε το προεκλογικό πρόγραμμα και ακούσαμε τις διακηρύξεις να τις αποσαφηνίσουμε σε ότι αφορά τις συντάξεις και τους συνταξιούχους.


Καταρχήν να θυμίσουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας πριν τις εκλογές του 2019, θα τον καταργούσε ή τουλάχιστον περιμέναμε να αλλάξει τα εμφανή αρνητικά του άρθρα.

Όμως όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά συχνά τον επικαλείται ως άλλοθι για κάθε τι αρνητικό λες και δεν μπορούσε να τον αλλάξει στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης.


Παραθέτουμε λοιπόν στα βασικά θέματα τις θέσεις που ακούσαμε ή διαβάσαμε:


  1. Το θέμα της προσωπικής διαφοράς

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά έως ότου αυτή υπάρχει ” δηλαδή θα δίνει το επίδομα των 250 ευρώ το χρόνο δηλαδή 20 ευρώ ανά μήνα ενώ η αύξηση ήταν 100 με 120 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.200 ευρώ το χρόνο και το επίδομα αυτό των 250 ευρώ όχι σε όλους όσους έχουν προσωπική διαφορά αλλά σε αυτούς που έχουν κάτω από τα 1.600 ευρώ μεικτά δηλαδή χιλιάδες συνταξιούχοι δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ.

Βεβαίως για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ούτε λέξη.  1. Τα αναδρομικά από τις περικοπές του επικουρικού και των δώρων

Για τα αναδρομικά από τις περικοπές του επικουρικού και των δώρων δεν είπαν κουβέντα και στέλνουν στα δικαστήρια όσους συναδέλφους πρόλαβαν να κάνουν αγωγές. Μία διαδικασία χρονοβόρα που βγάζει απέξω την πλειοψηφία των συνταξιούχων.


  1. Οι νέες συντάξεις χηρείας

Οι νέες συντάξεις χηρείας θα συνεχίσουν χωρίς καμία αλλαγή να υπολογίζονται χωρίς τις προσωπικές διαφορές μειώνοντας έτσι δραματικά το ποσό της σύνταξης το οποίο γίνεται επίδομα πρόνοιας


  1. Η εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει ακέραια οι διακηρύξεις για την κατάργηση της αφορούσαν μόνο την ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία ήταν ένα ισχνό πόσο 10 με 20 ευρώ το μήνα.


  1. Απόδοση των Επικουρικών Συντάξεων

Για την απόδοση των επικουρικών συντάξεων επαναλαμβάνονται οι υποσχέσεις για ταχύτερη έκδοση ενώ οι καθυστερήσεις κάθε χρόνο μεγαλώνουν και κοντεύουν να φτάσουν τα 4 χρόνια.


  1. Ανάπτυξη ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία οικονομική και πληθυσμιακή συρρίκνωση


Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε παρακμή με την απόφαση για την βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Η οικονομική και πληθυσμιακή συρρίκνωση και η έλλειψη Ελπίδας για ανάπτυξη και απασχόληση με βάση το λεγόμενο σχέδιο μετάβασης οδηγούν τα παιδιά μας σε μαζική μετανάστευση στα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ που θα μπορούσε να δώσει ένα μικρό εισόδημα στους κατοίκους της περιοχής είναι υπόθεση πέντε μεγάλων εταιρειών και ελαχίστων ενεργειακών κοινοτήτων.

Η πρόταση για ενεργειακή Δημοκρατία με μεγάλες ενεργειακές κοινότητες και επενδύσεις στα δίκτυα μέσα από ένα νέο χωροταξικό σχέδιο που θα περιόριζε σημαντικά και τα μεγάλα περιβαλλοντολογικά προβλήματα δεν διαφαίνεται πουθενά στις εξαγγελίες και τα σχέδια.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια